10.1.23

Το Σκάκι

 
Η Δημοκρατία στην Καστοριά

Τί θέλουν να κρύψουν και γιατί;


“κούνια μπέλα, κούνια κούνια μπέλα”


■ Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας παρουσιάσαμε ένα έγγραφο του Δήμου Καστοριάς από τη Διαύγεια [σχετικά "εδώ"], για την πρόσληψη μίας ακόμα ειδικής συμβούλου επί νομικών θεμάτων για το δήμαρχο Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη. Στο οποίο δεν αναγραφόταν ολογράφως το όνομα της νεοπροσληφθείσας συμβούλου. Απορίες έχουν οι αναγνώστες της στήλης για το λόγο που δεν δημοσιοποιείται το όνομά της. 

■ Η απόκρυψη του ονόματος συνεχίστηκε και στο δεύτερο έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (πάντα) για την σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του αντιδημάρχου κ. Στυλιανού Φουλιρά (το όνομά του αναγράφεται φυσικά) και της ειδικής συμβούλου Α*** Δ**** του Α***** κατοίκου Καστοριάς. 

■ Στη Διαύγεια όπως το λέει και η λέξη, είναι όλα διαυγή και όχι κρυφά και θαμπά. Τί θέλουν να κρύψουν και γιατί; 

■ Και νομικά, ακόμη και εάν δεν είναι κάτι το άκυρο, θα το γνωρίζει αυτό και η δικηγόρος, ειδική σύμβουλος πλέον, ότι είναι παρατυπία [σχετικά και "εδώ"]

* * *

■ Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για τις παιδικές χαρές του Δήμου Καστοριάς. Από τον πρώτο χρόνο της εκλογής της η νέα δημοτική αρχή "ώρα για δουλειά" αφού σήκωσε τα μανίκια για να εργαστεί (έτσι δήλωναν αλλά δεν το βλέπουμε) μέσω του τότε αντιδημάρχου κ. Παπαδόπουλου δήλωσε ότι, «έχει ωριμάσει (κάτι σαν φρούτο στο κλαδί) η μελέτη, για την ανάπλαση της παιδικής χαράς στο Ντολτσό» - στα Πετσιά το ορθόν. Οι πολίτες περίμεναν να δουν, πότε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, το έργο για την συγκεκριμένη παιδική χαρά. 

■ Αφού πέρασαν δύο χρόνια (τί φρούτο να 'ναι άραγε;) ωρίμασε. Σαν κανόνι έσκασε η ανακοίνωση ότι είναι έτοιμοι για την δημοπράτηση της ανακατασκευής της παιδικής χαράς στα Πετσιά αξίας 322.580,64 ευρώ!

■ Ναι καλά διαβάζουμε το ποσόν που θα πληρώσουμε. Λογικό να αναλογιστούμε, οι άμοιροι πολίτες αυτής της πόλης, της αρχόντισσας, πόσα σπίτια χτίζουμε με τόσα λεφτά. 

■ Υπάρχει και συνέχεια: Όπως διαβάζουμε σε "φίλα προσκολλημένα μουμουέ", για την ανακατασκευή άλλων έξι (6) παιδικών χαρών σε δημοτικές ενότητες του δήμου θα πληρώσουμε 464.000 ευρώ. Μεγάλη χαρά και όχι παιδική πήραν οι φίλιοι δημοσιογράφοι αλλά εμείς, και πάλι λογικό είναι, να ξανασκεφτούμε, πόσα σπίτια χτίζονται με τόσα λεφτά. Σπίτια και όχι μικρά, κανονικά για 4μελείς οικογένειες και όχι παιδικές χαρές. 

■ Μήπως πρέπει να είμαστε και υποχρεωμένοι στον TAP που φιλοτιμήθηκε (η σύμβαση το προέβλεπε όχι λόγω καλής θέλησης, μην ξεχνιόματε) και ανακατασκεύασε επτά (7) παιδικές χαρές του δήμου Καστοριάς. Επειδή με την φόρα που πήραν οι "ώρα για δουλειές" θα ξεπερνούσαμε το 1.200.000 ευρώ. Συγκρότημα σύγχρονων κατοικιών θα χτίζαμε! 

■ Όχι στο πολύ μακρινό 2016 επί δημαρχίας Αγγελή, παραδόθηκε η παιδική χαρά στο πάρκο της Ολυμπιακής φλόγας αξίας 40.000 ευρώ περίπου. 

■ Ένα χρόνο πιο πίσω στο 2015 επί του ιδίου δημάρχου για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών του δήμου Καστοριάς δόθηκε το ποσόν των 25.000 ευρώ. 

■ Το 2017 για την συντήρηση και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών επί Αγγελή πάντα διατέθηκε το ποσόν των 12.000 ευρώ. 

■ Επί δημαρχίας Χατζησυμεωνίδη το 2011 και το 2012 για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών του δήμου Καστοριάς πληρώσαμε το ποσόν των 18.000 ευρώ. 

■ Το 2015, ο γειτονικός δήμος του Άργους Ορεστικού , επί δημαρχίας Κεπαπτσόγλου (πάντα), πλήρωσε για την βελτίωση και πιστοποίηση των παιδικών χαρών του 12.600 ευρώ,

■ Αυτά τα ποσά, που διαβάζουμε σήμερα είναι εξωφρενικά: 800.000 ευρώ (!)  για την ανάπλαση των παιδικών χαρών του Δήμου Καστοριάς (μείον οι επτά παιδικών χαρών που αναλαμβάνει ο TAP). Από όπου και να το πιάσουμε, δεν βγάζουμε άκρη για τις τεράστιες διαφορές μεταξύ μερικών μόνο χρόνων. 

■ Υπάρχει ίσως περίπτωση, οι σημερινές κούνιες και οι τσουλήθρες να έχουν επικαλυφθεί με φύλλα χρυσού και οι βίδες να είναι από μπριγιάν. Ίσως και η αργοπορία της «ωρίμανσης του φρούτου» να έχει σχέση με τη διόγκωση των ποσών. 

«Φρούτα» είναι αυτά και δη σπάνια. 

■ Η αντιπολίτευση της δημοτικής αρχής ή συμφωνεί με τα λεφτά ή έχει βγει σε συνεχόμενες διακοπές ή έχει δώσει όρκο σιωπής. Ομερτά κυρίων και κυριών; 

* * *

■ Επειδή λεφτά υπάρχουν στο σκαπέρδειο μέγαρο και φυσικά στο βάθος βλέπουν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, δηλαδή ψήφους, μπήκε ο δήμος ως συνδιοργανωτής με το σύλλογο των Απολλωνιαδιτών Καστοριάς για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή. Μια χαρά θα πείτε, τί σας ενοχλεί πάλι; 

■ Αυτός ο μπουφές που προσφέρθηκε μετά την εκδήλωση στις 29 Μαΐου, την αποφράδα ημέρα, στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ, αξίας 800 ευρώ. Και η ενοικίαση εξοπλισμού προβολής για την εκδήλωση στις 4 Ιουνίου στην πλατεία της Καλλιθέας, αξίας 1.000 ευρώ. 

■ Και είμαστε μόλις στο ξεκίνησα της χαλάρωσης των μέτρων της πανδημίας, στην αρχή του καλοκαιριού και την έναρξη των πολιτιστικών –και εκπολιτιστικών φυσικά– εκδηλώσεων.

■ Άρα λογικό είναι να σκεφτούμε ότι, με τόσους και τόσους πολιτιστικούς συλλόγους που διαθέτει η περιοχή (κοντά στους 40;), πόσα χρήματα θα «ωριμάσουν» και θα «φύγουν» για πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια (*), για τις ψήφους (ουπς συγγνώμη) για την ψυχαγωγία θέλουμε να πούμε, των καταψυχοπλακωμένων πολιτών. Και η ξενητιά των νέων καλά κρατεί.

“κίνησαν τα καράβια, κίνησαν τα καράβια
τα Καστοριανά μωρέ γιε μου, 
τα Καστοριανά.
Κίνησε κι ο καλός μου, να πάει στη ξενητιά” 

Καληνύχτα Ελλάδα 
όπου και να ‘σαι.

(*) 265.244,20 ευρώ ξοδεύτηκαν στις χαρές των πρόσφατων εορτών [σχετικά "εδώ"]


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουνίου 2022, αρ. φύλλου 1127.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Σχετικά:

6 σχόλια:

  1. Nephelie10/1/23

    Επώνυμα, ανώνυμα και πίσω από μάσκες τα πρόσωπα που διαβιούν στο Δήμο Καστοριάς γνωρίζουμε πια ότι είναι 33.227, όσες μορφές κι αν παίρνουν.
    Οι πολυμορφικές υπάρξεις του διαδικτύου που κάνουν λημέρι εντός, εκτός και πέριξ του Δημοτικού Μεγάρου είναι πολύ λιγότερες και ορατές (αυτές ή οι σκιές τους) και γι’ αυτό στη μικρή μας πόλη είναι εύκολα αναγνωρίσιμες μιας και λίγες οι στρουθοκάμηλοι, και ξέρουμε που άφησαν τα αυγά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/1/23

    Η ειδική σύμβουλος είναι τόσο διαυγής που έγινε αόρατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/1/23

    Η σύμβουλος πρέπει να είναι για ειδικές αποστολές. Ίσως τη στείλουν σε κάποια εμπόλεμη περιοχή και πρέπει να διατηρηθεί η ανωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/1/23

      Και οι σύμβουλοι της μαφίας είναι αόρατοι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/1/23

      Σεβασμός στην μαφία. Λειτουργούν με διαφάνεια....

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος16/1/23

    Οι παιδικές χαρές που χρηματοδοτήθηκαν από ΤΑΠ ΔΕΝ ήταν συμβατική υποχρέωση της εταιρείας . Είναι εθελοντική προσφορά προς τους δήμους στο πλαίσιο προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και είναι εσφαλμένη η σύγκριση με άλλες φθηνότερες γιατί κάθε παιδική έχει άλλο μέγεθος, έδαφος, όργανα κλπ. Παραπληροφορείτε τον κόσμο εσκεμμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ