19.11.12

Απάντηση της ΟΔΟΥ


ΟΔΟΣ 26.7.2012 | 652

ΚΡΙΤΙΚΗ στην κριτική μπορεί να εννοηθεί, όχι όμως με τίτλους και επιγράμματα, όπως «πικρόχολα» και τα αντίστοιχα που αναφέρονται στην απαντητική επιστολή. Θα οφείλονται ασφαλώς στον υπερβάλλοντα ζήλο, και όχι σε ιδιαίτερες ικανότητες ενόρασης. Διότι οι υπερβολές, αν είναι κατανοητές, ακόμη δε και προϋπόθεση της κριτικής των εφημερίδων και των πολιτών, δεν νοούνται καθόλου στους αξιωματούχους, που πρέπει να απαντούν με αντικειμενικότητα και υπηρεσιακό τόνο. Προφανώς σ’ αυτή την παρατήρηση θα συμφωνούσε ακόμη και ο κ. αντιδήμαρχος.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του δήμου ήδη κρίνεται, τουλάχιστον από τους κατοίκους Καστοριάς, για την αποτελεσματικότητά της. Στον 2ο χρόνο της θητείας της, αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι ανησυχητικά περισσότερα. Κανείς δεν θυμάται ότι ζητήθηκε πίστωση χρόνου.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ της δημοτικής αρχής, όπως τουλάχιστον υλοποιούνται εμφανίζουν αισθητή αναντιστοιχία με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Ωστόσο η αναπροσαρμογή τους (γιατί κατά την ουσία της κριτικής της ΟΔΟΥ υπάρχουν πιο επείγουσες πραγματικές ανάγκες από την  ανάπλαση της... βιτρίνας») αποτελεί δικαίωμα των αρμοδίων. Για το οποίο αργά ή γρήγορα θα κριθούν και οι ίδιοι, όπως και οι προκάτοχοι. Μέχρι τότε, τα έργα και οι παραλείψεις πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ελέγχου.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ στην κριτική της ΟΔΟΥ, τονιζόταν το γεγονός ότι το έργο της ανάπλασης της (ήδη κατασκευασμένης) νότιας παραλίας, ενώ είχε προϋπολογισθεί για εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, κατέληξε να κοστολογηθεί μέχρι στιγμής για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000,00) ευρώ (!) στοιχείο που από μόνο του, εγείρει απορίες. Αυτά ήταν θέματα της ταμπακέρας, για την οποία μάλλον δεν δίνεται απάντηση.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, αξιοπρόσεκτη είναι η αισιοδοξία που αποπνέει η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Παρχαρίδη. Η εφημερίδα του εύχεται να έχει την ίδια αισιοδοξία και ο λαός της πόλης της Καστοριάς, που μέχρι τώρα ακούει για δεκάδες εκατομμύρια, και δεν βλέπει αντίστοιχα αποτελέσματα.

ΤΕΛΟΣ Η ΟΔΟΣ δεν μπορεί να σταματήσει κανένα αντιδήμαρχο από το να αποκαλεί «βυζαντινή αρχόντισσα» την Καστοριά. Μόνο που ο αμφιλεγόμενος αυτός όρος ακούγεται εκ των πραγμάτων σαρκαστικός ή ειρωνικός. Όταν στο όποιο βάθος του χρόνου πάψει να είναι αντιδήμαρχος ο κ. Παρχαρίδης, είναι βέβαιο ότι και πάλι «βυζαντινή αρχόντισσα» θα αποκαλεί την πόλη. Όπως άλλωστε ακριβώς πράττουν και οι προκάτοχοί του.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, έστω και με αξιοσημείωτη καθυστέρηση περίπου ενάμιση έτους από την πρώτη κριτική επί του θέματος (ΟΔΟΣ: Παραλίμνια -ή αν έχει θέση η λογική σ’ αυτή την πόλη αρ. φύλλου 588, Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2011) και περίπου ενός μηνός από την τελευταία δημοσίευση στο φύλλο 648 , το γεγονός ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε, ασφαλώς και γίνεται αποδεκτό με ικανοποίηση από την εφημερίδα.

ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ το φαινόμενο -επί σειρά πολλών ετών- συστηματικής αδιαφορίας των διοικούντων τους Δήμους στο να απαντούν ή να τοποθετούνται επί ζητημάτων για τα οποία ασκείται κριτική από μερίδα του Τύπου. Σε μια πόλη που οι δημοτικές αρχές ειδικεύονται στην θριαμβολογία και τους εορτασμούς,  κάθε απάντηση σε κριτική, αποτελεί σημαντικό γεγονός. Και για (μόνο) τον λόγο αυτό, η ΟΔΟΣ υποδέχεται θετικά την απάντηση του αντιδημάρχου κ. Χρήστου Παρχαρίδη και τον ευχαριστεί.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουλίου 2012, αρ. φύλλου 652


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ