15.9.10

ΟΔΟΣ: H Ντόλλυ πέθανε. Zήτω η Ντόλλυ!


ΟΔΟΣ 2.12.2004 | 285

Δύο χρόνια πριν τις επόμενες δημοτικές (και νομαρχιακές) εκλογές και οι εγκαταστάσεις της υπό σύσταση πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά, τείνουν να γίνουν μπαλάκι στις φιλοδοξίες των νυν και των φιλοδοξούντων να γίνουν στο μέλλον -δημάρχων, ενώ συχνά δίνεται η εντύπωση ότι η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Και πως η κατάσταση μόλις και συγκρατείται.

Σε επίπεδο νομού Καστοριάς, μόλις ελάχιστους μήνες μετά την παρουσίαση της περίφημης πρότασης των πέντε (5) καποδιστριακών δήμων που με επικεφαλής τους δημάρχους Μακεδνών και Ορεστίδος προετοίμασαν πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, η κατάσταση μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει.
Βέβαια, δεν είναι μόνο πως αποδείχθηκε η ύπαρξη και λειτουργία φράξιας ΟΤΑ, με μοναδικό στόχο στο στόχαστρό τους την πόλη της Καστοριάς, την οποία όπως είναι γνωστό θεωρούν ως την βασική υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες τους, όσοι περιφερειακοί δήμοι και όσοι δήμαρχοι συνειδητοποιούν κάπως αργά τις δυνατότητες και τα μεγέθη τους. Αλλά εποφθαλμιούν τώρα χωρίς περιστροφές και προσχήματα την θέση και τις προνομίες της πρωτεύουσας του νομού.

Μπορεί να μην ομολογείται ευθέως αλλά στο μέλλον, κάποιοι, οραματίζονται την πόλη να κατέχει συμβολικά και μόνο τον τίτλο της πρωτεύουσας, αλλά και να έχουν πετύχει έως τότε την διασπορά κάθε πρωτογενούς και έμμεσου αναπτυξιακού έργου στον γεωγραφικό ορίζοντα που εκτείνονται οι νεοπαγείς οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδίως της εταιρείας όσων πρωτοστατούν στην διάσπαση του νομού. Έτσι ορισμένοι ευελπιστούν ότι θα καταγραφούν στην τοπική ιστορία ως οι αναμορφωτές του νομού. Παραγνωρίζουν προφανώς ότι όποιος ενεργεί με πολιτικά θλιβερό τρόπο, θλιβερά πράγματα θα αφήσει πίσω του.

Μέσα σ΄ αυτό το νεφελώδες τοπίο, σαν να μην έφθανε η ανάμειξη ονομάτων παραγόντων του δημόσιου βίου που ενεργούν ελαφρώς ή βαθέως παρασκηνιακά, όπως για παράδειγμα αμφοτέρων των βουλευτών και ιδίως του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, που αφ' ενός μεν δεν διατηρεί τις άριστες των προσωπικών σχέσεων με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Δημήτριο Παπουλίδη -κάθε άλλο μάλιστα, αφ' ετέρου ο δήμαρχος της ιδιαίτερης πατρίδας του στους Μακεδνούς, είναι κάτι περισσότερο από φίλος: ο ίδιος του αδελφός.

Αλλά προστέθηκαν και ονόματα τρίτων, εξωθεσμικών παραγόντων όπως για παράδειγμα του άλλοτε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων/νου Σημαιοφορίδη (που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος Καστοριάς) οι σχέσεις του οποίου, με τον αντίποδα, δήμαρχο Ορεστίδος κ. Ν. Τοτονίδη χρονολογούνται από τις εποχές της παντοδυναμίας του τέως βουλευτή και θεωρούνται ακόμη πολύ στενές. Μπορεί να μην είναι κυριολεκτικά συγγενικές, μοιάζουν όμως σχέσεις αίματος, σχέσεις διαρκείας, σχέσεις που αντέχουν. Έτσι, όσο πληθύνουν οι αναφορές στον ρόλο και την εικαζόμενη ανάμειξη του ιδιωτεύοντος (για την Καστοριά) κ. Κ. Σημαιοφορίδη, ίσως να πρέπει να εκκαθαρίσει ο ίδιος την κατάσταση διευκρινίζοντας την άποψή του για όσες φήμες επιμένουν να τον αναμειγνύουν να δραστηριοποιείται υπέρ του δημάρχου Ορεστίδος.

Την ίδια στιγμή έξι χρόνια μετά το φιάσκο της "Καστοριανής Ακτινοβολίας" που έκαψε δια βίου και δια παντός τον εθελοντή κ. Γεώργιο Σιώμκο, που περίπου επέβαλε ως υποψήφιο δήμαρχο ο τότε βουλευτής και ο οποίος σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό πόλο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, άλλες πάλι φήμες επιμένουν ότι (πάλι) ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης, ενθαρρύνει την ανάμειξη στενότατου συγγενικού του προσώπου στον δημοτικό στίβο της Καστοριάς και ότι ο δήμαρχος Καστοριάς είναι σε γνώση της σχετικής δραστηριότητας - αν δεν την υποστηρίζει κιόλας!
Μερικοί μάλιστα επιμένουν ότι αποδεικνύεται έτσι μετά από τόσα χρόνια, ότι οι τρεις τετραετίες της "Καστοριανής Ενότητας" του κ. Δημήτρη Παπουλίδη διέθεταν κάτι περισσότερο από την αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος από τον τέως βουλευτή. Ίσως πολλά περισσότερα.

Οι παλιοί αναγνώστες θα θυμηθούν ασφαλώς ότι η "ΟΔΟΣ" στα πρώτα εκδοτικά της βήματα το 1998, σε μια εποχή που συζητιόταν πολύ η κλωνοποίηση, είχε προχωρήσει σε σχετικό φωτογραφικό αφιέρωμα που με τον αμφίσημο τίτλο "μεταμορφώσεις" παρουσίαζε την "εικονική" εξέλιξη και την ανταλλαγή χαρακτηριστικών μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών που εκτός από τις πολιτικές διαφορές, συνδέονται με κοινά γνωρίσματα, μέχρις τελικής προμοίωσης, σύγχυσης και ταύτισης.

Αυτά φαίνεται πως πληροφορείται ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Ι. Τσαμίσης ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίχτηκε από την Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές, και παρά την φαινομενική ενότητα εντός του δήμου Καστοριάς στο μέτωπο της διεκδίκησης των τμημάτων, ξεσηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης στις διάφορες συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου, ακόμη και όταν η αντιπαράθεση γίνεται περί όνου σκιάς με αποτέλεσμα η κατάσταση να θυμίζει χάβρα.

Φυσικά ο ίδιος δεν θα πληροφορείται μόνο πως αν αληθεύουν οι φήμες, ο τέως βουλευτής προωθεί το κληροδότημα του δήμου σε δικά του χέρια. Θα μαθαίνει πως αντίθετα απ' ό,τι νομίζει, πολλοί δεν θεωρούν καθόλου αυτονοήτως βέβαιο ότι θα είναι και πάλι ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, (ενός κόμματος στο οποίο δεν ανήκε και δεν ήθελε να εγγραφεί ο επικεφαλής) όπως και ότι αρκετοί άλλοι φιλόδοξοι υποψήφιοι της δημαρχιακής υποψηφιότητας, προερχόμενοι από την καρδιά της Νέας Δημοκρατίας, ήδη άρχισαν να πραγματοποιούν τις πρώτες, αναγνωριστικές συζητήσεις, με αποτέλεσμα να επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του προηγούμενου υποψήφιου δημάρχου.
Του πανταχού παρόντος στις πρώτες θέσεις και του προσδοκώντος το νυν.
Και το αεί φυσικά.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Δεκεμβρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ