2.11.12

Αναγνώστες έγραψαν

Με μια εύγλωττη ανοικτή επιστολή προς τον «Καλλικράτη» επιστολή που περιέχει στοιχεία λεπτού χιούμορ αλλά προπαντός ουσία, ο δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς κ. Ελευθέριος Ασλανίδης (εκλέχτηκε με τον συνδυασμό 9\ΕΝΑ του κ. Κ. Κοντόπουλου) πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια παρέμβαση συμβούλου αυτής της δημοτικής περιόδου ανοικτά και ευθέως στην ίδια την τοπική κοινωνία της Καστοριάς. Με αυτή, με την πάροδο 20 μηνών από την έναρξη της δημοτικής περιόδου εκφράζεται δημόσια η πρώτη κριτική για την λειτουργία του θεσμού στην Καστοριά τόσο σε κάθετο, όσο και σε οριζόντιο επίπεδο.
Βασικό θέμα των αιτιάσεων του κ. Ε. Ασλανίδη αποτελεί το γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν απαντήθηκε, προφορικά ή εγγράφως, ούτε μια από τις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει στα αρμόδια όργανα και αρχές του Δήμου Καστοριάς.
Αποκρυπτογραφώντας τις αναφορές της επιστολής, κατά την άποψη της ΟΔΟΥ δείχνει να επιβεβαιώνεται εύγλωττα το συμπέρασμα, ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καστοριάς, ο Καλλικράτης αποβαίνει σε βάρος της πόλης της Καστοριάς, θέμα το οποίο ήδη έχει αναδείξει η εφημερίδα. Και το οποίο είναι καιρός να αρχίσει να συζητείται σοβαρά ώστε να βρεθούν λύσεις – αν υπάρχουν.
ΟΔΟΣ


* * *


Ανοικτή Επιστολή προς τον «Καλλικράτη»


Θα ήθελα πρώτα να σου συστηθώ: Τοπικός Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς, Ελευθέριος Ασλανί- δης εκλεγείς με 399 σταυρούς προτίμησης με τον Συνδυασμό 9\ΕΝΑ στις Δημοτικές εκλογές του 2010.
Στην αρχή βέβαια πίστεψα, ότι από την θέση αυτή, θα βοηθούσα τον τόπο μου, όσο καλύτερα μπορούσα, γιατί με τέτοιες διαθέσεις και σκοπό, μετείχα στον εκλογικό αγώνα.
Καινούριος θεσμός ο «Καλλικράτης», πιστεύαμε όλοι ότι θα συντελούσε στην βελτίωση λειτουργίας των Δήμων, φυσικά και στον πολύπαθο Δήμο Καστοριάς.
Σαν καινούργιος θεσμός, φυσικό βέβαια ήταν, ότι και λάθη και παραλήψεις θα γίνονταν πολλά, στο πρώτο στάδιό του.
Είναι κανόνας όμως όταν παραδεχόμαστε, τα λάθη και τις παραλήψεις και φροντίζουμε να επανορθώσουμε, όλα παίρνουν μια θετική εξέλιξη, και βελτιωνόμαστε.
Εδώ σε μια τέτοια παράλειψη θα αναφερθώ:
Κάπου στον νόμο περί Τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων, πρέπει να συμπληρωθεί, πως οι ιδέες, προτάσεις, γνώμες και απόψεις των μελών τους, θα συζητούνται, θα σχολιάζονται, και κυρίως θα απαντώνται, έστω και αν οι αρμόδιοι ηγέτες, οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι, η και απλώς οι εντεταλμένοι υπάλληλοι διαφωνούν με τα αναφερόμενα θέματα.
Σωστά στον νόμο σου Αγαπητέ «Καλλικράτη» αναφέρεται, ότι οι Τοπικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι το μάτι και το αυτί του Δήμου της Διοίκησης, αυτοί που ακούν, βλέπουν και μεταφέρουν τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τα παράπονα και τις απαιτήσεις των δημοτών στον εγκέφαλο, που φυσικά στην προκειμένη περίπτωση είναι ο «Καλλικράτης». Δηλαδή εσύ. Γι αυτό είσαι υποχρεωμένος να δίνεις, έστω και μία τυπική απάντηση, προφορική, αν και νομίζω ότι απαιτείται γραπτή, στον υποβάλλοντα αίτημα η ερώτημα, κ.λ.π. Τοπικό Δημοτικό Σύμβουλο.
Γιατί και αυτός είναι υποχρεωμένος, να μεταφέρει στους δημότες μας την όποια υπεύθυνη απάντηση. Διαφορετικά, όσα λέγονται στο Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο, είναι έπεα πτερόεντα η κοινώς μας γράφεις όλους, συμβούλους και δημότες.
Αυτό φυσικά ισχύει τόσο για τα μέλη της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας.
Δεν υπάρχει καμία λογική στο ν’ ακούει ο «Καλλικράτης» μόνο τους τριγύρω του, έμμισθους, ‘βολεμένους’ αδρά ή μη αμειβόμενους, ούτε και να πιστεύει ότι μόνο αυτοί είναι γνώστες των πάντων, και όλους τους άλλους να τους ρίχνεις στον Καιάδα.
Τόσο μεγάλο λάθος δηλαδή κάνανε οι συνδημότες μας, που μας εξέλεξαν και τους τιμωρείς;
Εγώ τουλάχιστον κάπως έτσι νοιώθω και εξηγούμαι:
Από την πρώτη συνεδρίαση μας, την 27-12-2010, στην διάρκεια των 22 συνεδριάσεων του 2011 και των 12 μέχρι σήμερα του2012 , έχω αναφερθεί, εισηγηθεί, προτείνει, μεταφέρει αιτήματα και παράπονα η παρατηρήσεις των συνδημοτών μας ουκ ολίγες.
Δυστυχώς, ούτε μία, επαναλαμβάνω ούτε μία απάντηση, έστω και προφορική δεν πήρα από κανέναν υπεύθυνο και αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Τι ν’ απαντήσω στους συμπολίτες μας, που δικαιολογημένα με ρωτούν, γιατί αδρανούμε, η το χειρότερο, τι ρόλο παίζουμε, η τέλος πάντων, γιατί μας εκλέξανε;
Πώς άλλωστε να πάρω απάντηση, αφού κανείς δεν καταδέχεται να εμφανιστεί στις συνεδριάσεις μας, αν και ο πρόεδρός μας ανελλιπώς τους καλεί.
Αν όμως πρόκειται για καμία φιέστα, επίδειξη, η φαγοπότι, αρκετά δαπανηρό, σχολιάζονται δυσμενέστατα αυτά, όταν δηλαδή είναι παρόντα τα Μ.Μ.Ε, τότε παρόντες είναι όλοι, κουστουμαρισμένοι και με τουαλέτες αντίστοιχα.
Βέβαια εφ΄όσον η τακτική αυτή δεν μου αρέσει, θα μπορούσα κάλλιστα να παραιτηθώ. Εύκολη λύση.
Την απορρίπτω όμως και συνεχίζω ν’ αγωνίζομαι, γιατί δεν είμαι ρίψασπις και τιμώ αυτούς που με τιμήσανε και ακόμη πιστεύω ότι αγωνιζόμενος κάποτε κάτι θα πετύχω για τον τόπο που γεννήθηκα, έμαθα γράμματα, εργάστηκα, ζω, τον αγαπώ και μ’ αγαπάει, ίσως μάλιστα περισσότερο από κάποιους άλλους… που τους ενδιαφέρουν τα συμφέροντα, οι προβολές, η οι υστερικές φωνές, για να επιβληθούν.
Μερικά από τα θέματα που έθιξα, αν όχι όλα, είναι καταχωρημένα στα πρακτικά μας,
Τα περισσότερα αυτών γίνονται εύκολα και κυρίως αδάπανα, μόνο με την θέληση, την αγάπη και διάθεση για προσφορά, στον τόπο, που πονάς και θέλεις να πάει εμπρός.
Ο «Καλλικράτης» λοιπόν, αν θέλει, ας διαβάσει την επιστολή μου, ας δεχθεί, έστω και λίγα από τα γραφόμενά μου, ας αλλάξει τακτική, και σίγουρα θα του πω, θα του πούμε εύγε.
Αν όμως αδιαφορήσει, τότε οι εκλογές οσονούπω είναι κοντά.
Οι φιέστες και τα πανηγύρια είναι για το θεαθήναι και δεν είναι καιρός για άρτο και θεάματα, παρά μόνο για άρτο.
Από εσένα «Καλλικράτη» απαιτεί και καρτερεί ο δημότης μας την λύση των προβλημάτων του
Σε χαιρετώ


Μετά τιμής
Ελευθέριος Ασλανίδης
lefterisaslanidis@yahoo.gr


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 656


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/11/12

    έναρξη προεκλογικής περιόδου... 'εγώ έκανα τα πάντα, αλλά οι κακοί του Δήμου δεν μου απαντούσαν'. πολύ βολικό κ. Ασλανίδη, και χωρίς να θέλω να υποστιρίξω ούτε στο ελάχιστο την ανικανότητα της τωρινής δημοτικής αρχής, μήπως δεν θα έπρεπε να έιχατε παρέμβει ολίγον τι νωρίτερα??? σχεδόν 2 χρόνια για μια απλή επιστολή διαμαρτυρίας??? αυτό θα πει αντανακλαστικά τοπικού ηγέτη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/12

    Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο πιο πάνω. Τελικά ΚΑΙ η Μειοψηφία του Δήμου βγήκε πολύ ανίκανη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει όλους, πλειοψηφία και μειοψηφία, είναι το τοπικό star system! Να βγαίνουν να μιλούν, να τους βλέπουν, να βρίζονται μεταξύ τους ως αυθεντικοί επαρχιώτες και να καμαρώνουν σαν ιθαγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/11/12

    Να βρίζονται μεταξύ τους ως αυθεντικοί επαρχιώτες.Τα έλεγα, αλλά με παρεξήγησαν ορισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/11/12

    (συμπληρωματικά)
    ... και οι "απ' έξω" - αντί να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες - να καταντούν σκέτοι κουτσομπόληδες. Και το χειρότερο, υποκριτές που μόλις ανταμώσουν τοπικό άρχοντα ή πολιτικό, να κομπάζουν για τη γνωριμία μαζί του στους άλλους και να κάνουν τον "ημέτερο" μπροστά του, ενώ του σκάβουν το λάκκο πίσω από την πλάτη του. Τόσο κοντά, τόσο μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/11/12

    Μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας λοιπόν, επιδερμική, ανώριμη, μικρόψυχη, βολεμένη, χαιρέκακη, φθονερή ζηλιάρα, ακαλλιέργητη, βλαβερή, ψεύτικη, αδιάφορη, ψεύτρα, και και και

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/11/12

    Δυστυχώς, όσοι εμπλέκονται με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτοί που είναι και σωστά περιγράφονται παραπάνω.
    Και στο βούρκο που δημιούργησαν, δεν θέλει να μπει κανένας από κεινους που δεν ταυτίζονται με τη συνομοταξία της λίγδας, της λάσπης και της μίζας, για να ονομάσω μόνο τα κραυγαλέα.
    Αδιέξοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/11/12

    Δεν υπάρχει κανένας να πει μια καλή κουβέντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/11/12

    Υπάρχει...

    και για την ακρίβεια,
    κλίνε το ρήμα σε όλα τα πρόσωπα ενικού και πληθυντικού στην οριστική ΕΝΕΣΤΩΤΑ...

    Καλό ξημέρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ