3.9.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ακριβώς τέτοιες ημέρες, δύο χρόνια πριν, 27 Νοεμβρίου 2019: Ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, στο ανακαινισμένο δημαρχιακό γραφείο, δίνει συνέντευξη για την αύξηση κατά 40% (!!) των δημοτικών τελών. Απόλυτη σιωπή από τους παρόντες δημοσιογράφους. Και από τους απόντες. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί φεύγει ο κόσμος από την βυζαντινή αρχόντισσα.


Πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες γραφείων έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ο ορισμός της τοπικής διαπλοκής. Ένας ντροπιαστικός κύκλος που περιλαμβάνει όλα τα συμβαλλόμενα μέλη που απαιτεί ο ορισμός της. Πολιτικούς όλων των βαθμίδων, πολλών δημοσιογράφων και αρκετών τρολς που ρίχνονται στον στίβο της πολιτικής καθοδήγησης σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.


Η παρουσία ή απουσία ορισμένων ανθρώπων από την πόλη της Καστοριάς μπορεί να περνά απαρατήρητη προσεγγίζοντας τα όρια της αδιαφορίας για την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Ακόμα και όταν τις περισσότερες φορές φρόντισαν οι ίδιοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2019. Όχι πως δεν προϋπήρχαν στην Καστοριά, πάραυτα η θέση εργασίας που κατείχαν τους ανάγκαζε να κινούνται αρκετά διακριτικά και “κάτω από την μύτη” των συμπολιτών τους που πίστευαν πως απουσιάζουν για χρόνια.

Εκείνοι όμως, όχι μόνο δεν έλειπαν από την Καστοριά αλλά κατά την διάρκεια της παρουσία τους φρόντισαν να δεχτούν “μαθήματα” φανατικής υποστήριξης, ακραίας αποδοκιμασίας, δημόσιας διαπόμπευσης προσώπων κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο και πολλά ακόμα αμφιλεγόμενα κόλπα που αποσκοπούν στην καθοδήγηση της κοινής γνώμης. Μέχρις ότου επιτευχθεί η πολυπόθητη χειραγώγηση που θα δώσει το απαραίτητο πολιτικό αβαντάζ στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, παρά την χρήση παραπολιτικών μεθόδων και πρακτικών.

Στην Καστοριά και πιο συγκεκριμένα πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες γραφείων, εδώ και αρκετά χρόνια έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία –όσων την επιδίωξαν– ο ορισμός της τοπικής διαπλοκής. Ένας ντροπιαστικός κύκλος που περιλαμβάνει όλα τα συμβαλλόμενα μέλη που απαιτεί ο ορισμός της. Πολιτικούς όλων των βαθμίδων, πολλών δημοσιογράφων και αρκετών τρολς που ρίχνονται στον στίβο της πολιτικής καθοδήγησης σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Τις περισσότερες φορές ελέω του φανατισμού που δρουν με παράλληλη χρήση αθέμιτων πρακτικών επί το πλείστον, καταφέρνουν να ελαχιστοποιήσουν ή και να αδρανοποιήσουν την αντιληπτική ικανότητα του εκλογικού σώματος για την πολιτική τους επιβίωση. Ή τουλάχιστον σε αυτό προσδοκούν. Οι περισσότεροι δε εκ των εμπλεκόμενων προσώπων βρίσκονται κάτω από το ίδιο σύστημα payroll, επικεφαλής του οποίου είναι συνήθως τα κατά καιρούς πολιτικά πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη μορφή προσπάθειας άσκησης κοινωνικής επιρροής έκανε την εμφάνιση της με το ξεκίνημα της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής και αποτέλεσε για πολλούς μήνες ίσως και το μείζον θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία. Αφού είχε γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία των δημοτών, η διαδικτυακή δράση όλων όσων κρύβονταν πίσω από τα δεκάδες ψεύτικα προφίλ υπεράσπισης της “Ώρα για δουλειές” και των χυδαίων επιθέσεων σε όσους ασκούσαν κριτική στην δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη.

Ο τρόπος δράσης τους κινούνταν σε δύο γραμμές: γλοιώδη σχόλια υπέρ της δημοτικής αρχής και επιθέσεις με μπόχα υπονόμου σε όσους τολμούσαν να κριτικάρουν τα πεπραγμένα του κ. Κορεντσίδη και της ομάδας του. Όλο αυτό το σκηνικό διαδικτυακής μαφίας κράτησε για μερικούς μήνες όταν και αποκλιμακώθηκε στις αρχές της περασμένης Άνοιξης. Αυτό ενδεχομένως να συνδυάστηκε από πολλούς με την αποχώρηση ορισμένων προσώπων από την Καστοριά, τους οποίους η κοινωνία εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφιζε στις συζητήσεις της.

Καταλήγοντας σε ένα πρόσωπο που φιγουράριζε επί χρόνια σε γνωστό πολιτικό γραφείο και κατά την θητεία της δημοτικής αρχής μπαινοέβγαινε στο δημαρχείο, όντας άρρηκτα συνδεδεμένος με την “Ώρας για δουλειές”. Φυσικά και διαχωρίζω την θέση μου από όλες αυτές τις κοινωνικές υποθέσεις αν και δεν θα το ήθελα καθόλου εφόσον υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρους του.

Το εν λόγω άτομο για προσωπικούς λόγους αποχώρησε από την Καστοριά εκμεταλλευόμενος την καλοκαιρινή σεζόν και επέστρεψε σε αυτήν με την έναρξη του Φθινοπώρου. Και όλως τυχαίως αγαπητή ΟΔΟΣ, ξεκίνησε εκ νέου ο διαδικτυακός πόλεμος στα social media. Χαρακτηριστικό των σχολίων από τα επανεμφανιζόμενα ανώνυμα προφίλ, ήταν και πάλι η δολοφονία χαρακτήρων μέσω ανυπόστατων κατηγοριών σε δημόσια θέα. Με σκοπό τον ευτελισμό του προσώπου που ασκεί κριτική στην δημοτική αρχή.

Και όλα αυτά βέβαια γίνονται υπό την ανοχή των τοπικών διαχειριστών των ιστοσελίδων ενημέρωσης (;) οι οποίοι επιτρέπουν την αρχική δημοσίευση των φιλοδημοτικών υβριστικών σχολίων αλλά και την παραμονή τους κάτω από τις δημοσιεύσεις. Αν φυσικά δεν τα ενέκριναν και προσπαθούσαν να διατηρήσουν τον δημόσιο διάλογο σε πολιτισμένο επίπεδο, τότε θα είχαν προβεί σε διαγραφές τέτοιων εμετικών τοποθετήσεων.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Μόνιμα στα δένδρα τα λαμπιόνια,
Χριστούγεννα –Πάσχα, Χειμώνα–Καλοκαίρι, «Ώρα για δουλειά».

Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στον διαδικτυακό μικρόκοσμο της αρχόντισσας της Δυτικής Μακεδονίας. Συμπράττοντας ουσιαστικά στην διολίσθηση του διαλόγου σε επίπεδο ανάλογο του χαμηλού δείκτη αξιών των ίδιων. Έτσι αυθαίρετα η σκέψη της πλειοψηφίας που μπαίνει στην διαδικασία ανάγνωσης τέτοιου είδους σχολίων, σκέφτεται πως υπάρχει κάποια σκοτεινή διασύνδεση μεταξύ υβριστών, διαχειριστών ιστοσελίδων και πολιτικών προσώπων που ωφελούνται από τέτοιες συμπεριφορές υπεράσπισης των πολιτικών τους. Ή τουλάχιστον δεν θίγονται οι ίδιοι.

Και όλο το παραπάνω θα μπορούσε –στην σφαίρα της φαντασίας και μόνο– να αποτελεί παράδειγμα ενός συστήματος payroll, με τα συμβαλλόμενα μέλη σε πλήρη απαρτία. Σαφώς όμως και δεν πρόκειται για ένα τέτοιο παράδειγμα, αφού στον «τοπ παγκόσμιο προορισμό» δεν εφαρμόζονται τέτοιου είδους μαφιόζικες διαδικτυακές πρακτικές. Εξάλλου και κατά το πρόσφατο παρελθόν τα όσα είχαν καταγγελθεί από τον πρώην δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή μάλλον πέρασαν απαρατήρητα από τις αρμόδιες αρχές του τόπου.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν με κάποιον μαγικό τρόπο, βγήκαν λάδι οι εν δυνάμει εκβιαστές τοπικοί δημοσιογράφοι κι από θύτες μετατράπηκαν σε θύματα με σημαία την «τοπική ελευθεροτυπία» (sic). Το ίδιο θα συμβεί και με όσα γίνονται κατά την διάρκεια της θητείας της τρέχουσας δημοτική αρχής του κ. Κορεντσίδη με τους διαδικτυακούς αυτοφοράκηδες που έχουν αναλάβει την βρώμικη δουλειά της εκπροσώπησης των πολιτικών του θέσεων έναντι άλλων δημοτών.

Το γεγονός πως η συγκεκριμένη δημοτική αρχή δεν ανέχεται την κριτική είναι γεγονός. Ακέραιο και αδιαπραγμάτευτο. Ειδικά όταν και πολλά μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας βάλουν κατά δημοσιεύσεων που ασκούν κριτική στους ίδιους. Είτε μέσω παρεμβατικών τηλεφωνικών οχλήσεων προς τους διαχειριστές ιστοσελίδων που ασκούν κριτική είτε ακόμα και με μηνύσεις.

Όμως για όσα αισχρά λαμβάνουν χώρα στα υπόλοιπα φιλοδημοτικά ρινκ ενημέρωσης (;) υπάρχει μηδαμινή ενόχληση, ουδεμία απειλή μετά μηνύσεων. Εκεί βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, οι υπερασπιστές της δημοτικής αρχής βρίζουν δημοσίως –δεν κριτικάρουν–όσους δεν ανήκουν στο εκλογικό πελατολόγιο της τρέχουσας δημοτικής αρχής. «Κορόιδα είναι; –Σαφώς και όχι» λένε κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα δε, με την επιστροφή του πολυσυζητημένου προσώπου στην Καστοριά, συνέβη ακόμα μια ... σύμπτωση αγαπητή ΟΔΟΣ. Και αυτή όλως τυχαίως αφορά την ενημέρωση των πολιτών της Καστοριάς. Για την ακρίβεια ο επιλεκτικός τρόπος ενημέρωσης των δημοτών. Έτσι, όταν κάποιος δημότης δεν αποτελεί και συγχρόνως ακροατής συγκεκριμένης ραδιοφωνικής εκπομπής που μεταξύ των αναγγελιών διαφημίσεων φιλοξενεί και δημοτικά πρόσωπα σε συνεντεύξεις, δεν έχει την περαιτέρω δυνατότητα ενημέρωσης.

Αν λοιπόν ο δημότης Καστοριάς δεν ακούσει σε ζωντανή μετάδοση τα όσα δηλώνει ο εκάστοτε δημοτικός εκπρόσωπος, δεν έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί με κανέναν άλλον τρόπο. Αφού εντελώς ξαφνικά και ως δια μαγείας σταμάτησε η δημοσίευση συνεντεύξεων ή καλύτερα γίνεται επιλεκτική διαλογή του περιεχομένου των συνεντεύξεων που αναδημοσιεύονται. Αλλά και πάλι, εντελώς τυχαία λείπουν τα όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της “Ώρας για δουλειές”. Μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός, μπορεί και όχι.

Όμως περισσότερο μοιάζει με οργανωμένη και συστηματική απόκρυψη υπό το καθεστώς του μιντιακού ελέγχου που υπόκεινται τα ΦΜΕ (Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης) από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη παρά με μία ατυχή συγκυρία. Αυτοί έχουν την πίτα της ενημέρωσης, αυτοί θα την μοιράσουν σύμφωνα με τα δικά τους γούστα. Εκείνοι κρίνουν τι χρήζει δημοσίευσης και τι όχι. Δηλαδή ενημέρωση κατά το δοκούν.

Πολλοί δε, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η αρνητική κριτική και οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτών, γιατί σχεδόν πάντα προέκυπταν δημοτικά “μαργαριτάρια” που έδιναν αφορμές για ποικίλα σχόλια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο εντόπισαν οι εμπλεκόμενοι γύπες της τοπικής διαπλοκής και τελούν υπό διαδικασία εκκαθάρισης της ενημέρωσης αλά Ερντογάν. Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1103.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/9/22

    Εγώ επειδή δεν χρησιμοποιούνται και αγοράσθηκαν με τα χρήματα του αγρίως γδαρμένου φορολογούμενου να αιτηθώ υποβάλοντας πρωτοκολλημένη αίτηση στην οικονομική υπηρεσία του δήμου ζητώντας να μου δοθεί ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα...;;!!
    Ίσως θα άξιζε να έκαναν το ίδιο όσο πιό πολλοί να δούμε τι θα απαντήσουν..

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ