10.9.10

ΟΔΟΣ: Αέρας

Μαζί με την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και των καρναβαλιών και με την αρχή του νέου έτους αλλά και την ημιεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κάπου στην πορεία όλων αυτών των ημερών ξεχάστηκε ή έστω υποβαθμίστηκε το γεγονός, ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι δημοτικές αρχές του νομού Καστοριάς εισήλθαν ήδη στον δεύτερο χρόνο της θητείας τους.

Ο πρώτος χρόνος, ιδίως για τις πραγματικά νέες διοικήσεις, είναι όντως ένα σχετικά μικρό διάστημα από το οποίο δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ή διαπιστώσεις. Όμως σε κάθε περίπτωση, στον πρώτο χρόνο έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται όλες εκείνες οι καταστάσεις που αποτελούν τις απλές ενδείξεις, για το τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο αλλά και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον και για το επίπεδο προσδοκιών και ελπίδων που μπορούν ή πρέπει να επενδύονται στους πολιτικούς του τόπου. Μπορεί ακόμη να γίνεται και ένας μικρός απολογισμός του ετήσιου κύκλου που έκλεισε, ώστε να επιτραπεί ο αρτιότερος σχεδιασμός και η πληρέστερη κριτική προσέγγιση του ζώντος πολιτικού φαινομένου της Καστοριάς που καταγράφεται και είναι η σύγχρονη ιστορία της.

Ποιο είναι λοιπόν το αίσθημα που φαίνεται να κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την μέχρι τώρα πορεία και για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καστοριά, αυτό βέβαια μπορεί να είναι ζήτημα που κρίνεται υποκειμενικά. Διαθέτει όμως και αρκετά εξωτερικά χαρακτηριστικά που είναι αντικειμενικά και δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν την καταγραφή και σε ένα βαθμό την κριτική.
Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να παρατηρηθεί ότι και το 2003, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τις πρώτες χρονιές της θητείας των πολιτικών, προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα τις υποσχέσεις των εκλεγμένων και τις απαιτήσεις των πολιτών απ' αυτούς.

Η κατά κανόνα διαρκής επανάληψη των προεκλογικών στερεοτύπων υποσχέσεων και της παροχολογίας, ακόμη και όταν γίνεται με τον πιο επιπόλαιο και ανερμάτιστο τρόπο, ακόμη και αν γίνεται από τους πιο ακατάλληλους υποψηφίους, αποδεικνύει ότι ο καστοριανός λαός εξακολουθεί να πιστεύει σε ουτοπίες ή είναι επιρρεπής στις απατηλές πολιτικές υποσχέσεις που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου του. Διότι ακόμη και μια επιφανειακή, "πάνω-πάνω" ματιά στα προεκλογικά φυλλάδια των εκλεγμένων συνδυασμών, του νομάρχη και των δημάρχων του νομού Καστοριάς αρκεί για να αποδείξει ότι ο περασμένος πρώτος χρόνος, ούτε και στο απειροελάχιστο δεν τα έχει επιβεβαιώσει.

Ο πρώτος χρόνος της θητείας του, χώρισε κατ' αρχήν τις τοπικές αιρετές αρχές, σ' αυτές που επέλεξαν την διακριτική διοίκηση σε χαμηλούς τόνους και σ' αυτές υπάγονται μερικοί δήμοι όπως (ενδεικτικά) του Ίωνα Δραγούμη και των Ακριτών και στους δήμους στους οποίους μοιάζει να γίνεται κάποια υπερεκμετάλλευση της προβολής και των δημοσίων σχέσεων. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι δήμοι που βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα από τα δύο άκρα, αλλά σίγουρα, στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν δήμοι όπως της Ορεστίδος, ίσως της Αγίας Τριάδος (ο οποίος δίνει την εντύπωση ότι αποπειράται να καταλάβει ζωτικό χώρο ανάμεσα στους "μεγάλους" δήμους του νομού) και φυσικά ο δήμος και η νομαρχία της Καστοριάς. Σε όλους αυτούς τους φορείς, το 2003 κυρίαρχο ήταν το αίσθημα ότι περισσότερα από τις πράξεις, ήταν τα λόγια και οι εικόνες. Και αυτό είναι κάτι το πολύ φυσικό αφού η ανάλωση πολιτικών εργατοωρών στην άμεση ή έμμεση καθημερινή προσωπική (ή προσχηματικά συλλογική) προβολή, ακόμη και όταν γίνεται χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, μετατοπίζει και περιορίζει τον χώρο της έμπρακτης δημιουργίας και δουλειάς.

Στον τομέα αυτό η μερίδα του λέοντος, ανήκε κατά τον περασμένο χρόνο στους δυο μεγάλους δήμους και την νομαρχία, με αποτέλεσμα, όπου και να γυρίζει κανείς το βλέμμα του ολόγυρα στο περιβάλλον ευθύνης των θεσμών αυτών, να του προκαλείται η εντύπωση σοβαρής αναντιστοιχίας μεταξύ έργων και φλύαρων λόγων αν βέβαια δεν προκαλείται απλώς η αλγεινή εντύπωση της πλήρους εγκατάλειψης. Εκτός πια κι' αν οι επιφανείς αιρετοί αυτού του τόπου, ζουν σε άλλον πλανήτη αυτό - διοίκησης και δεν συνειδητοποιούν τις εικόνες που περιβάλλουν τον τόπο και την θητεία τους. Φυσικά, η υπερπροβολή δεν οδήγησε απλώς σε βιαστικές και πρόωρες απομυθοποιήσεις προσώπων, οι οποίοι εκτέθηκαν τόσο πολύ και τόσο ανούσια στην κοινή γνώμη που μοιάζει απίστευτα μεγάλο το χρονικό διάστημα της επόμενης τριετίας που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Επιπλέον επέτρεψε να ανδρωθεί και στην Καστοριά, το απαράδεκτο φαινόμενο της live ραδιοτηλεοπτικής δημοκρατίας, αφού πολύ συχνά πραγματοποιήθηκαν ακόμη και συσκέψεις στον "αέρα", αλλά ακόμη χειρότερα αποκάλυψε στην κοινή θέα ακόμη και λεπτές πτυχές της προσωπικότητας (και της οικογένειας) των πολιτικών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι ίδιοι και σε διαφωνίες και διαιρέσεις καθώς και σε πράξεις με ακόμη πιο εμφανές το στοιχείο της αμφισβήτησης, ίσως και ακόμη χειρότερα, όπως συνέβη στις αρχές του έτους (όπως και βραδύτερα) με τα όσα ξέσπασαν στον Δήμο για την ΔηΠεΚα αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, και πρόσφατα στην νομαρχία Καστοριάς στην οποία με αφορμή το πολύ επιπόλαιο και ασήμαντο γεγονός αντιμετώπισης της τελευταίας κακοκαιρίας, δηλαδή για μη αποχρώντα λόγο, αποδείχθηκε ζωντανά στην τηλεόραση ότι στο κορυφαίο επίπεδο της νομαρχίας Καστοριάς αν δεν υπάρχει διαφωνία (και πολλά χειρότερα) υπάρχει τουλάχιστον έλλειψη ακόμη και του στοιχειωδέστερου συντονισμού.

Eν τω μεταξύ "χορταριάζει" από την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία το πεδίο της λαμπρής δόξης των τοπικών πολιτικών και δεν υπάρχουν μέχρις στιγμής ενδείξεις ότι αξιοποιώντας τη εμπειρία του προηγούμενου έτους, τον φτωχό απολογισμό του απολύτως μετρήσιμου έργου τους και τις ευκαιρίες για βελτίωση και παραδειγματισμό που προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως τους κοινούς θνητούς το ίδιο το παρελθόν τους, οι εγχώριοι πολιτικοί και ιδίως αυτοί που αναλίσκονται live -σε καθημερινή βάση- αστέρες, θα αποφασίσουν επιτέλους να κάνουν κάτι περισσότερο ουσιαστικό και χρήσιμο για τον τόπο και τους πολίτες του, από τον απλό κοπανιστό αέρα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιανουαρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ