12.12.22

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Από την αρχή… η συνέχεια


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.5.2022 | 1124


6 Μαΐου 2022, Πάλι Παρασκευή, νωρίς...

Σχόλια για τον πρόσφατο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας


Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ μερικά σχόλιά μου για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία [σχετικά "εδώ"]. 

Σήμερα επανέρχομαι με μερικές επιπλέον σκέψεις μου. Στην δεύτερη σελίδα του βιβλίου για την Ουκρανία, που έχω αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου: UCRAΙNE - Nature Tradition Culture (Baltia Druk Publishers), φαίνεται καθαρά ο χάρτης της μεγάλης αυτής κεντρο-ανατολικής Ευρωπαϊκής χώρας. Αξίζει να προσέξετε τί γράφει. Είναι προφανώς μία έκδοση που έχει γίνει πριν από τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας στη σημερινή Ρωσία (2014).

Τα χρόνια περνούν. Η ιστορία τρέχει. Πολλά σύνορα αλλάζουν. Οι πόλεμοι συνεχίζονται. Τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων της γης δε λένε να ησυχάσουν. Οι «ρομαντικοί» και οι διανοούμενοι νιώθουν απογοήτευση. Οι απαισιόδοξοι και οι κακοήθεις καιροφυλακτούν! Οι «ιδεολόγοι» χωρίζονται σε υποκριτές (οι περισσότεροι) και σε σκεπτόμενους μικρο-ήρωες (οι λιγότεροι). Δυστυχώς η ισχύς, η δύναμη κάθε μορφής, των κρατών κυρίως, η πολιτική, η στρατιωτική, η οικονομική και η ιδεολογική, εξακολουθεί να ασκείται πολλές φορές με επιχειρήματα σαθρά. Σε όλο τον κόσμο. Εξ ού και οι πόλεμοι που νομίζαμε ότι είχαν σχεδόν τελειώσει –τουλάχιστον στην Ευρώπη. 

Νέες «αυτοκρατορίες» δημιουργούνται. Νέες μεγάλες δυνάμεις φτιάχνονται, … Κίνα, …Ινδίες, αλλά και μικρότερες… Ισραήλ… Κατάρ... Σιγκαπούρη, κ.ά. Έχουμε νέα αυταρχικά καθεστώτα και νέες δικτατορίες, με ποικιλία από δυνάστες «αριστεράς», «κεντρώας» ή «δεξιάς» κοπής. Στη μέση (ή μάλλον σε μια απόμερη άκρη) η ελεύθερη ή έστω η φιλελεύθερη ελληνική δημοκρατία μας. Με τους βασανισμένους ιστορικούς της θεσμούς και συντάγματα. 
Βασιλείες, κοινοβούλια, μικρο-επαναστάσεις, πραξικοπήματα, κανονικές εκλογές. Τοπική αυτοδιοίκηση, δημοψηφίσματα πλειοψηφίας, με σεβασμό στην μειοψηφία, κατά το δυνατόν. Δημοκρατία έχουμε. Τα τελευταία, στην καλύτερη περίπτωση κατά το Ελβετικό πρότυπο και στη χειρότερη τα μαζικά καθοδηγούμενα συνήθως δημοψηφίσματα, τα πρό αλλά και μετά από πολέμους κυρίως στην Ευρώπη. 

Τα συντάγματα που προαναφέραμε δυστυχώς γράφονται και ξαναγράφονται με σπάνιες εξαιρέσεις όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και το Ηνωμένο Βασίλειο –Αγγλία– που δεν έχει ακόμα σήμερα γραπτό σύνταγμα. Ευτυχώς που υπάρχει ο ΟΗΕ, η UNESCO, η UNICEF και οι άλλοι αξιόλογοι παγκόσμιοι οργανισμοί. Δεν αναφέρω την Ενωμένη Ευρώπη που είμαστε και εμείς σχεδόν ιδρυτικά μέλη. Κάνει και αυτή ό,τι μπορεί!

Τελικό αποτέλεσμα: Θυμίζω τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία. Μηδέν-μηδέν, για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Ο… Όργουελ που μου κρατούσε συντροφιά όταν σπούδαζα στην Οξφόρδη πάλι μπροστά μου. Η Φάρμα των Ζώων. Το 1984. Το ξεχασμένο του Homage to Catalonia και το Burmese days. Το σκληρό βρετανικό χιούμορ του συγγραφέα. «Ο πόλεμος είναι …ειρήνη. Η ελευθερία είναι …σκλαβιά». Η αλήθεια είναι …ψέμα, θα συμπλήρωνα για αστείο και εγώ.
 Τα θύματα του κάθε πολέμου δυστυχώς τα ξεχνά σιγά-σιγά η ιστορία. Και τους πρόσφυγες επίσης. Τους μετανάστες. Ή τους «καταφυγόντες» όπως λέγανε παλιά στην Καστοριά, τα χρόνια του πολέμου 1946-1949. Διαβάστε κάποτε τα βιβλία του μεγάλου μας ιστορικού Γιάννη Κολιόπουλου «Λεηλασία φρονημάτων», «Δυτικά της Εδέμ». Θα μάθετε πολλά. Για την Ελλάδα τουλάχιστον. 

Το παγκόσμιο οικοδόμημα της προσφοράς και ζήτησης κλονίζεται και πάλι. Ελεύθερη οικονομία το λένε. Θέλει προσοχή. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, πυρηνικά ορυκτά. Η έμφυτη κακία και τα complex κάθε μορφής επηρεάζουν όλους, ακόμα και τους ηγέτες μας. Θέλει και εδώ πολλή προσοχή. Οι εκβιασμοί του ενός στον άλλον μπροστά μπροστά —δυστυχώς. Ο πόλεμος ονομάζεται ειδική στρατιωτική επιχείρηση ή εκστρατεία. Η επίθεση, άμυνα, και η άμυνα επίθεση. Βγάλτε άκρη. 


* * *

Πληθυσμός Ουκρανίας
78% Ουκρανοί 
17% Ρώσοι 
0,6% Λευκορώσοι 
0,5% Μολδαβοί 
0,4% Βούλγαροι 
0,3% Πολωνοί 
0,3 % Ούγγροι 
0,2% Έλληνες 
0,2% Εβραίοι 
1,7% Άλλοι 

* * *


Οι βόμβες πέφτουν παντού και πάλι. Ποιός το περίμενε. Σήμερα στην Ουκρανία, προχθές στη Γιουγκοσλαβία. Στη Συρία, στη Λιβύη, στη Σομαλία. Παντού. Θά πρεπε όλοι να τις περιμένουμε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν τουλάχιστον για την Ουκρανία το είχε καταλάβει πρώτος-πρώτος. Από τον Ιανουάριο του 2022. Δε μιλάμε πια για τα χειμερινά ή τα ανοιξιάτικα ανάκτορα μεγάλων ή μικρών δυνάμεων. Ούτε για παγκόσμιους πολέμους ή μεγάλες επαναστάσεις. Μιλάμε για πυραύλους μεγίστου βεληνεκούς, που μεταφέρονται με φορτηγά αυτοκίνητα, drones, πυρηνικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα! Και αύριο με διαστημόπλοια και δορυφόρους που θα πετούν συνέχεια πάνω από τη γη. 

Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών πάει περίπατο στο πιλοτήριο …βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Χάνεται στα κέντρα στρατηγικών αποφάσεων π.χ. στην μακρινή Σιβηρία, στην Αλάσκα, στο Θιβέτ. Κρίμα. Σαν την παλιά κινηματογραφική ταινία με τον Πήτερ Σέλλερς «Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», άντε και Πεκίνο, για να μην πω Μέκκα και Κωνσταντινούπολη. Σου έρχεται να φωνάξεις «έλεος», πριν βουτήξεις στα καταγάλανα νερά των ελληνικών θαλασσών. Καλοκαίρι έρχεται. 

Κοιτάζοντας τον σημερινό χάρτη της ανεξάρτητης όσο γίνεται Ουκρανίας αναφέρομαι στον πληθυσμό της. Στην τελευταία της απογραφή, του 2001. Κάτοικοι: 48.457.000, 130 εθνικότητες. Ας διαβάσουμε τις λίστες αυτές. Μακάρι να τις ήξερε ο Ρώσος Πούτιν, ο οποιοσδήποτε Πούτιν, πριν αρχίσει τον πόλεμο. 

Υπολογίστε ότι σήμερα από τα σχεδόν 50.000.000 της Ουκρανίας τα 5-6.000.000 είναι ήδη πρόσφυγες-θύματα πολέμου! Συνεχίζω με ποσοστά θρησκειών. Ακόμα πιο δύσκολη η ανάλυση. Απλά αναφέρω ότι περίπου το 72% του πληθυσμού της σημερινής Ουκρανίας θεωρούνται χριστιανοί ορθόδοξοι, το 18% …Ελληνο-ορθόδοξοι, Προτεστάντες 5%, Καθολικοί 4%, άλλοι 1%. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί αναφέρονται σε Ελληνο-ορθόδοξους (Greek-Orthodox) χριστιανούς, προφανώς τους γνωστούς μας Ουνίτες. Άλλη μεγάλη ιστορία και αυτή με τον Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλο να στηρίζει έμμεσα τον Πούτιν και τον Άγιό μας Βαρθολομαίο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μαζί με τον Πάπα της Ρώμης, την ειρήνη. 

Χρειάζεται κανείς να διαβάσει πολλά βιβλία, ιστορικά κείμενα, διατριβές και άρθρα, για να βρει μια άκρη γιατί έγιναν και γίνονται όλες αυτές οι καταστροφές και ο πόλεμος στη σημερινή Ουκρανία, στη χθεσινή Κριμαία, σε όλη τη ανατολική Ευρώπη. Μέχρι και στον μακρινό Καύκασο. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εύκολα σαν Έλληνες τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που είναι τόσο πρόσφατη. Αφήνω τις συμπληγάδες της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, του Ισλάμ της Περσίας-Ιράν. Το Αφγανιστάν. Έχουμε και το πρόσφατο δικό μας Μακεδονικό πρόβλημα, που ελπίζω κάποτε να λήξει οριστικά.

Τα λέω αυτά γιατί η Ελλάδα μας πιστεύω ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πολιτισμένος στυλοβάτης της περιοχής μας. Για να μην πάει χαμένη η ιστορία μας, όσο μικρή χώρα και να είμαστε. Οι αρχαίοι μας τόποι, τα βυζαντινά μας μοναστήρια, οι μικρές μας εκκλησίες κ.λ. Ο μοναδικός μας ήλιος, τα βουνά και οι θάλασσες. 

Έγραψα σαν τίτλο, στο κείμενο που έχετε μπροστά σας, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Τρόπος του λέγειν. Έτσι νιώθω. Χρειαζόμαστε όλοι μαζί ένα νέο ξεκίνημα, για να συνεχίσουμε να έχουμε όνειρα για μια πιο Ενωμένη Ευρώπη, έναν πιο ενωμένο κόσμο. Σαν πολίτες μιας νέας ιστορικής εποχής.

Πάντα αισιόδοξος, σας χαιρετώ. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1124.

Σχετικά: 



5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/12/22

    Τώρα κύριε Τσεμάνη απολαμβάνουμε μουντιάλ στο δημοκρατικό Κατάρ. Μετά θα ασχοληθούμε με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Και μετά ίσως να ρίξουμε ένα βλέφαρο στα Pandora Papers και στις καταθέσεις του Σελένσκι στον Παναμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/12/22

    Ελπίζω ο οικουμενικός Πατριάρχης να μην είναι μόνο κατά της εισβολής στη Ουκρανία, αλλά καί κατά της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

    Και υποθέτω ότι καταδικάζει και τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στη Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/12/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/12/22

    Αν οι πόλεμοι στην Ευρώπη είχαν τελειώσει δεν θα επεκτεινόταν το ΝΑΤΟ συνέχεια προς ανατολάς περικυκλωνοντας τη Ρωσία.

    Αν οι πόλεμοι στην Ευρώπη είχαν τελειώσει δεν θα απειλούσαν οι ΗΠΑ με κυρώσεις οποιαδήποτε εταιρεία συμμετέχει στην κατασκευή του Nordstream 2 για να ζημιώσουν την Γερμανία.

    Αν οι πόλεμοι στην Ευρώπη είχαν τελειώσει δεν θα ανατίναζαν τους Nordstream 1και 2 για να ζημιώσουν πρωτίστως την γερμανική βιομηχανία.

    Αν οι πόλεμοι στην Ευρώπη είχαν τελειώσει δεν θα επερνε η Τουρκία όπλα από τις ΗΠΑ για να κατέχει την Κύπρο, ένα κράτος της ΕΕ.

    Και αν οι πόλεμοι είχαν τελειώσει δεν θα απειλούσε η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών την Ρωσία με φράσεις όπως "θα καταστρέψουμε τη Ρωσία".



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/12/22

    "Η φιλελεύθερη ελληνική Δημοκρατία μας", "ο πολιτισμένος στυλοβάτης της περιοχής μας" θέλει να οργανώσει το Μουντιάλ, που δίνεται πάντα στον καλύτερο και χωρίς λαδώματα, μαζί με την Σαουδική Αραβία, αυτή την όαση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Με μία χώρα που φημίζεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής, κάτι που αποδεικνύει καθημερινά στην Υεμένη και στις πρεσβείες της στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ