25.9.10

Στα πλαίσια των «Δραγουμείων (ΙΙ)

Στα πλαίσια των «Δραγουμείων» του Βογατσικού, τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε φιλολογικό μνημόσυνο στην μνήμη του Χρυσόστομου Τζημάκα (ο οποίος είχε οργανώνει για πρώτη φορά τα «Δραγούμεια» το 2006). Κάποιες ομιλίες του μνημοσύνου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα: Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του Χρυσόστομου Τζημάκα, θα χρηματοδοτεί κάθε χρόνο στην μνήμη του, δύο πολιτιστικές εκδρομές για τους μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου του Βογατσικού, καθώς και μιας θεατρικής παράστασης που θα ανεβαίνει στα πλαίσια των «Δραγουμείων» με ηθοποιούς τα παιδιά των σχολείων του Βογατσικού.



ΣΤΑΘΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ: Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη Χρυσόστομου Τζημάκα

Ο διαπρεπής καθηγητής της ιατρικής σχολής ΑΠΘ και διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Χρυσόστομος Τζημάκας από το Βογατσικό Καστοριάς, με τα έργα και τις δραστηριότητές του θα είναι ένα "ες αεί" μάθημα για όλους μας.
Πρώτα-πρώτα, για μας τους συμμαθητές του, αποφοίτους του ιστορικού γυμνασίου Καστοριάς, έτους 1955, οι οποίοι θα τον κρατάμε βαθειά μες στην καρδιά μας, όπως πραγματικά ήταν: γελαστός, ήρεμος, καταδεκτικός, ευγενικός, με λεπτό χιούμορ και, παράλληλα, πολύ λιτός, σωστός ιεραπόστολος! Άλλωστε, τον βλέπομε, καθημερινά, μπροστά μας, με τα καλλιτεχνήματα και τις μινιατούρες, από τα ιστορικά μνημεία της Καστοριάς (γυμνάσιο, Κουμπελίδικη κ.ά.), που κοσμούν τα ωραιότερα σημεία των σπιτιών μας.
Έπειτα, μάθημα ες αεί, για τη γενέτειρά μας Καστοριά, είναι τα πολύτιμα κειμήλια και καλλιτεχνήματα, που χάρισε στο δημαρχείο και σε όλα τα μουσεία της πόλης:

-Στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: το πρόπλασμα του μνημείου Μακεδονομάχων, το οποίο στήθηκε, το 2000, από τους απόφοιτους γυμνασίου Καστοριάς των ετών 1955 και 1956, με καλλιτεχνικό σχεδιασμό του Χρυσούλη Τζημάκα. Επίσης προσωπογραφίες των Δραγούμηδων, μεγάλων μορφών της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
-Στο Λαογραφικό μουσείο: μακέτα του ιστορικού γυμνασίου, μινιατούρες από σχολικά θρανία και προσωπογραφία της καταξιωμένης λογοτέχνιδος Ιφιγένειας Διδασκάλου.
-Στο μουσείο Ενδυματολογίας: πορτρέτα των καστοριανών καθηγητών Καλαφατίδη, Δόϊκου, Πασχάλη και της Ιφιγ. Διδασκάλου , φωτογραφία του παλιού γυμνασίου και το βιβλίο "Ενθυμήματα Φιλότητας ".
-Στο δημαρχείο Καστοριάς: μακέτα του ιστορικού γυμνασίου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσομε ότι, όλα τα παραπάνω αφιερώματα, τα οποία λειτουργούν ως πολύτιμα εκθέματα στην πόλη μας, προσφέρθηκαν όχι ως προσωπικά χαρίσματα τού δημιουργού τους Χρυσόστομου Τζημάκα, αλλά ω ς δωρεές όλης της γυμνασιακής του τάξης. Εδώ, ακριβώς, έγκειται η μεγαλοσύνη του χαρακτήρα του.
Όμως, και στη Θεσσαλονίκη, την δεύτερή του πατρίδα, οι εξωπανεπιστημιακές του δραστηριότητες αποτελούσαν συχνό και ποιοτικό άκουσμα και μάθημα:
-Με συμμετοχές σε εκθέσεις έργων ζωγραφικής και πλαστικής.
-Με ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
-Με διαλέξεις-ομιλίες για επιστημονικά και εθνικά θέματα.
-Με λογοτεχνικά δημοσιεύματα που συγκινούν για τη δροσιά και τον γλαφυρό λόγο και τον καταξιώνουν εξίσου και στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Όσο για την γενέτειρά του, το Βογατσικό, θα έλεγα ότι ο Χρυσόστομος Τζημάκας ήταν η συνείδηση της ιστορίας αυτού του τόπου. Η περηφάνεια για την καταγωγή του ήταν ορατή στην καθημερινή του επικοινωνία. Η αγωνία του για την κληροδότηση της βαριάς κληρονομιάς στις νέες γενιές, ορατή και έκδηλη λόγω και έργω, οδήγησε στην οργάνωση των περίλαμπρων «Δραγουμίων», με αξιοποίηση των νέων επιστημόνων του χωριού. Τον οδήγησε, βέβαια, και σε άλλες δραστηριότητες, μέσω της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, για την πληρέστερη ανάδειξη της συμβολής του Βογατσικού στον ένδοξο μακεδονικό αγώνα.
Όσο για τις πλούσιες πανεπιστημιακές και νοσοκομειακές δραστηριότητες του λαμπρού καθηγητή και πνευμονολόγου Χ. Τζημάκα, θα σταθώ στην σημαντική συμβολή του για την αναβάθμιση του παλιού ιστορικού σανατορίου Ασβεστοχωρίου, στο σύγχρονο σημερινό και τέλειο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι ο Χρυσόστομος Τζημάκας διέγραψε μια λαμπρή πορεία στην ζωή του και έτσι θα μείνει για πάντα; χαραγμένος μέσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ