5.2.13

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Τα εκατό χρόνια λευτεριάς γιόρτασαν οι Καστοριανοί της Μελβούρνης




Μελβούρνη Αυστραλίας, 12.11.2012


Είναι χιλιοειπωμένα από πολλούς, αλλά με την αστείρευτη και με τους πάμπολλους ιστορικούς άθλους της Καστοριάς, κάνει όλους τους Καστοριανούς που ζουν στην Μελβούρνη για πάνω από μισό αιώνα, να έχουν αστείρευτη επιθυμία, να μη κουράζονται και να έχουν δίψα να ξανακούσουν για τους ήρωες που απελευθέρωσαν την νύφη της δυτικής Μακεδονίας, την ωραία Καστοριά μας.
Ο Βασίλης Κωστόπουλος μας πληροφορεί ότι η πόλη της Καστοριάς λόγω της γεωγραφικής της θέσης έπεσε στα χέρια των Οθωμανών πολύ πιο νωρίς από την νότια Ελλάδα και έτσι για 527 χρόνια οι Καστοριανοί έμειναν σκλαβωμένοι από τους Τούρκους. «Εδώ θα ήθελα να κάνω μία προσωπική μου εκτίμηση, όχι μόνο για την Καστοριά αλλά γενικά για όλη την Μακεδονία, γιατί είναι η πρώτη που προβάλει τα στήθη της σε κάθε εχθρό, είναι η πρώτη που θα πληγωθεί και θα υποφέρει για να δώσει καιρό στην υπόλοιπη Ελλάδα να ετοιμαστεί για τα περαιτέρω, είναι και η τελευταία που θα απαλλαχτεί από κάθε επιδρομέα. Η νότια Ελλάδα πρέπει να είναι ευγνωμονούσα για αυτούς που πρώτοι προτείνουν τα στήθη τους, όπως και εμείς είμαστε ευγνώμονες που τα αδέλφια μας τρέχουν στο κάλεσμά μας».

Το 1385 οι Τούρκοι σκλαβώνουν την Καστοριά, αυτήν την πόλη με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες της και τα λίγα εναπομείναντα τείχη. Η σκλαβιά κρατάει μέχρι το 1912, στις πρωινές ώρες της 11ης Νοεμβρίου, ημέρα του πολιούχου του Αγίου Μηνά, όπου ο ανθυπίλαρχος Πηχεών (ντόπιο παλικάρι) εισέρχεται στην πόλη, και στην συνέχεια ο διοικητής ιππικού Ιωάννης Άρτης εκδίδει διάγγελμα: «Εν ονόματι του Βασιλέως της Ελλάδος Γεωργίου του Α΄ καταλαμβάνω την πόλη της Καστοριάς…».

Ο χρόνος της σκλαβιάς ήταν πολύ μεγάλης διάρκειας που είναι ικανός να αλλοιώσει τα πάντα, αλλά όχι το καστοριανό πνεύμα, όχι τον Καστοριανό και την καστοριανή καρτερικότητα, διαλαλώντας με τις πράξεις του ότι όσος καιρός και να περάσει η πόλη της Καστοριάς με τον λαό της δεν πρόκειται να τουρκέψουν. Ίσως να είναι και ο λόγος που ο τουρκικός στρατός με τους ιθύνοντες της Πύλης, μη έχοντας εμπιστοσύνη στον καστοριανό λαό που με καρτερία περίμενε την ώρα της Λευτεριάς του, και πριν το άκουσμα ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα πίσω από τον λοφίσκο έξω από την Καστοριά, με απόλυτη μυστικότητα και αθόρυβα, εγκατέλειψαν την πολυβασανισμένη μετά από πεντακόσια είκοσι και επτά ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς και καρτερικότητας.

Σήμερα, 11η Νοεμβρίου 2012 και πάλι ο Καστοριανός Σύλλογος «Η Καστοριά» όπως και κάθε χρόνο γιόρτασε την απελευθέρωση της πόλης με δοξολογία στον ναό της Υπαπαντής στο Coburg, όπου ο πρόεδρος Νικόλαος Τοκακλίδης είχε μεριμνήσει να γίνει η τελετή με το λάβαρο του συλλόγου, τις σημαίες της Ελλάδος και της θετής μας πατρίδας της Αυστραλίας. Ο πάτερ Ευστάθιος σε σύντομα μήνυμα είπε το ιστορικό της απελευθέρωσης της Καστοριάς και εξήρε τους Καστοριανούς που για πολλά χρόνια συνεορτάζουμε το γεγονός με όλη την ελληνική παροικία.

Στην συνέχεια οι Καστοριανοί και πολλοί φίλοι εορτάσαμε στο «Καστοριανό σπίτι» στο 219 Elisabeth street Coburg με μία σύντομη ανασκόπηση των τότε γεγονότων, με ομιλητή τον κ. Θωμά Ηλιόπουλο και στην συνέχεια προσφέρθηκαν από τον σύλλογο εδέσματα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Νοεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 666.



2 σχόλια:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ