28.9.22

ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: Ο γενικός ανθρωπισμός


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πούτιν-Κύριλλος


«Ούτε µε τη Ρωσία ούτε με το ΝΑΤΟ…» έγραφε ένα από τα δήθεν αντιπολεμικά πανό που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Το σύνθημα είναι στη γραμμή που είχε διατυπώσει ο ιστορικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Ούτε με τους ναζί ούτε με τους καπιταλιστές». Το ΚΚΕ, και όλοι οι κομμουνιστές, έχει παλαιόθεν ένα «ιδεώδες για τον άνθρωπο», βεβαίως, βεβαίως…

Σήμερα, ουδείς εχέφρων μπορεί να είναι με τη Ρωσία. Συνεπώς, οι σύντροφοι παραβιάζουν ανοιχτές θύρες. Από την άλλη μεριά, αποτελεί πατροπαράδοτο αριστερό καθήκον να μην είναι με το ΝΑΤΟ. Κατανοητό, διότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Ο αντινατοϊσμός, ο αντιαμερικανισμός, ο αντιευρωπαϊσμός, ο αντιδυτικισμός εν γένει, είναι βαθιά ριζωμένοι στην Αριστερά.

Το πρόβλημα, όμως, εν προκειμένω είναι πραγματολογικό. Το ΝΑΤΟ δεν είναι στους εμπόλεμους. Δεν είναι νατοϊκές οι πολυκατοικίες που βομβαρδίζει ο Βλαδίμηρος Πούτιν. Δεν πεθαίνουν νατοϊκοί στρατιώτες· γυναικόπαιδα βλέπουμε σκεπασμένα σε ματωμένες κουβέρτες. Όμως η κ. Νατάσσα Μποφίλου είναι γενικώς υπέρ των λαών. Σιγά μην ασχοληθεί με τη σφαγή ενός συγκεκριμένου λαού.

Λογικό. Οταν «η θέση μου είναι ολιστική ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», δεν μπορείς να καταδικάσεις έναν συγκεκριμένο επιτιθέμενο· είσαι υπεράνω του υπάρχοντος πολέμου, από τον οποίο ξεκίνησε και η συζήτηση περί πολέμων. Οταν «είμαστε με τον άνθρωπο» γενικώς, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους ειδικώς, εκείνους δηλαδή που τρέμουν στα καταφύγια ακούγοντας τα σφυρίγματα των πυραύλων. Αν πυρώνει την ψυχή σου το τσιτάτο των καλλιστείων «αγάπη και παγκόσμια ειρήνη», τότε είναι άμεσο παράγωγο το σύνθημα που κάποιοι κνίτες φώναξαν: «Όχι στον πόλεμο καμιά συμμετοχή, Ειρήνη και φιλία ζητούνε οι λαοί».

Έξω από τον χορό λέγονται πολλά αντιπολεμικά τραγούδια. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ωστόσο, οι Ουκρανοί, είναι σαφώς κατά της Ρωσίας και υπέρ του ΝΑΤΟ. Μέχρι προχθές παρακαλούσαν να μπουν και από την Ατλαντική Συμμαχία ζήτησαν προστασία. Δεν ζήτησαν ούτε από την Κίνα ούτε από την κ. Μποφίλιου. Και δεν είναι μόνον αυτοί. Χθες η «Καθημερινή» δημοσίευσε έναν πίνακα με τις χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο λαό. Οσο πιο κοντά στη Ρωσία του Πούτιν είναι μια χώρα τόσο περισσότερα όπλα στέλνει. Κάτι φοβούνται. Οι ιστορικώς ουδέτερες χώρες, Φινλανδία και Σουηδία, είναι στο γκισέ για να αιτηθούν εισδοχή στο κλαμπ. Δεν έχουν τη διορατικότητα ενός ΚΚΕ να καταλάβουν ότι θα γίνουν βορά «των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-Ρωσίας» (με αυτή τη σειρά); Ή, μήπως, απλώς δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117 | medium.gr

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/9/22

    Ξέχασες να μας πείς ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη και σε όλη την υφήλιο μας προστατεύουν από τον βρυκόλακα Πούτιν, ότι οι εισβολές στο Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Βιετνάμ κλπ, κλπ, μας προστάτευσαν από την ισλαμική και την βουδιστική τρομοκρατία όπως προστάτεψαν την ακεραιότητα της Κύπρου.
    Και εγώ φίλε είμαι ο Μάο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/9/22

      Καλά θα συμμαχήσουμε με το φωτεινό μονοπάτι φαραμπούτο μαρτί και μπουρκίνα φάσο για να μην στεναχωριέσαι....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/9/22

      Εσύ δεν φοβάσε τις ρωσικές βόμβες γιατί έχεις τις βάσεις του ΝΑΤΟ που θα σε προστατεύσουν. Σίγουρα οι αμερικάνοι θα μπουν στον πόλεμο ενάντια της Ρωσίας και θα ρισκάρουν να πέσουν οι βόμβες στο Σικάγο για να σώσουν εσένα. Γύρισε από την άλλη μεριά δεν ξημέρωσε ακόμα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/9/22

      Το παιδί έμπλεξε τα μπούτια του με τα απελευθερωτικά κινήματα στην Λατινική Αμερική. Το Sendero luminoso ήταν στο Περού και FMLN στο Έλ Σαλβαδόρ. 3.000 χιλιόμετρα απόσταση. Πάλι καλά που δεν σύνδεσε την 17 Νοέμβρη με τον Μπιν Λάντεν.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος30/9/22

      Κερδάμε σύντροφοι κερδάμε.....

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος30/9/22

      επί του θέματος έχεις να πείς τίποτα ελληνάρα πατριώτη;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ