24.6.22

ΟΔΟΣ: ΜΕΘ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 2.9.2021 | 1093


Στην αρχή του 3ου έτους της θητείας των εκλεγμένων τοπικών αρχών, η κατάσταση είναι γενικά και ειδικά χειρότερη απ’ αυτή που παραλήφθηκε. Τα παγώνια που καμάρωναν, μάλλον άρχισαν να κρύβονται.


Στον 3ο χρόνο από την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων τους βρίσκονται ήδη οι αυτοδιοικητικές αρχές της Καστοριάς. Οι χοροί κράτησαν όσο κράτησαν στην αρχή, το "όνειρό" τους, πάει, ξεθώριασε —αν δεν πέρασε κιόλας, ενώ η πραγματικότητα νίκησε εκ νέου. Είναι και ο αμείλικτος χρόνος που δεν ευνοεί πλέον αλλά ούτε και επιτρέπει ψευδαισθήσεις. 

Οι λιγοστοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, επιστρέφοντας από κατά κανόνα ολιγοήμερες διακοπές και τις αποδράσεις τους κάπου σε ακτές και νησιά, αρχικά αισθάνονται ένα σοκ, από την καστοριανή πραγματικότητα που τους υποδέχεται και πάλι. Από την διαφορά και την κατήφεια του «επαναπατρισμού». Νοιώθουν περίπου σαν τους μαθητές που επιστρέφουν στα σχολεία τον Σεπτέμβρη. 

Κάπως αντίστοιχα, τηρουμένων των όσων αναλογιών προσφέρονται ίσως έτσι να αισθάνονται κάποιοι Αφγανοί, που ενώ για λίγο μόνο κατέφυγαν ή απέδρασαν σε ευρωπαϊκές χώρες διεκδικώντας στοιχειώδη ελευθερία, απευλαύνονται υποχρεωτικά πίσω στην πατρίδα τους. Με την (δική τους) Καμπούλ να έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν (εκεί). Που με άφθονο «όπιο» στην διαχείρισή τους, ελέγχουν και πειθαναγκάζουν. Αλλά και απολαμβάνουν τα υλικά αγαθά της επέλασής τους. 

Η χοντροκομμένη —για τα δυτικά πρότυπα— κιτς αισθητική της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, δεν εξαντλείται στην επίπλωση αλλά και στην συμπεριφορά. Έτσι τα «σαλόνια» που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ με τις δήθεν βαρύτιμες πολυθρόνες και τα πνιγηρά στολίδια τους, δεν διαφέρουν στην ουσία από αυτούς τους εκλεγμένους που καμαρώνουν σαν τα παγώνια στην Καστοριά. Τι σαλόνι, τι παγώνι δηλαδή. 

Χωρίς αμφιβολία υπερβολικές οι παρομοιώσεις αυτές και κάπως αυθαίρετες. Διότι εκεί δεν έχουν εκλογές, αλλά τον ισλαμικό νόμο της Σαρία στην πιο ακραία του μορφή. Ωστόσο δεν είναι και εντελώς ατυχείς οι συσχετισμοί. Η αρετή ως πρόσχημα και η λαφυραγωγία αποτελούν εκφράσεις που συναντά κάποιος παντού στον κόσμο. Ακόμη και σε δημοκρατίες. 

Σε κάθε περίπτωση είναι άλλωστε κοινός λόγος η διαπίστωση ότι το σημερινό περιβάλλον της Καστοριάς όπως και οι αντικειμενικές συνθήκες δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση ούτε και με τις μικρές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το 2019. Όπου προσδοκίες είναι οι καυχησιές των παγωνιών. Ή ακριβέστερα έχουν τόση σχέση, όσο και οι Ταλιμπάν με την αρετή. Οπότε, έστω και υπερβολικά, οι συγκρίσεις δεν αποκλείονται. Πόσο μάλλον που αναμφίβολα στην Καστοριά τα πάντα έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω.

Βεβαίως, η ελπίδα είναι η άϋλη αξία που πωλούν οι υποψήφιοι σε όλες τις εκλογές, ακόμη σε όλες τις Δημοκρατίες και μαζί με την υπόσχεση που συνήθως έχει πιο χειροπιαστό περιεχόμενο, συνιστούν το προεκλογικό «πακέτο». Το δόλωμα. Το 2019 το «πακέτο» περιλάμβανε και κάτι από show biz. 

Και έτσι η επί αρκετές δεκαετίες εμπειρία στην Καστοριά, αποκαλύπτει το 2021 ότι οι εκλεγμένοι αντιμετωπίζουν τις ευθύνες ως φιλέτο και λαχείο τους. Όπως ο πρόεδρος του Αφγανιστάν που τράπηκε σαν λαγός σε φυγή με φορτωμένα τα καμιόνια του με χρήμα. Και όπως οι Ταλιμπάν που πήραν πίσω στα χέρια τους, με την λαϊκή στήριξη ασφαλώς, χρήμα και εξουσία. Παραδόξως και αυτοί την λαϊκή συμφωνία επικαλούνται, αφού το θέλημα του Αλλάχ δεν μπορεί παρά να είναι φιλολαϊκό. 




Παντού γύρω, κυριαρχούν τα χάλια. Οι κάτοικοι πλέον, δεν τα βλέπουν απλά αλλά και δηλώνουν πως ενοχλούνται. Μόνο που η ενόχληση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Ο Δήμος Καστοριάς με τα παράνομα πανάκριβα (με την έννοια της ασυμμετρίας) δημοτικά τέλη και τέλη της ΔΕΥΑ Καστοριάς, στον 3ο χρόνο της "ώρα για δουλειά", οδηγεί τον κόσμο, ακόμη και τους ψηφοφόρους, σε αδιέξοδο και αγανάκτηση.



Πίσω στην Καστοριά, δύο χρόνια μετά, οι προσδοκίες έχουν υποβαθμιστεί ή και παραβιαστεί παντού. Με μοναδική εξαίρεση τον Δήμο Άργους Ορεστικού. Που προσθέτει την μια μετά την άλλη, τις σχετικές επιτυχίες του και τις παρουσιάζει. Ίσως η συνδυασμένη εμπειρία και η ικανότητα, ίσως οι εκλεγμένοι συνεργάτες και αξιωματούχοι ή το γεγονός ότι όντας σε υποτιθέμενο δεύτερο βάθρο (πληθυσμιακά και στρατηγικά), αποφεύγει τον εκβιαστικό εναγκαλισμό της δημοσιότητας, να βρίσκονται πίσω από τις επιτυχίες αυτές. Δεύτερος (αλλά όχι δευτερεύων) ο Δήμος Άργους Ορεστικού, συμβάλλει στο δραματικό contrast της πόλης και του Δήμου της Καστοριάς. 

Όποια και να είναι η εξήγηση, σημασία έχει ότι στην αρχή του 3ου έτους της θητείας των εκλεγμένων τοπικών αρχών, η κατάσταση είναι γενικά και ειδικά χειρότερη απ’ αυτή που παραλήφθηκε. Τα παγώνια που καμάρωναν, μάλλον άρχισαν να κρύβονται. 

Οι αναφορές γίνονται και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπου η διοίκηση του κ. Γεωργίου Κασαπιδη (περιφερειάρχη) αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών. Χωρίς να διαθέτει καν το θολό πολιτικό υπόβαθρο του προκατόχου του, αλλά αντίθετα προερχόμενος από την ξεκάθαρα φιλευρωπαϊκή παράταξη, δείχνει να μη μπορεί ή και να μη θέλει να αντιμετωπίσει τα ανοικτά και χρονίζοντα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Όσα βεβαίως εμπίπτουν στην σφαίρα ευθύνης και στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Καθώς εκλογικά είναι υπόλογος στον λαό της Κοζάνης, και αυτό δεν αλλάζει, κανείς δεν μπορεί να έχει πια ελπίδες ότι κάτι θα γίνει προς το καλύτερο. 

Η πανδημία covid-19 εξακολουθεί να προσφέρει μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για την έλλειψη έργου έστω κι’ αν συγκριτικά, δεν μπορεί να απαντηθεί πειστικά η απορία για ποιο λόγο άραγε, η ίδια πανδημία δεν εμπόδισε στο Άργος Ορεστικό, την Κοζάνη, την Νεάπολη, Φλώρινα και αλλού από την επίτευξη στόχων και σχετικών κατακτήσεων. Για να μην αναφερθούν οι δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα που αποκτούν διαρκώς νέες υποδομές και αναπτύσσονται ραγδαία. Όπως τα Ιωάννινα και όχι μόνο.
 
Επίσης, αλήθεια είναι ότι και η κεντρική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει κάνει οτιδήποτε για την σωτηρία της περιοχής και την συγκράτηση του πληθυσμού που φυλλορροεί. Ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας περιορίζεται για την ώρα τουλάχιστον, στην έκφραση και προβολή των καλών του προθέσεων. Προκειμένου να αποστρέφεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, προχώρησε σε εκπτώσεις και συμμαχίες. Τελευταία άφησε να διαρρέει η φημολογία περί αξιοποίησής του στο ανασχηματισμένο κυβερνητικό μηχανισμό. Κάτι που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η θέση του να έχει δυσχερανθεί. 

Έτσι παντού γύρω, κυριαρχούν τα χάλια. Οι κάτοικοι πλέον, δεν τα βλέπουν απλά αλλά και δηλώνουν πως ενοχλούνται. Μόνο που η ενόχληση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Ο Δήμος Καστοριάς με τα παράνομα πανάκριβα (με την έννοια της ασυμμετρίας) δημοτικά τέλη και τέλη της ΔΕΥΑ Καστοριάς, στον 3ο χρόνο της «ώρα για δουλειά», οδηγεί τον κόσμο, ακόμη και τους ψηφοφόρους, σε αδιέξοδο και αγανάκτηση. Προλαβαίνουν να την ακούσουν. 




Η πανδημία covid-19 εξακολουθεί να προσφέρει μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για την έλλειψη έργου έστω κι’ αν συγκριτικά, δεν μπορεί να απαντηθεί πειστικά η απορία για ποιο λόγο άραγε, η ίδια πανδημία δεν εμπόδισε στο Άργος Ορεστικό, την Κοζάνη, την Νεάπολη, Φλώρινα και αλλού από την επίτευξη στόχων και σχετικών κατακτήσεων. Για να μην αναφερθούν οι δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα που αποκτούν διαρκώς νέες υποδομές και αναπτύσσονται ραγδαία. Όπως τα Ιωάννινα και όχι μόνο.



Μοναδική εξαίρεση στο τεράστιο μηδέν έργο, που επιτελέστηκε είναι το κατόρθωμα, ο άθλος, ότι σε αντίθεση με όσα τραγικά έγιναν στην Κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα, η Καστοριά, δεν... κάηκε το καλοκαίρι. Χάρη στην... πολιτική μεγαλοφυΐα των εκλεγμένων που... έλεγξαν σπιθαμή προς σπιθαμή τους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους. Και την πολιτική προληπτικής κοπής δένδρων. Οπότε η επιτυχία είναι εγγυημένη αφού σε κρανίου τόπους, δεν υπάρχουν δένδρα για εμπρησμό ή πυρκαγιά και κατάσβεση. Εκτός από τον εσωτερικό παραλίμνιο της Καστοριάς που ξεραμένα κουφάρια και κορμοί κείτονται σαν προσανάμματα

Και έτσι η μεγάλη αυτή επιτυχία πιστώνεται στον Δήμο Καστοριάς που με το κατάλληλο φωτογραφικό υλικό και υπόβαθρο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχει, τον παραδοσιακό και ηλεκτρονικό τύπο, έχει κατορθώσει να προβάλλει δωρεάν, το τίποτε. Πουλώντας τον άνθρακα για χρυσό ή θησαυρό. Και τον κοπανιστό αέρα. 

Κοπανιστός αέρας και μικροδιευθετήσεις. Ελάχιστα ή και ασήμαντα μικροέργα, επισκευών κυρίως, με την πόλη ιδίως να είναι πιο κοντά από ποτέ σε ένα ακόμη εφιαλτικό χειμώνα. 

Μέσα απ’ όλα αυτά, οι πολίτες που επιμένουν να μένουν Καστοριά και λιγοστεύουν, αναζητούν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν δυνητικά να εμπνεύσουν την διαφορά. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός των τελευταίων ημερών σε κεντρικό επίπεδο τονίζει την προεκλογική διάσταση της επαναδιάταξης. Και αυτό ανεξάρτητα από το φιάσκο της υπουργοποίησης Αποστολάκη που χρεώνεται στο σύνολό του ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Δεν έφαγε μόνο «πόρτα», αλλά, ενώ ο κ. Τζηκαλάγιας ήλπιζε σε αξιοποίησή του, πρόλαβε να αποκαλύψει ότι δεν βρίσκει στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας ούτε έναν ή μια, κατάλληλους για την θέση που έταξε στον κ. Αποστολάκη. Με τέτοιες επιλογές, επιδεικνύει και την άποψη που έχει για τους πιστούς οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας. 

Και πάλι όμως ο αντίκτυπος όλων αυτών σε επίπεδο Καστοριάς είναι ανεπαίσθητος, αν όχι ανύπαρκτος. Καθώς το πρόβλημα της Καστοριάς είναι πρόβλημα ΜΕΘ. Και έχει την ατυχία να κυβερνούν ανεμβολίαστοι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1093.

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/6/22

    Γιάννη!!! Καλό το καινούριο αυτοκίνητο;;;; Του έκανες test drive;; Τα καθίσματα άνετα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/6/22

    Αυτό λέγεται θράσος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/6/22

    Δήλωση του Ζήση: Η θεολογική παράδοση της Κορησού μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πνευματικού τουρισμού!!!!!!
    Από κοντά και στις φωτογραφίες οι: Λαπόρδα,αδελφή της Μάρως,ο γιάνης κάπως ζορισμένος και γκέστ στάρ ο [....] που ήθελα να γίνει δήμαρχος στην θέση του δημάρχου.
    Άργος Ορεστικό: διοργάνωση 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ χορωδίας(!!) στο πολιτιστικό κέντρο(!!!!) του δήμου. Η σύγκριση δική σας αγαπητοί αναγνώστες.
    Έρρωσθε οι πτωχοί τω πνεύματι
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/6/22

    Δεν κατάλαβε ο κύριος Ζήσης ότι οι θρησκευτικοί τουρίστες είναι ρώσοι που δεν θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια; Αν δεν ξέρει γιατί ας ρωτήσει τον ηγέτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/6/22

    Τι υπηρεσιακές ανάγκες είχε ο [....] απόγευμα Κυριακής και κάνει βολτίτσα με το καινούριο δημοτικό όχημα που είναι μονίμως παρκαρισμένο στην Βαλαλά και η βενζίνη που μπαίνει εις υγείαν των Καστοριανών; Giovanni, την επόμενη φορά που θα πας να μπεις στο νέο όχημα του Δήμου στάσου ένα λεπτό και κοίταξε τον εαυτό σου στην σκούρη λαμαρίνα, αντίστοιχο μαύρισμα θα φας στις εκλογές και καλά θα κάνεις να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι γιατί το Πεζό 2 βγάζει αβαρίες όσο περνάνε τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/6/22

      Πήξαμε στις θεούσες και στους θεούσους.......!!!!!!!!
      !

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ