10.9.10

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Ίδρυση ιστορικού μουσείου "Ίων Δραγούμης"

Φέτος, το 2004, το έτος των ολυμπιακών αγώνων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, πόσοι Έλληνες θυμούνται πως είναι και το έτος του μακεδονικού αγώνα;

Διανύουμε το τελευταίο τέταρτο του 2004. Η χρονιά που φεύγει, ασφαλώς και θα καταγραφεί στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αθλητική ιστορία. Το 2004 η Αθήνα και η Ελλάδα οργάνωσαν τους ολυμπιακούς αγώνες, που χαρακτηρίστηκαν πολύ επιτυχημένοι και ασφαλείς. Οι ολυμπιακοί αγώνες όμως δεν είναι μόνο ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός. Κυρίως καταγράφονται σαν η ανά τετραετία μεγαλύτερη συνάντηση όλων των λαών και των πολιτισμών της υφηλίου.

Η Ελλάδα των αρχαίων χρόνων, δεν αποτελεί μόνο την γενέθλια γη των ολυμπιακών αγώνων. Σύμπας ο κόσμος αναγνωρίζει την πνευματική κοιτίδα του αρχαίου πνεύματος, του μεγάλου, του ωραίου, του αληθινού. Η Ελλάδα αναβίωσε τους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Της στέρησαν την δυνατότητα να διοργανώσει την εκατονταετία τους το 1996. Όμως η μεγάλη δικαίωση για ολόκληρο τον ελληνισμό, αλλά και τους φιλέλληνες, ήρθε φέτος με την πανθομολογούμενη επιτυχημένη διοργάνωση των αγώνων του 2004.

Μια χώρα και ένας λαός όμως για να έχουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον, δεν πρέπει να αρκούνται μόνο στις δάφνες του παρόντος. Πρέπει να γνωρίζουν, να μελετούν και να αναδεικνύουν την ιστορία τους. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει μέλλον.
Φέτος, το 2004, το έτος των ολυμπιακών αγώνων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, πόσοι Έλληνες θυμούνται πως είναι και το έτος του μακεδονικού αγώνα; Πραγματικά φέτος συμπληρώνονται 100 ολόκληρα χρόνια από την επίσημη έναρξη του μακεδονικού αγώνα το 1904, που σφραγίστηκε με τον ηρωϊκό θάνατο στην τότε Στάτιστα της σκλαβωμένης Μακεδονίας, του θρυλικού Παύλου Μελά. Η ελληνική πολιτεία πραγματοποίησε μέχρι τώρα εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Η ιερά Μητρόπολη Καστοριάς διοργάνωσε πετυχημένο ιστορικό συνέδριο μνήμης, τον Μάϊο στην Καστοριά. Η κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια του μακεδονικού αγώνα θα γίνει τον Οκτώβριο στον νομό Καστοριάς, με την επίσημη συμμετοχή της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

Ο μακεδονικός αγώνας κράτησε 30-35 χρόνια. Η κορύφωσή του έγινε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 στους βαλκανικούς πολέμους.
Μακεδονομάχοι υπήρξαν χιλιάδες ανώνυμοι και δεκάδες επώνυμοι. Τους πολλούς δόξασε και τίμησε ο λαός, άλλοτε με το γιάτρεμα των πληγών μετά την μάχη, άλλοτε με την απόδοση των τιμών στον στερνό αποχαιρετισμό στο νεκρό παλληκάρι που πότισε με το αίμα του την μακεδονική γη και πάντοτε με το δημοτικό τραγούδι η λαϊκή μούσα. Δεκάδες είναι και οι επώνυμοι που αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν. Ιερείς, δάσκαλοι, ιατροί, προεστοί, έμποροι, καπεταναίοι. Ελληνόφωνοι και Σλαυόφωνοι αλλά πάντοτε ελληνόφρονες. Κορυφαία, χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική μορφή αποτελεί ο Ίων Δραγούμης. Γυιος του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, γυναικάδερφος του ήρωα Παύλου Μελά. Πρόξενος της ελεύθερης πατρίδας στο σκλαβωμένο Μοναστήρι, συνέβαλε τα μέγιστα από το προσκήνιο αλλά και παρασκήνιο στην επιτυχία του μακεδονικού αγώνα. Ιστορική έμεινε η δραματική έκκλησή του στην "χλωμή" ελληνική κυβέρνηση. «Έλληνες σπεύσατε να σώσετε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα σας σώσει».

Η οικογένεια Δραγούμηδων κατάγεται από το Βογατσικό, την ιστορική, ένδοξη και εύανδρη κωμόπολη. Αποτελεί την έδρα του δήμου Ίωνος Δραγούμη, του νομού Καστοριάς.
Η νεολαία μας σήμερα χρειάζεται σύμβολα που να ακτινοβολούν αιώνια. Μια ομάδα ανθρώπων, ευαίσθητων για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, συλλέγουμε αρχειακό υλικό, χρησιμοποιώντας και την σύγχρονη τεχνολογία. Όνειρό μας να θεμελιωθεί σύντομα το ιστορικό μουσείο "Ίων Δραγούμης". Το οφείλουμε στην ιστορία, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας. Οι σημερινές σκέψεις ας αποτελέσουν το εγερτήριο σάλπισμα σε όσους θέλουν να βοηθήσουν σε αυτόν τον ευγενικό σκοπό.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Σεπτεμβρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ