Όμως όλα αυτά δεν δικαιολογούν τις βιαστικές λύσεις που ακούγονται και προτείνονται στον δήμο Καστοριάς σε σχέση με την στέγαση της έδρας και των εγκαταστάσεων της σχολής.
Είναι αλήθεια, ότι οι εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα σε καμμιά περίπτωση δεν δικαιώνουν ούτε τις προσδοκίες των δημοτών που συγκρότησαν την πλειοψηφία των τελευταίων δημοτικών εκλογών, ούτε προφανώς τις προγραμματικές δεσμεύσεις της τρίτης θητείας του συνδυασμού "Καστοριανή Ενότητα". Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για όλα αυτά, αν δηλαδή η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη κονδυλίων ή αν οφείλεται στην αδιαφορία και την κόπωση του χρόνου. Ό,τι και να συμβαίνει το σίγουρο είναι ότι λείπει ακόμη και η στοιχειώδης υπεύθυνη ενημέρωση.
Γεγονός πάντως είναι ότι ειδικά και γενικά, ο δήμος Καστοριάς δεν δείχνει ιδιαίτερη δραστηριότητα και πιο πολύ μοιάζει να διαχειρίζεται τα καθημερινά συνηθισμένα διοικητικά και υπηρεσιακά ζητήματα. Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και λοιποί της πλειοψηφίας, δεν θυμίζουν και πολλά πράγματα από το παρελθόν τους, έστω κι' αν η κατάσταση αυτή προφανώς δεν θα ευχαριστεί ούτε τους ίδιους. Αν δεν υπήρχε το περίφημο ενυδρείο που παρά τα πολλά-πολλά χρόνια του, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά πάντως όλο και κάποιο συνεργείο εργάζεται σ' αυτό, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι όλοι εκεί οι αιρετοί στον δήμο Καστοριάς δεν περνούν και τις καλλίτερες ημέρες τους. Όμως το "Ενυδρείο" είναι μια υπόθεση που δεν γίνεται κατανοητή από τους πολίτες της πόλης και έχει στιγματιστεί.
Η Καστοριά δεν έχει αποδείξεις φροντίδας, ενώ ακόμη και στα σημεία στα οποία παρατηρήθηκε κάποτε η υπεροχή της δημοτικής αρχής, όπως η καθαριότητα των δημόσιων χώρων εμφανίζει σημάδια αποδιοργάνωσης. Η μόνη αισθητή αλλαγή εντοπίζεται στην παρουσία του κ. Ιωάννη Τσαμίση δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας ο οποίος στις περασμένες εκλογές τέθηκε επικεφαλής συνδυασμού που υποστηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία και ο οποίος φαίνεται να έχει αναβαθμίσει την "θεσμική" ιδιότητα που προβάλλει, αφού παρευρίσκεται "ίσος μεταξύ πρώτων στην πρώτη γραμμή" με διάφορους αξιωματούχους σε κάθε γιορτή, γιορτούλα, επέτειο και σχόλη.
Όμως αυτή η ζοφερή κατάσταση, δεν δικαιολογεί την απουσία ολοκληρωμένου και σοβαρού σχεδιασμού για την πρόταση του δήμου Kαστοριάς σε σχέση με την εγκατάσταση των διοικητικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών της πανεπιστημιακής σχολής. Διότι τίποτε περισσότερο απ' αυτό δεν σημαίνει η επιπόλαιη πρόταση να στεγασθούν οι υπηρεσίες διοίκησης και γραμματείας στο (ερειπωμένο πια) ξενοδοχείο "Ξενία".
Μπορεί η μετατροπή του κτηρίου του 1ου γυμνασίου να έχει κάποια λογική -άλλωστε την εκπαίδευση θα εξακολουθήσει να υπηρετεί ο χώρος- αλλά η τυφλή υιοθέτηση επιπόλαιων προτάσεων, όπως αυτή του "Ξενία", αποτελεί σοβαρό λάθος το οποίο δεν έχει να δικαίωμα να πράξει κανείς, πόσο μάλλον εν όψει της μεταβατικής περιόδου στην οποία ήδη έχει εισέλθει ο δήμος Καστοριάς.
Το ότι κάποιοι σύλλογοι προτείνουν ό,τι συμφέρει στην ατομική οικονομία μερικών μελών ή στο πρόγραμμά τους, δεν σημαίνει σε καμμιά περίπτωση ότι επιτρέπει στον δήμο Καστοριάς να μην σχεδιάζει και να μην εφαρμόζει με μακρόπνοους στόχους και προοπτική το απώτερο μέλλον και ιδίως το μέλλον στο οποίο μπορεί κανείς απ' αυτούς που σήμερα διοικούν να αναζητεί την υστεροφημία του. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που αποφασίζουν σήμερα, πλησιάζουν στο τέλος της θητείας τους και δεν μπορούν να υποθηκεύουν με βιαστικές αποφάσεις τις δυνατότητες πολιτιστικής αναβάθμισης που θα προφέρει στον τόπο και τους κατοίκους τους, η αξιοποίηση του "Ξενία" και της γύρω περιοχής.
Άλλωστε δεν έχει καμμιά λογική ο δήμος να υποκαθιστά το υπουργείο Παιδείας και να ξεπουλά τα καλλίτερα και ιστορικότερα ακίνητά του, όπως έπραξε ατυχώς και με το κτήριο των Τερζακείων λουτρών, το οποίο ενώ μπορούσε να μετατραπεί σε δημοτική βιβλιοθήκη (υπήρχε άλλωστε σχετική εισήγηση) πινακοθήκη ή κάτι άλλο σχετικό (διαθέτοντας και άνετους χώρους πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων) παραχωρήθηκε με μια νόμιμη μεν, αλλά αυθαίρετη για το εύρος της εκποίησής της, απόφαση σε κρατική χρήση σχολείο για "β΄ ευκαιρία" του υπουργείου Παιδείας, παραμένοντας φυσικά ερειπωμένο από τότε, (δένοντας με την απόφαση αυτή, τα χέρια όλων δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων για τα επόμενα 15 χρόνια).
Μπορεί ο δήμος Καστοριάς να δίνει την "β' ευκαιρία" στο υπουργείο Παιδείας, αλλά την αφαιρεί από την ίδια την πόλη. Και είναι βέβαιο ότι οι εκλεγμένοι δεν έχουν δικαίωμα, μακροχρόνιας ανάληψης υποχρεώσεων σε βάρος του λαού της Καστοριάς.
Περίσκεψη λοιπόν και αφύπνιση απαιτείται από την πλειοψηφία και την μειοψηφία του δήμου Καστοριάς αφού κανείς τους δεν θα θέλει να μείνει στην ιστορία για την αλόγιστη εκποίηση των (λίγων εξ άλλου) ακινήτων του δήμου Καστοριάς. Το ατόπημα που έγινε με το κτήριο των Τερζακείων, σε καμμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί με το κτήριο του Ξενία, το οποίο επιβάλλεται να μείνει στην χρηστική διάθεση των πολιτών της Καστοριάς και να χρησιμοποιηθεί για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Αν σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα ή την ικανότητα να εξεύρουν πόρους, σε δύο χρόνια, όταν ο τόπος θα διοικείται κατά πάσα πιθανότητα από τους επόμενους, μπορεί να συμβεί το αντίθετο και να είναι πια αργά. Με ποιο δικαίωμα θεωρούν ότι η επόμενη δημοτική αρχή, δεν θα έχει την δυνατότητα να βρει χρήματα για την καλλίτερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κτηρίων;
Όχι επομένως βιαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται απλώς επιπόλαια και για κτήρια σαν τον Ξενία, κυριολεκτικά χωρίς να ρωτήσουν τον ξενοδόχο.
ΟΔΟΣ αρ. φύλλου 280 | 28 Οκτωβρίου 2004
Να η ευκαιρία! Να μεταστεγασθεί το πρώτο Γυμνάσιο στο Ξενία και να ξανακτισθεί το παλαιό Γυμνάσιο ως αρχιτεκτονική Σχολή με κατεδάφιση του νέου για να ανοίξει ο χώρος και να αναπνεύσουμε ποκιλοτρόπως
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ανοίξει και να ενοποιηθεί ο χώρος (παλαιό Γυμνάσιο Καστοριάς -Ξενία), όπως ήταν κάποτε. Εξάλλου ο Καστοριανός Αρχιτέκτων και Πολεοδόμος Αριστοτέλης Ζάχος (1871-1939) ήταν ο πρώτος διδάξας για επιστροφή στην παραδοσιακή Αρχιτεκτονική.
ΑπάντησηΔιαγραφή