9.11.22

ΟΔΟΣ: Οδυσσέας Αγγελής

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.6.2022 | 1130


Δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό το καταστροφικό μείγμα που μπορεί να δώσει η αλλόκοτη χρυσοπληρωμένη συνεργασία των φορέων της ενημέρωσης με την εκάστοτε εξουσία.


Καθώς τελευταία εκπλήσσει όλο και πιο συχνά η ερήμωση της πόλης (φαινόμενο ενδημικό της Καστοριάς που εντάθηκε με την εποχιακή εργασία που αναζητούν σε τουριστικές περιοχές χιλιάδες άνεργοι,) παραδόξως καθόλου δεν προσέχουν τα ΜΜΕ και διαφεύγει της προσοχής τους και των ρεπορτάζ, (εκφεύγει τουλάχιστον απ’ αυτά που έχουν μετατραπεί σε διαφημιστικούς θύλακες της δημοτικής κατάστασης), το γεγονός ότι λειτουργούν και πάλι οι μηχανισμοί: Τα πλυντήρια της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί στην κοινή γνώμη της Καστοριάς η σημερινή δημοτική κατάσταση.

Απέναντι στους ελάχιστους κριτικούς φορείς, καθώς κάποια στιγμή θα πλησιάσουν και οι δημοτικές εκλογές, παρατάσσονται πλέον και οι μηχανισμοί αναστήλωσης μνημείων. Πάντα με την πολιτική έννοια του όρου. 

Σε μια πόλη στην οποία δυστυχώς πολλά ΜΜΕ μιμούνται αυτό που συμβαίνει αντίστοιχα στην Τουρκία ή την Ρωσία των Ερντογάν και Πούτιν. Και έτσι καθημερινά υμνούν τους ηγεμόνες και χρηματικούς χορηγούς τους, σουλτάνο και τσάρο. Με σκοπό την ύπνωση μιας τοπικής κοινής γνώμης που δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το καταστροφικό μείγμα που μπορεί να δώσει η αλλόκοτη χρυσοπληρωμένη συνεργασία των φορέων της ενημέρωσης με την εκάστοτε εξουσία.

Έτσι εμφανίσθηκαν οι μονταζιέρες της Καστοριάς. Στην θερινή εκδοχή του 2022, βασικά «αυθόρμητα», επικεντρώνονται στο πλαίσιο της όσης ελευθεροτυπίας αντιλαμβάνονται βεβαίως, από ένα «αδιαμφισβήτητο» —όπως παραδέχονται— γεγονός: Την απουσία εκτέλεσης «χειροπιαστών» έργων, από πλευράς της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας.

Με αυτή την γενναία ομολογία, οι πυλώνες της διόλου αδέκαστης πληροφόρησης της Καστοριάς, αποφαίνονται μεγάθυμα, ότι ο κάθε τίμιος δημότης «που έχει μάτια και βλέπει», ναι μεν απαντάει θετικά στο ερώτημα, αλλά και ταυτόχρονα ανησυχεί για το γεγονός ότι σε πλατείες και… καφετέριες, εκφράζονται ανοικτά πλέον και δημόσια τα παράπονα. 

Αλλά ο κάθε δημότης (αν είναι βεβαίως... τίμιος) έχει πειστεί ότι τρία χρόνια μετά τον Ανέστη Αγγελή, εξακολουθεί, να ευθύνεται με τον τρόπο του, ο τέως δήμαρχος Καστοριάς. 

Ακόμη φταίει (και για όσο θα τους χρειάζεται θα συνεχίσει) για το γεγονός, ότι το έργο της σημερινής δημοτικής κατάστασης δεν είναι...χειροπιαστό. Αλλά πνευματικό. Στα χαρτιά, τα σχέδια, τα νυκτοβούλια. 

Στην ελληνική πολιτική ιστορία πιο σύντομα σταμάτησε να ευθύνεται ο Οδυσσέας Αγγελής της Χούντας, απ’ όσο ο Ανέστης Αγγελής της Καστοριάς. 

Βέβαια ούτε συζήτηση, για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο δημότης είναι κακόπιστος. Διότι σ’ αυτή την πόλη, είναι άτιμος και όχι τίμιος και δεν έχει θέση όποιος, έτσι, επειδή του κάνει γούστο, είναι με τους άλλους και όχι με δαύτους. 

Όσοι δεν είναι κλακαδόροι, δεν συνάπτονται σε απ’ ευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ ή ακόμη και ως εργάτες καθαριότητας-δημοσιογράφοι. Όσοι δεν...  επιχορηγούνται, δεν υποτάσσονται και γενικώς δεν μαντρώνονται. Αυτοί δεν ανήκουν στους τίμιους, που γνωρίζουν καλά ότι για όλα φταίει ο... Ανέστης Αγγελής. Ακόμη και στα μέσα του 2022. 

Για δαύτους η μαύρη αλήθεια είναι ότι, ο δήμαρχος Καστοριάς με τον συνδυασμό του παρέλαβε έναν Δήμο ο οποίος μόλις και δούλευε στο... ρελαντί. Έπραττε —λέει το εγκωμιαστικό αφήγημα— «μόνον» τα απολύτως αναγκαία, αλλά σχεδίαζε τα πλέον κραυγαλέα, ανέφικτα, φαραωνικά. 

Και ότι όταν στα πράγματα ήλθαν οι σημερινοί νοικοκυραίοι, για να εξορθολογίσουν τον Δήμο και να κάνουν το μεγάλο όραμά του πράξη....  στρώθηκαν στην δουλειά. Ήταν η ώρα για δουλειά άλλωστε. 

Γι’ αυτό και αποδείχθηκε ότι φταίνε και οι μελέτες δημοτικών έργων που έγιναν επί Αγγελή. Δεν έκαναν, δεν ταίριαζαν διόλου στους νοικοκυραίους που προέκυψαν στις εκλογές του 2019. Και γι’ αυτό τις αλλάζουν. 

Όπως αλλάζουν, όπως αναφέρεται στο αφήγημα και τις... λάμπες του δημοτικού φωτισμού στους δημόσιους χώρους της Καστοριάς. Και κάποιοι όπως αλλάζουν τα πουκάμισα. 

Και να σου πάλι οι μελέτες από την αρχή, να είχαμε να λέγαμε. Μελέτες επί μελετών, γλέντια και χαρές και όλα όχι στα χειροπιαστά, αλλά στα χαρτιά. 

Με την δημοτική κατάσταση τρία χρόνια μετά, να έχει συνεχώς σηκωμένο τα μανίκια, και να μελετά, τις νέες μελέτες. 

Και γι’ αυτό ζητούν οι φορείς της αντικειμενικής ενημέρωσης να δείξουμε κατανόηση. Να κάνουμε υπομονή. 

Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν γυρίζει εύκολα ο ήλιος. Θέλει δουλειά πολλή να γυρίσει ο ήλιος από την εποχή του Αγγελή.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1130.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/11/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/11/22

    Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τουλάχιστον ο στρατηγός Οδυσσεύς Αγγελής εζημίωσε την Καστοριά πολύ λιγότερο από τους ντόπιους φασουλήδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ