11.11.22

ΜΕΝΕΛΑΟΥ Λ. ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ: Η λαμπρή οικιστική τριλογία της Καστοριάς

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Η Καστοριά είναι πόλη με το μεγαλύτερο ιστορικό παρελθόν, αναφέρεται ως Celetrum – Κέλετρον από τους παλαιούς συγγραφείς και το πλουσιότερο οικιστικό σύνολο με τις αναγνωρισμένες κατοικίες των τριών τελευταίων αιώνων 18ο-20ο εκπροσωπείται με ένα μικρό, αλλά ολοκληρωμένο μουσείο. 

Η Καστοριά όμως διαθέτει μια εντυπωσιακή οικιστική τριλογία από τρία μεγάλα σπίτια του 18ου αιώνα που φανερώνουν τον πλούτο και την καλοπέραση της Καστοριάς, του Νατζή του Μπασάρα και του Εμμανουήλ Μπατρίνου, θείου του γράφοντος και πάτερα των ηρωικών αδελφών Ιωάννη και Παναγιώτη, οπαδών του Ρήγα Φεραίου που θανατώθηκαν από τους Τούρκους μαζί του (φωτογραφία της τριλογίας υπάρχει στο ωραίο βιβλίο του Χάρη Μακρή για την Καστοριά στη σελίδα 66 εικόνα 23, εκδοτικός οίκος αφών Κυριακίδη α.ε.). 

Το σπίτι του Νατζή είναι εντυπωσιακό, διότι είναι όλο ζωγραφισμένο, έχει και μία ωραία ζωγραφιά της Κωνσταντινούπολης. Το σπίτι του Μπασάρα έχει μεγάλη αυλή και άλλα μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το σπίτι του Εμμανουήλ κτίστηκε το 1764 την ίδια εποχή με του αδελφού του Παύλου Μπατρίνου, στην οποία βρέθηκε εικόνα με την επιγραφή «Δέηση του δούλου του θείου Παυλή 1764». Ο Παύλος, είναι ο συνεχιστής της οικογένειας Μπατρίνου, πρόγονος του γράφοντος. 

Στο σπίτι μάλιστα του Εμμανουήλ υπάρχει θέση ορχήστρας σε ένα δωμάτιο. Όταν κτίζεις σπίτι και φροντίζεις να έχει θέση για ορχήστρα καταλαβαίνεις το πνεύμα που επικρατεί σ' αυτή την πόλη.

Αυτή την οικιστική τριλογία το οικιστικό κόσμημα της Καστοριάς πρέπει να προστατεύσει και να αναπτύξει ο δήμαρχος και όλοι οι Καστοριανοί με πρώτους τους επισκέπτες τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου για να ενισχυθεί το φρόνημά τους για την πόλη που ζουν. 


Φωτογραφία: Δεκαετία 1930. Η Αικατερίνη (Ρίνγκω) Νατζή-Γιαννάκη, κόρη Θ. Νατζή, κάτω από την τοιχογραφία της Κωνσταντινουπόλεως στο αρχοντικό Νατζή (φωτογραφία  Νικ. Στουρνάρα, αρχείο Χαρ. Γιαννάκη).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1123.


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/11/22

    όπως φαίνεται μερικοί καλοπαιρνούσαν στην Καστοριά επί τουρκοκρατίας. Αλλά στα σχολεία διδάσκουμε πόσο βάρβαρη και απάνθρωπη ήταν η τουρκική κατοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/11/22

    Μη γράφετε ρε παιδιά για τέτοιο πλούτο, γιατί μερικοί τον συγκρίνουν με τη σημερινή Καστοριά και τους έρχεται ψυχοπλάκωμα. Και προ πάντων μη γράψετε για τον φόρο που ήταν 10% επί τουρκοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/11/22

      Αναστήστε τον Αλί Πασά να δούμε άσπρη μέρα!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ