16.3.23

Οι Τσαρσινοί

 

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Εισοδίων της Θεοτόκου

Την περασμένη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, λειτούργησε μετά από χρόνια, ο μεταβυζαντινός ναός (1606) της Παναγίας, που φέρεται να έχει κτήτορα τον άρχοντα Αποστολάκη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς. 

Ο μικρός ναός ευρίσκεται στην Μητροπόλεως και σχεδόν σε επαφή με το "Τσαρσί" στην συνοικία "Οικονόμου" (είναι πλέον κάτω από το κτήριο του Επιμελητηρίου, στο εσωτερικό-υπόγειο του κτηρίου, με είσοδο από τον σκαλόδρομο Λαχανά-Τσόντου Βάρδα). Συντηρείτο χρόνια με την φροντίδα, τον σεβασμό και το υστέρημα των περιοίκων οικογενειών με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που συντηρούνται δεκάδες ακόμη βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί στην Καστοριά, ώστε παρά τους πολλούς αιώνες που πέρασαν να διασώζονται ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 9 χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου του 2013, υπό το βάρος της εγκατάλειψης του ναού από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αδυναμία της τοπικής Μητρόπολης να οργανώσει ή να απαιτήσει κλιμάκιο συντήρησης και σωτηρίας των εκκλησιαστικών μνημείων, η ΟΔΟΣ επεσήμανε το γεγονός ότι οι τοιχογραφίες της υπέροχης αυτής μικρής εκκλησίας κινδύνευαν με αποκόλληση και καταστροφή και μόνο μετά βίας και με υποτυπώδη μέσα (επιδέσμους κλπ) συγκρατούνταν ακόμη στην επιφάνεια των τοίχων και δεν είχαν σκορπιστεί στο δάπεδο. 

Σήμερα, μετά την σωτήρια επέμβαση της Εφορείας, ο κίνδυνος εξαλείφθηκε, και ο ναός επέστρεψε και πάλι στους Καστοριανούς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1150.


Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/3/23

    κατα τα άλλα ο Μητροπολίτης θέλει να μετατρέψει την πόλη σε Βυζαντινό Disneyland

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/23

    Κάτω από το Επιμελητήριο υπάρχει εκκλησία;
    Γιατί το χτίσανε εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ