31.1.21

ΟΔΟΣ 31.1.2021 [είκοσι δύο χειμώνες]


ΟΔΟΣ 31.1.2019 | 971

«Θαυμάστε μας» είκοσι χειμώνες


Μετά την σχετικά πρόσφατη ανάρτηση ["εδώ"] στην ηλεκτρονική σελίδα της ΟΔΟΥ για τα μαθήματα κολύμβησης που διδάσκονται σε 520 μαθητές σχολίων στο υπερσύγχρονο και αντικειμενικά τεράστιο κλειστό κολυμβητήριο (2000 θέσεων) που ήδη από το 2007 απέκτησε και απολαμβάνει η Πτολεμαΐδα (φωτογραφία), προκλήθηκαν όπως είναι φυσικό πολλές αντιδράσεις και σχόλια. Όπως και οι συγκρίσεις. Για αυτά που (δεν) γίνονται εδώ.

Σχόλια και αντιδράσεις από τους αναγνώστες της εφημερίδας, οι οποίοι προφανώς δεν εφησυχάζονται με την κουραστική —αν όχι συμπλεγματική— συμπεριφορά των αναρτήσεων γραφικών εικόνων της λίμνης και της πόλης, χιονισμένη από ψηλά ή με ηλιοβασιλέματα χαμηλά, του στυλ «θαυμάστε μας».

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εκτός από την Πτολεμαΐδα, κλειστά κολυμβητήρια διαθέτει το σύνολο των πρωτευουσών των γειτονικών νομών. Αλλά και το ότι δεν πρέπει να λησμονείται πως ήδη από το 1999 έχει παραχωρηθεί στην Καστοριά, μεγάλη  έκταση στην περιοχή Μανιάκων, για την ανέγερση και κατασκευή του κολυμβητηρίου.

Βέβαια το 1999 έφυγε μαζί με τον 20ο αιώνα, από τότε σταδιοδρόμησαν αρκετοί δήμαρχοι, όπως και περιφερειάρχες, ενώ ήδη πλησιάζει να συμπληρωθεί το 1/5 του 21ου αιώνα. Και όμως στην Καστοριά, το κολυμβητήριο, δεν είναι ούτε υπόθεση εργασίας. Στο μεταξύ οι γειτονικές πόλεις διαθέτουν, εκτός από κολυμβητήρια και όλες τις (λοιπές) υποδομές, που στερείται η Καστοριά.

Με μια ακόμη αφορμή φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Καστοριάς πληρώνουν πανάκριβα την διαχρονική  παράλειψη των εκλεκτών τους.  Τα παιδιά που το 1999 ήταν 15 ετών, σήμερα είναι πια 35 και όσοι ήταν 35 σήμερα πλέον είναι 55. Για 1-2 ολόκληρες γενεές Καστοριανών πολιτών χάθηκε κάθε ευκαιρία να τύχουν, μιας στοιχειώδους παροχής και μέριμνας.

Με την φθηνή δικαιολογία ότι το λειτουργικό κόστος ενός κλειστού κολυμβητηρίου είναι δήθεν υψηλό, εκτός από τις φουρνιές εκλεγμένων που απλά αδιαφόρησαν, υπήρξαν και ορισμένοι που υποσχέθηκαν ανοικτό (!) κολυμβητήριο  και μάλιστα με τους πόρους της κληρονομιάς Παπαλαζάρου ή της περίφημης κληρονομιάς εκ Γαλλίας, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος χάθηκε (φυσικά) για τον δήμο Καστοριάς.

Το χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι οι εκλεγμένοι,  δεν μοιάζουν να αισθάνονται την ευθύνη που τους βαρύνει, ούτε έχουν λογοδοτήσει πολιτικά για την ανεπάρκειά τους να ανταποκριθούν στην μπουκιά που τους χορήγησε ήδη από τον Φεβρουάριο του 1999 το Δημόσιο. Μάλιστα ορισμένοι από τους υπεύθυνους, που παρουσιάζονται ως... έμπειροι  και βετεράνοι, διεκδικούν αναβάθμιση και υψηλότατα αξιώματα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Μέσα στους ίδιους είκοσι (20) χειμώνες που πέρασαν από το 1999, οι κάτοικοι της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, των Γρεβενών κλπ ήδη απολαμβάνουν ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο, οτιδήποτε στην Καστοριά για τους εκλεγμένους και τους φιλόδοξους, φαντάζει προκαταβολικά ουτοπία.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, από τον Δήμο Καστοριάς έγινε τελευταία γνωστό ότι ο δήμαρχος, απ’ όλες τις ανάγκες της πόλης, θεωρεί κατεπείγουσα την απόκτηση νέου δεύτερου γυμναστηρίου (και όχι κολυμβητηρίου που στερείται). Με την δικαιολογία ότι το υπάρχον γυμναστήριο είναι... ξεπερασμένο και χρήζει συντηρήσεως, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς δήλωσε ότι θεωρεί κρίσιμο να πειστούν οι αρμόδιοι, ότι η πόλη χρειάζεται δεύτερο γυμναστήριο, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι «πάγιο αίτημα της κοινωνίας»!

Ναι, σε μια πόλη που δεν διαθέτει υποδομές και ερημώνει από νέους, θεωρείται σοβαρή η επιχειρηματολογία, ότι δεν επαρκεί το υπάρχον γυμναστήριο επειδή... στάζει η σκεπή του!

Μάλιστα ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, διευκρίνισε ότι και γι΄ αυτό το έργο, θα απευθυνθεί (πάλι!) σε ιδιώτη και πιο συγκεκριμένα την Εγνατία Α.Ε. Που ύστερα από την προγραμματική σύμβαση για το εξαγγελθέν Πνευματικό Κέντρο, τώρα με την προγραμματική σύμβαση για το δεύτερο γυμναστήριο, τείνει να εξελιχθεί σε ανάδοχο (νουνό) της Καστοριάς.

Το «τι είχαμε, τι χάσαμε;» συγκροτεί έμβλημα, και ο ναρκισσισμός τοπική αξία και ιδεολογία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 971

Σχετικά:

9 σχόλια:

  1. Ναι, αλλά αυτός που ζήτησε Δεύτερο Κλειστό από τον Αγγελή, και αμέσως εισακούστηκε, ζήτησε ευνοϊκή ρύθμιση από τον Κορεντσίδη, για τους λογαριασμούς νερού της ΔΕΥΑΚ! Και αμέσως εισακούστηκε, και πέτυχε 30% έκπτωση!!!
    Κορόιδα Καστοριανοί. Διαχρονικά κορόιδα!!!
    Πληρώστε το χρυσό νερό της ΔΕΥΑΚ και τα χρυσά δημοτικά τέλη, με την αύξηση 40%!!!! Σκύψτε το κεφάλι και βγάλτε το σκασμό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/1/21

      Και τι νερό, εφάμιλλο του Καματερού....

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/1/21

    Την Αρχόντισσαν θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/2/21

    Ντε και καλά... Θέλει κάτι να κάνει.. Δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι δεν θέλουμε τίποτα από τον συγκεκριμένο. Τι δεν καταλαβαίνει.... Απλά θέλουμε να πάει από εκεί που ήρθε.. Αυτός και όλο το άσχημο περιβάλλον του... Όσο το συντομότερο δυνατόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/2/21

    Και επιπλέον πληρώνουμε τον μισθό ενός [....] γουναρά που δεν ξέρει ότι το νερό που πληρώνουμε το μετράνε σε κυβικά μέτρα. Αχ αυτή η παρθένα αν σήκωνε το κεφάλι. Δεν θα δάκρυζε θα οδύρονταν με τόση αγραμματοσύνη. Περαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/2/21

    Γιατί διαμαρτύρεστε ρε παιδιά; Λίγο τριχλωροαιθυλενιο στο νεράκι δεν βλάπτει. Διαλύει το λίπος και θα γίνετε στυλάκια χωρίς να πάτε στο γυμναστήριο. Τα τάλιρα που γλιτώνετε από την συνδρομή θα τα δώσετε στην ΔΕΥΑΚ για το μισθό του Καστοριανου Αϊνστάιν. Γκρινιάρηδες, αχάριστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ