30.4.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Κόμο
Το Δημοτικό Θέατρο του Κόμο.
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | "Αρχόντισσα"
Το αντίστοιχο της Αρχόντισσας.


Πάντως αγαπητή ΟΔΟΣ θα αποτελέσει κοσμοϊστορικό γεγονός αν κάποια στιγμή –λέμε τώρα– η Καστοριά θα μετατραπεί σε Κόμο! Πόσο δε, αν το ξεπεράσει σε επισκεψιμότητα όπως δήλωσε στην προαύλια τοποθέτησή του ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας μπροστά στους αιρετούς χειροκροτητές του.


Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπάθησε να δώσει οριστικό τέλος στην προεκλογική φημολογία και τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το πλέον θεσμικό δικαίωμα των πολιτών (αυτό της ψήφου) μέσω των τοποθετήσεων του εντός και εκτός κοινοβουλίου. Όμως, η κινητικότητα που επιδεικνύει τόσο ο ίδιος, επισκεπτόμενος πολλές περιοχές της επικράτειας αλλά και η πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών, και αρκετών υπουργών, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί αναιρετικά για όσα ο ίδιος υποστήριξε. Ή τουλάχιστον ανακόλουθα. Βέβαια, την ίδια πολιτική τακτική, φαίνεται πως ακολουθούν και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα μέσω των εκλεγμένων και μη εκπροσώπων τους.

Ήπου θα προετοιμαστούν για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στα τέλη καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου ή που θα εξαντληθούν από τις πολλές περιοδείες που θα πραγματοποιήσουν ως την ερχόμενη άνοιξη εφόσον αποφασιστεί να γίνουν τότε οι εκλογές. Πόσο δε, αν ο κ. Μητσοτάκης φτάσει στο σημείο να εξαντλήσει κάθε κυβερνητική ημέρα από την τετραετή θητεία του προκηρύσσοντας εκλογές στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το τι θα επιλέξει να κάνει ακόμα και αν επισήμως ο τελευταίος χρόνος κάθε κυβερνητικής θητείας ανήκει στην λεγόμενη προεκλογική περίοδο.

Εντός αυτού του πολιτικού/προεκλογικού πλαισίου εντάσσεται ακόμη μια κυβερνητική παρουσία στην πόλη της Καστοριάς. Έτσι, μετά τους κ.κ. Γεωργιάδη, Ζαχαράκη, Σκρέκα, σειρά είχε ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας. Ο οποίος από ό,τι φάνηκε μέσω των τοποθετήσεων του εδώ στην «ζωντανή βυζαντινή πόλη» όπως την αναφέρει ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος, έπαθε λίγο τοπική δημοτική αρχή. Καθώς τα κολακευτικά του λόγια για την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, δεν απείχαν σχεδόν καθόλου από όσα έχουν αναφέρει κατά καιρούς τα στελέχη του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη. Με αποκορύφωμα το πασίγνωστο «παγκόσμιος τοπ προορισμός».

Στο ίδιο μήκος ακραίας υπερβολής κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού κ. Κικίλια στον προαύλιο χώρο της Μαυριώτισσας καθώς οι παρευρισκόμενοι και μη άκουσαν τουλάχιστον μία-δύο ατάκες που προκάλεσαν μάλλον αρνητικό αντίκτυπο στα αυτιά των δημοτών. Ή τουλάχιστον θεωρήθηκε ως κυβερνητική κολακεία για το τουριστικό μέλλον της Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε με προεκλογικό γνώμονα. Καθώς δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά, η δήλωση του «δεν θα φτάνουν οι κλίνες στην Καστοριά» αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την τουριστική εκτίναξη της πόλης.

«Και ποιος δεν θα το ήθελε» σκέφτηκαν αρκετοί από τους εναπομείναντες δημότες, αλλά για να πετύχει τέτοιους –λέμε τώρα– αριθμητικούς στόχους επισκεπτών θα περάσουν πολλά-πολλά χρόνια από την τρέχουσα περίοδο. Και την συγκεκριμένη περίοδο η πόλη της Καστοριάς φαίνεται να έχει φτάσει σε δημογραφικό, κοινωνικό και οικονομικό τέλμα. Το αστικό πολιτιστικό γκρέμισμα δε, έχει συντελεστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες γι’ αυτό και σκοπίμως δεν συμπεριλήφθηκε με τα προηγούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με τους υπεύθυνους να είναι λίγο-πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ στην «βυζαντινή» και «ζωντανή αρχόντισσα» (!) και η σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει σε συγκεκριμένα άτομα.

Για να φτάσει στο σημείο η πόλη της Καστοριάς να φιλοξενεί αριθμό επισκεπτών πολύ πάνω από τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών –λέμε τώρα– θα πρέπει να γίνει απλά ένα θαύμα. Καθώς σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον ίδιο τον κ. Κικίλια, όλη η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας προσελκύει μόνο το 0,3% των τουριστών.

Και ως συνήθως τα νούμερα δεν κάνουν ποτέ λάθος. Ή σπανίως διαψεύδονται. Και αν αυτό το ποσοστό τολμήσει να το αναγάγει κανείς, σε αναλογούντα αριθμό επισκεπτών στον «παγκόσμιο τοπ προορισμό», ενδεχομένως να αυτό… χειροδικήσει και να προσγειωθεί στην "πραγματική πραγματικότητα" από την "εικονική" στην οποία ενδεχομένως να ζει.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Κόμο
Το Κόμο είναι πνιγμένο στο πράσινο και διαθέτει πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Η λίμνη του, η οποία θεωρείται ως μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους… ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους όταν ο Πλίνιος ο Νεότερος έχτισε τα θέρετρα Comedia και Tragedia. Πολλές διασημότητες είχαν ή έχουν σήμερα σπίτια στις όχθες της λίμνης Κόμο, όπως ο Μάθιου Μπέλαμι, ο Τζον Κέρι , η Μαντόνα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ (το 2019 φιλοξένησε στην βίλα του τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα), ο Τζιάνι Βερσάτσε, ο Ροναλντίνιο, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Τζούλιαν Λένον, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Πιερίνα Λεγκάνι, ο Λιονέλ Μέσι και ο Ζοζέ Μουρίνιο. To 2018, το Κόμο δέχθηκε 1.370.000 τουρίστες. Στην φωτογραφία ένα από τα πολλά μουσεία της πόλης, το Μουσείο Tempio Valtiano αφιερωμένο στον Αλεσάντρο Βόλτα (ο εφευρέτης της ηλεκτρικής μπαταρίας). Το μουσείο βρίσκεται στην παραλία του Κόμο, πνιγμένη στην κυριολεξία στο πράσινο και την υψηλή αισθητική, εν αντιθέσει με την Αρχόντισσα κάτω. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | "Αρχόντισσα"
Με φαιδρές δικαιολογίες που θα προκαλούσαν μειδίαμα, αν δεν επρόκειτο για κάτι το τόσο σοβαρό, αδειοδοτήθηκε η κοπή 16 πεύκων από την περιοχή Ξενία – Βυζαντινού Μουσείου το 2015. Βαλκανική νοοτροπία που συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι τις μέρες μας. Η επίκληση λόγων που προκαλούν κατάπληξη, δικαιολογεί εκτενέστερο αφιέρωμα στην βαρβαρότητα των υπευθύνων μιας πόλης, στην οποία παραδόξως όχι μόνο δεν φυτεύονται νέα δένδρα, αλλά αποκλειστικά τυχαίνει να ασθενούν και να αρρωσταίνουν τα λίγα υφιστάμενα δένδρα της. Πλατάνια ή πεύκα, που έχουν το θράσος με τις βελόνες τους, να «γεμίζουν» τις υδρορροές του Βυζαντινού Μουσείου και των παρακείμενων πολυκατοικιών. Και όλα αυτά, χωρίς αντιδράσεις των κατοίκων του Νέου Κόμο.

* * *

Οι περισσότεροι ωστόσο προτιμούν να κρατούν μικρό καλάθι –αν και πολλοί είναι εκείνοι που δεν το κρατούν καθόλου– παρά τα όσα ευοίωνα άκουσαν. Καθώς ακόμη και τις πιο αγνές των προθέσεων να έχει ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας για να μετατρέψει την Καστοριά σε «σημείο αναφοράς που κύρια πηγή εσόδων της θα είναι ο τουρισμός» –λέμε τώρα– μοιάζει με μεγαλόπνοο και βραχυπρόθεσμο κυβερνητικό ίσως και προσωπικό του σχέδιο.

Σαφώς και είναι πολλαπλά ευχάριστο που ο κ. Κικίλιας είναι ο μοναδικός υπουργός Τουρισμού που έχει επισκεφτεί τον «παγκόσμιο τοπ προορισμό» αλλά το συγκεκριμένο γεγονός θα έπρεπε να απασχολήσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη έκφραση. Και το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν, είναι να διερωτηθούν για ποιον λόγο δεν έχουν επισκεφτεί την –κατά τα άλλα– τουριστική πόλη οι προκάτοχοι του κ. Κικίλια ποτέ στο παρελθόν.

Την απάντηση θα την βρουν αρκετά εύκολα στην περίπτωση που καταφέρουν να αντιληφθούν το πόσο μικρό είναι αυτό το 0,3% στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία. «Σχεδόν ανύπαρκτο» λένε κάποιοι από τους οποίους δυσκολεύονται πολλοί να διαχωρίσουν την θέση τους και δεν έχουν άδικο, όταν η «ζωντανή βυζαντινή αρχόντισσα» σαφώς κατέχει λιγότερο από το 0,3% της εθνικής τουριστικής δύναμης!

Και το ακόμη χειρότερο είναι πως κάποιοι από τους κατά καιρούς τοπικούς αιρετούς –αν όχι το σύνολό τους– πολιτεύτηκαν με το συγκεκριμένο αφήγημα για το οποίο υπήρξαν –και υπάρχουν– ευκολόπιστοι δημότες που το υποστήριξαν με σθένος. Πρόσεξε αγαπητή ΟΔΟΣ. Κανείς –με ελάχιστες εξαιρέσεις– δεν αντιδρά στην προοπτική να αποτελέσει στο μέλλον πραγματικός τουριστικός προορισμός η πόλη της Καστοριάς.

Απεναντίας, το βλέπουν με καλό μάτι. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς πόσο δημόσιο χρήμα έχει δαπανηθεί για την δήθεν τουριστική προβολή της πόλης, θα νιώσει απογοήτευση από τα παραγόμενα αποτελέσματα, τα οποία μάλλον δεν είναι και τόσο ανταποδοτικά σύμφωνα με τον αμελητέο αριθμό της τοπικής τουριστικής δύναμης. Και αν επίσης θυμηθεί κανείς, πόσα χρήματα έχει ξοδέψει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή για τον ίδιο σκοπό, ενδεχομένως και να ακροβατεί στα όρια μεταξύ απογοήτευσης και θυμού.

Εκτός και αν υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που θεωρούν πως οι αιρετοί δαπανούν χρήματα από τον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό αρνούμενοι να αντιληφθούν πως στην πραγματικότητα τα ποσά που δαπανούν προέρχονται αποκλειστικά από δημοτικά τέλη και το σύνολο φόρων που αποδίδουν οι φορολογούμενοι δημότες.

Πάντως αγαπητή ΟΔΟΣ θα αποτελέσει κοσμοϊστορικό γεγονός αν κάποια στιγμή –λέμε τώρα– η Καστοριά θα μετατραπεί σε Κόμο! Πόσο δε, αν το ξεπεράσει σε επισκεψιμότητα όπως δήλωσε στην προαύλια τοποθέτησή του ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας μπροστά στους αιρετούς χειροκροτητές του. Κλείνοντας ουσιαστικά με την συγκεκριμένη ατάκα –στα όρια του μπακαλιάρου– ο κυβερνητικός υπουργός θα συνδέσει μελλοντικά το όνομά του με την νέα πόλη που θα έχει μετατραπεί σε έναν ολοκαίνουριο τουριστικό παράδεισο και ενδεχομένως να είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμη με τον όρο Komostoria.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Οι άρχοντες της Αρχόντισσας
ΟΔΟΣ: Κομόπολη

Και τότε δικαίως θα πρέπει να του απονεμηθεί το χρυσό κλειδί της μελλοντικής Κομοστοριάς. Αν δεν το δικαιούται εκείνος, τότε ποιος; Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά αν το ξανασκεφτεί κανείς ενδεχομένως να πρέπει να βραβευτούν και διάφορα εκλεγμένα πρόσωπα της τοπικής πολιτικής σκηνής για τον παγκόσμιο τοπ προορισμό που θα ταράξει τα ήρεμα νερά του τουριστικού κλάδου.

Καθώς μεταξύ των άλλων, ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στον διαθέσιμο αριθμών κλινών (3-4.000) έκανε λόγο πως tour operators από το Μπέρμιγχαμ του Λονδίνου, την Λυών, το Παρίσι αλλά… και από την Καρλσρούη αντιλαμβάνονται αυτό το μέγεθος ως το minimum για να ξεκινήσουν τις τουριστικές τους δραστηριότητες με έναν προορισμό. Καταλαβαίνεις αγαπητή ΟΔΟΣ, τι πρόκειται να γίνει;

Αντιλαμβάνεσαι προφανώς το τουριστικό αλισβερίσι που θα πραγματοποιηθεί κατά το ερχόμενο διάστημα; 

Ήδη μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του υπεραισιόδοξου υπουργού Τουρισμού, άρχισαν οι τριγμοί στο τουριστικό χρηματιστήριο, και θα γίνουν ακόμη πιο ισχυροί όταν εισαχθεί πλέον η τουριστική μετοχή που θα ακούει στο όνομα Komostoria. 
Και εδώ που τα λέμε μπράβο τους. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1133.


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/4/23

    Πώς δεν ντρέπονται να λένε τέτοιες μπαρούφες για το Κόμο; Γελοιότητες, τις οποίες, μάλιστα, χειροκρότησαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/23

      Δεν είναι ούτε οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες γελοιότητες που ακούσαμε.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/4/23

    Το κοντινότερο αεροδρόμιο στην Καρλσρούη απέχει 40 χλμ από την πόλη και έχει συνδέσεις με Ρόδο, Κω, Ηράκλειο και Κέρκυρα και αυτές μόνο το Καλοκαίρι. Αλλά ίσως ο υπουργός να εννοεί τους τουρίστες από την Καρλσρούη που θα προσγειώνονται στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/5/23

    Άλλη μια φωτογραφία που διαφημίζει το Κόμο.

    https://www.tzikalagias.gr/wp-content/uploads/2023/04/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1_Viber_2023-04-29_20-55-31-820-977x720.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/5/23

      Ποιός πλήρωσε τους χορευταράδες; Ελπίζω να μην χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους. Αλλιώς έχουμε νομικό πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος2/5/23

      Ο Δήμος Καστοριάς φυσικά. Δηλαδή ΕΜΕΙΣ!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος3/5/23

      δηλαδή ο Δήμος Καστοριάς χρηματοδοτεί τον προεκλογικό αγώνα του Ζήση. Αυτό στα σοβαρά κράτη είναι παράνομο, στο Γιουνανιστάν όμως .........
      Σέλινο με φαλακρούς για τα γαϊδούρια.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/5/23

    Βάλαμε τα γυαλιά στο Κόμο:

    https://www.tzikalagias.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%ac-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/5/23

      Με την διαφορά ότι εδώ πέφτουμε στην λίμνη μόνο μεθυσμένοι.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ