3.5.16

ΟΔΟΣ: Ένας χρόνος




ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ την περασμένη Παρασκευή 15.1.2016 ένα ολόκληρο έτος από την ημέρα που έφυγε από την ζωή, μετά από μάχη με ανίατη ασθένεια η Ελένη Τσαδήλα. Η πιο δραστήρια και δραστική παρουσία – εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου, τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ της «Νένης» είναι ήδη αρκετά γνωστά. Έχουν γραφεί και καταγραφεί στις δέλτους της τοπικής ιστορίας. Καθώς η Ελένη Τσαδήλα είχε πρωτοστατήσει σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο στα δημόσια πράγματα της Καστοριάς θα ήταν αδύνατο να μην είναι γνωστή η διαδρομή της ευρύτερα, για κάποιον λόγο. Αλλά και επειδή αγωνίσθηκε να βελτιώσει το επίπεδο καθημερινότητας της ζωής στην Καστοριά και να αναβαθμίσει την πόλη.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά, ειδικά με την συμμετοχή της στην θεατρική κίνηση της Καστοριάς της οποίας υπήρξε καθοριστική μορφή, είναι βασική και χαρακτηριστική, ίσως επειδή για την ίδια προσωπικά ήταν ένας τρόπος έκφρασης, δημιουργίας και μηνυμάτων.

Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ της για κάθε τι ακτιβιστικό σε ζητήματα περιβάλλοντος και προστασίας της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και ο σύγχρονος τρόπος ζωής της την είχαν καθιερώσει σε κεντρικό πρόσωπο της γενιάς της. Τελευταία μεγάλη επιτυχία –που ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατό της– η υπόθεση σωτηρίας του Μαθιουδάκη.

ΣΗΜΕΡΑ, ένα χρόνο μετά το κενό που άφησε είναι ολοφάνερο και αισθητό. Οι πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει και ενθάρρυνε η ίδια με τον ενθουσιασμό και τον ρομαντισμό της, μοιάζουν σαν να έχουν μείνει από έμπνευση ή συντονισμό. Η προσπάθεια συνέχισης της δράσης του σωματείου «Σπασμένο Ρόδι» μοιάζει να δοκιμάζεται από κρίση προσανατολισμού και ενθουσιασμού. Σε ένα βαθμό απολύτως δικαιολογημένη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά πάλι, το γεγονός ότι η Ελένη Τσαδήλα αποσύρθηκε, ή την «απέσυραν», είναι παράγοντας που επιδεινώνει το αίσθημα του κενού (μέχρι και ο λογαριασμός της στο facebook εξαφανίστηκε ως δια μαγείας –χωρίς να γνωρίζουν κάτι οι οικείοι της).

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αδικαιολόγητες ενέργειες αυθαίρετου σφετερισμού του προσωπικού της αρχείου, από τρίτα πρόσωπα που γνώριζαν ότι δεν είχαν το σχετικό δικαίωμα, (καθώς αν το είχαν θα τους το είχε δώσει η ίδια προσωπικά), ενός πλούσιου αρχείου που περιλαμβάνει ηλεκτρονικό υλικό και αντικείμενα, όσο περνάει ο καιρός διευρύνουν το αίσθημα κενού και το επιδεινώνουν και παραμένουν χωρίς καμμιά εξήγηση ή δικαιολογία.

ΣΚΗΝΕΣ που παραπέμπουν σε μακάβρια σκηνή του λογοτεχνικού μοτίβου Καζαντζάκη, από τις οποίες η Ελένη Τσαδήλα δεν γλύτωσε.

ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ αναμένει αυτές και αυτούς που θα την αποκαταστήσουν.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 

5 σχόλια:

  1. Αντίς για σχόλιο δυό στίχοι
    [Σχετικοί. Πολύ σχετικοί...]

    O EKTΕΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ
    _____________________________

    "Κάθεσαι στην καρέκλα του"
    μού είπαν.

    Χρήστος Μπράβος,
    "Με των αλόγων τα φαντάσματα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/5/16

    [.....] Τι συνέβη τελικά με τη Νένη; [.....] Ποια είναι αυτά τα τρία πρόσωπα; [.....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/5/16

    Σπασμένο Ρόδι = Ζόμπι.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναγνώστης4/5/16

    Το γυναικείο και το ανδρικό φύλο-το φύλλο του δέντρου (ας διορθωθεί το λάθος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ