30.3.10

ΌΔΟΣ: Μεγαθυμία

Τα σωματεία (κοινώς οι σύλλογοι), αποτελούν βέβαια «ιδιώτες», με την ευρύτερη έννοια της αναγνώρισής τους από τον νόμο. Αλλά στον βαθμό που εκδηλώνουν δημόσια την συλλογική τους δράση και παρεμβαίνουν με την ενωμένη δύναμη της ομάδας στον δημόσιο βίο, είναι επιδεκτικά κριτικής.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ιστορικά σωματεία της Καστοριάς, όπως ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς, ο οποίος στα πολύ παλιότερα χρόνια χάριζε μόνο δόξες και διακρίσεις στους αθλητές και την πόλη. Στα τελευταία όμως αρκετά χρόνια, εκτός από το σημαντικό αθλητικό του έργο, εκδηλώνει και ένα είδος κοινωνικής ή και πολιτικής παρέμβασης. Αυτό άρχισε αρκετά χρόνια πριν τις δημαρχίες του κ. Δημητρίου Παπουλίδη, εντάθηκε στην πορεία και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, έστω κι’ αν ο Όμιλος δεν βρίσκεται στο απόγειο ακριβώς της δόξης του. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης ήλθε η διαίρεση και ο αθλητικός διχασμός της Καστοριάς, καθώς και ένα είδος παρακμής της σωματειακής δράσης, τουλάχιστον σε επίπεδο καταστατικών στόχων.

Έτσι, η δημόσια παρέμβαση ενός σωματείου, και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ν.Ο.Κ., όταν εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, είναι αναπόφευκτο να στρέφει πάνω του την κριτική προσοχή, ιδιαίτερα δε όταν πρόεδρός του είναι ο κ. Κ. Κοντόπουλος, δραστήριος συμπολίτης, που ταυτόχρονα ασκεί καθήκοντα δημοτικού συμβούλου, και προφανώς θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.
Οπότε το σωματείο στο οποίο προεδρεύει, θα πρέπει όχι μόνο να είναι και να δείχνει αμερόληπτο, αλλά να αποφεύγει τις κακοτοπιές που ενδεχομένως να το εκθέτουν.

Μπορεί η Καστοριά να έμεινε εντυπωσιασμένη από την πολύ πρόσφατη βράβευση του δημάρχου Καστοριάς από τον «Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης –“Το καφενείο των Ιδεών”» για την (πολύτιμη καθώς φαίνεται) προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα για την (πολύτιμη καθώς φαίνεται) προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα. Αλλά ο θόρυβος σκεπάστηκε από την γκάφα του ΝΟΚ, να αναγγείλει με δελτίο τύπου (που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο) εκδήλωση που διοργανώνει και προγραμματίσθηκε για την 28-3-2010 για την βράβευση διαφόρων φορέων, χορηγών και αθλητών του ΝΟΚ (και όχι μόνο) αλλά και των νομάρχη Καστοριάς κ. Κ. Λιάντση και δημάρχου Καστοριάς κ. Ι. Τσαμίση.

Όμως πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, έσπευσε να το ανακαλέσει εκδίδοντας νέα ανακοίνωση (που επίσης συνυπογράφεται από τον πρόεδρο) ως ορθή επανάληψή του πρώτου δελτίου τύπου. Με την δεύτερη αυτή ανακοίνωση προσέθεσε στους διακεκριμένους προς βράβευση και τον συνήθη τροπαιούχο των τελευταίων μηνών (τον βουλευτή Καστοριάς κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ως πρόεδρο της Βουλής) και 1-2 ακόμη φορείς. Πλην όμως αφαίρεσε (κοινώς εξαφάνισε) από την πλούσια λίστα των προς βράβευση προσώπων και φορέων τον δήμαρχο Καστοριάς, δηλαδή τον κ. Ιωάννη Τσαμίση. Θα αναρωτήθηκαν φαίνεται πώς είναι δυνατόν να βραβεύσουν τον εν δήμω «αντίπαλο».

Η ενέργεια της ανάκλησης της πρώτης ανακοίνωσης, έστω και αν είναι δυσδιάκριτη η προσφορά του δημάρχου Καστοριάς στα ναυταθλητικά (όχι μικρότερη βέβαια από την αντίστοιχη των περισσότερων), είναι πολιτική πράξη προσβλητική και διπλά κατακριτέα. Ασφαλώς δεν οφείλεται σε περίσσευμα μεγαθυμίας, και αυτό είναι που προβληματίζει. Εκτός κι’ αν αποφασίστηκε ολιγόμηνη αναβολή της βράβευσης του δημάρχου Καστοριάς, ώστε να απονεμηθεί η υψηλή διάκριση, στο κατάλληλο πρόσωπο, εν ευθέτω χρόνω. Θεού θέλοντος, καιρού και Καλλικράτου επιτρέποντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ