12.11.20

Λόγος & Αντίλογος



«Ταξικά – υποθέσεις»


Οι Εξουσίες παρέµειναν εξαιρετικά ολιγοµελείς. Και οι µάζες πάλι παγιδεύτηκαν σε κάποιο όραµα. Που ωστόσο εκφράστηκε σαν βάρβαρη και υπανάπτυκτη κοινωνική θεώρηση.


Ως πλούσιος οµιλεί κανείς ευθέως περί αγαθών. Ως φτωχός επιχειρεί την ηθικολόγηση του πλιάτσικου. Βιώµατα αρχών και αξιών δηµιούργησαν αυτοσυγκρατήσεις και πλέγµατα ενοχών. Στους πολλούς. Η αναπόφευκτη σύγκρουση προβληµάτισε τις εξουσίες για τη στρατηγική. Οι δυτικές κοινωνίες απέφυγαν την επέκταση της σύρραξης. Δεν το τράβηξαν στα άκρα. Ως πιο φιλοσοφηµένες και πιο µεθοδικές. Και κατασκεύασαν τον σύγχρονο καπιταλισµό. Μπούκωσαν τις µάζες µε τ’ αγαθά του σύγχρονου πολιτισµού. 

Διαπιστώθηκε άλλωστε κάποια στιγµή ότι είναι τόσα πολλά, που περισσεύουν. Και οι µάζες έπεσαν µε τα µούτρα. Και αγνόησαν βέβαια τη μεγάλη παγίδα. Ότι προµηθεύτηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, πισίνες, ταξίδια, ρούχα, ηλεκτρικά είδη, διασκέδαση µε δανεικά λεφτά... Η απόκτηση όλων αυτών των αγαθών συνεπάγεται να τραβάς κουπί σε όλη σου τη ζωή για να τ' αποκτήσεις. Όπου στην ουσία και στην πράξη δεν τα χαίρεσαι...

Έτσι πάλι οι µάζες κρατήθηκαν µακριά από την Εξουσία και εκτονώνονται µε το παραµύθι της εναλλαγής των προσώπων σ' αυτήν... Ανατολικές κοινωνίες προτίµησαν να συνεχίσουν τον πρωτογονισµό της εµφανούς βίας. Και καλλιέργησαν το παραµύθι της ισότητας. Ένα παραµύθι που πρόσφεοαν ιδεολόγοι και υιοθετήθηκε σαν λύση. Και µετετράπη σε ισότητα στη στέρηση. Οι Εξουσίες παρέµειναν εξαιρετικά ολιγοµελείς. Και οι µάζες πάλι παγιδεύτηκαν σε κάποιο όραµα. Που ωστόσο εκφράστηκε σαν βάρβαρη και υπανάπτυκτη κοινωνική θεώρηση. Και οι Εξουσίες ξεκοκάλισαν εν κρυπτώ. Τελικά δυστύχησαν και οι δυό πλευρές.

Η ιστορία της ανθρωπότητος σε λίγες γραµµές. Μάλλον διατυπωµένες αλήθειες που αγνοούνται ηθεληµένα. Και η καπιταλιστική και η κοµµουνιστική θεώρηση, είχαν τον ίδιο σκοπό και στόχο. Ο προσωπικός πολιτισµός και η ευφυΐα κάθε µέλους, αντικατοπτρίστηκε στην τελική έκφραση του είδους ζωής κάθε έθνους.

Η ελληνική κοινωνία στην “πάλη” αυτή των τάξεων αποδείχθηκε αδέξια. Οι Εξουσίες εκφράστηκαν µικρόψυχα, άκοµψα και χονδροειδώς. Και οι µάζες απήντησαν φυσικά µέ πλιάτσικο (απόγονοι άλλωστε αρµατωλών και κλεφτών). Αρνήθηκαν οι εξουσιαστές πεισµόνως το σύνολο των κανόνων του παιχνιδιού του καπιταλισµού και φλέρταραν τις µεθόδους του κοµµουνισµού.Τελικά αγρίεψαν τις µάζες µε τις χοντροκοµµένες µεθοδεύεσεις και µικρόψυχες αρνήσεις (ίσως γι' αυτό προέκυψαν “αλλόγιστες” κυβερνήσεις). 

Οι παραδειγµατισµοί δυτικών κοινωνιών αγνοούνται και η εφευρετικότητα δεν επιστρατεύονται. Τεµπελιά και ανικανότητα.Τα ένστικτα παραµένουν αδάµαστα και οι εκδηλώσεις των εξουσιαστών άξεστες. Μέχρι σήµερα να ζητούν από τις µάζες ευθέως να δώσουν πίσω όσα συµφωνηµένα πήραν. Και ουδείς βεβαίως δίνει πίσω το πορτοφόλι του. Είτε του το κλέβεις µε τρόπο χωρίς να το καταλάβει ή τον πείθες να το δώσει. Αλλά µε το περίστροφο στο χέρι δύο τινά συµβαίνουν. Είτε ο “κλεπτόµενος” αµύνεται είτε στη φυλάει στη γωνιά.

Σήµερα µε αφορµή τον κορωνοϊό, στον ορίζοντα φαίνεται αντεπίθεση. Πάλι θα επιχειρηθεί αφαίμαξη των µαζών. Προφανής κλοπή του πορτοφολιού. Η δικαιολογία υπάρχει. Λουκούµι τους ήρθε. Είδοµεν… 


Ένας συνυπεύθυνος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1030

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/11/20

    Βαθιά και στοχαστική ανάλυση που αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/11/20

    Τι γίνεται με το καινούργιο δίκτυο ύδρευσης της Δευακ;;;; Σεπτέμβριο ξεκινάει είχε πει ο Πρόεδρος Πέτρος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/11/20

    Και τι σχέση έχει το σχόλιο σου με την ανάρτηση....;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λία12/11/20

    Εδώ στην Καστοριά οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης του δημοσίου τομέα ο οποίος είναι φορέας εξουσιών πέφτει στο κενό Έτσι δεν είναι αγαπητή οδό ; Στο κενό και στο καναβάτσο όλες οι προσπάθειες με το πρόσχημα ότι δεν αφορούν οι καταγγελίες το κοινωνικό σύνολο αλλά τους καταγγέλοντες!!!! μόνο!!!! Προφανώς η διασπάθιση κρατικού χρήματος δεν αφορά μόνο τους καταγγέλοντες αλλά κυρίως την κοινωνία αφού το χρήμα είναι κρατικό δηλαδή επιδοτήσεις και εποχικά βοηθήματα. Πετσί δεν είναι αγαπητή οδό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/11/20

    Ο Μητσοτάκης όταν ήταν Υπουργός Εργασίας μιλούσε για αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων και Άρση Μονιμότητας... Τώρα που είναι Πρωθυπουργός ΚΟΥΒΕΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/11/20

    Αφού διαχρονικά το Δημόσιο αποτελεί δεξαμενή ψηφοφόρων. Ειρήσθω εν παρόδω ότι οι εργαζόμενοι της Πυρκάλ που βγάζουν φωτοτυπίες στα γραφεία ακόμη πληρώνονται επίδομα βαρέων ανθυγιεινών...!!!!

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ