10.3.23

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι
Φετίχ η φωτογράφηση στην εμποροπανήγυρη.


«Γιατί χαίρεται ο κόσμος... κι αγοράζει τα πεπόνια;”


■ Η φθινοπωρινή ισημερία μας την έφερε την ακροδεξιά στη γείτονα Ιταλία και μαζί με την Ουγγαρία και την Σουηδία οδεύουμε όλοι μαζί προς ένα δυσοίωνο χειμώνα. Όλοι δε οι εκφραστές της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς (και της ελληνικής ακροαριστεράς) είναι μεγάλοι θαυμαστές του Ρώσου προέδρου (λέμε τώρα, άλλη λέξη του ταιριάζει) Πούτιν. Να μην το ξεχνάμε. 

■ Τα εκλογικά αυτά αποτελέσματα ας καθίσουν να τα αναλύσουν και να παραδεχθούν τα λάθη τους οι φιλελεύθερες και οι προοδευτικές κυβερνήσεις και οι λαοί της Ευρώπης ας αναμένουμε τα αποτελέσματα. 

■ Εδώ στην Καστοριά, το ελληνικό Κόμο (για τους μη γνωρίζοντες, ιταλική παραλίμνια πόλη του ιταλικού βορρά), αφού τελειώσουν τα πανηγύρια, οι πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις θα κατεβούμε σύσσωμοι λαός και εξουσία σε συλλαλητήριο για να φωνάξουμε για τη φτώχια μας. Το φυσικό αέριο το οποίο φωνάζαμε ότι αργεί και το θεωρούσαμε «θείο δώρο», το θέλουμε τώρα; Με τσεκούρι ανά χείρας μας βλέπω, να ψάχνουμε δέντρο για να ζεσταθούμε. 

■ Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο όμως «ξεσαλώσαμε», δεν αφήσαμε πανηγύρι για πανηγύρι. Ας είναι καλά και ο δήμαρχος Καστοριάς και οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Παιδείας-Αθλητισμού δηλ. κύριοι Κορεντσίδης και Ρήμος και η κυρία Φιλίππου. Έδωσαν τα «ρέστα» τους (ή «μας»;). Πληρώσαμε (ηρεμία παρακαλώ): 

■ Εξιδίκευση πίστωσης δαπάνης πολιτιστικής (μουσικο-χορευτικής) εκδήλωσης σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοινότητας Πενταβρύσου “Ο Πόντος”: 1.240 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπανών για τη συνδιοργάνωση ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καστοριάς: 400 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης της πολιτιστικής (μουσικής) εκδήλωσης σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοινότητας Κορομηλιάς Η Τραπεζούντα: 1.240 €.

■ Μουσική εκδήλωση «Χαιρετάμε το Καλοκαίρι, καλοσωρίζουμε τα σχολεία» σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Μανιάκων: 2.100 €.

■ «Ο ποιητής εις την πόλιν», σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύησις»:  680 €.

■ Μουσική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοινότητας Μεταμόρφωσης: 1.000 €.

■ Έγκριση επιχορήγησης στον Πολιτιστικό - Αθλητικό Όμιλο Καλαθοσφαιριστών Μεσοποταμίας (Π.Α.Ο.Κ. Μεσοποταμίας), για την κάλυψη δαπανών εκδήλωσης: 2.500 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης για την επιχορήγηση της Πολιτιστικής – Μορφωτικής & Κοινωνικής Οργάνωσης Νομού Καστοριάς Ο Εύξεινος Πόντος: 1.500 €.

■ Επιχορήγηση του Πολιτιστικού - Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Τοιχιού Καστοριάς για πολιτιστικές, μουσικές εκδηλώσεις: 1.000 €.

■ Επιχορήγηση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού Καστοριάς για μουσική εκδήλωση: 1.250 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης της εκδήλωσης: Γιορτή οικολογικής γεωργίας & χειροτεχνίας Καστοριάς, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό Σύλλογο Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Καστοριάς Οικοτρόπιο: 600 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπανών για τη συνδιοργάνωση φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου με το Σύλλογο Παλαιμάχων Καστοριάς: 2.000 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης της πολιτιστικής (μουσικής) εκδήλωσης «Γιορτή Μούστου» σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυροποτάμου ο Παλμός: 2.000 €.

■ Έγκριση επιχορήγησης στην Αθλητική Ένωση Γραμμοχωρίων για την κάλυψη μέρους δαπανών αθλητικής εκδήλωσης: 1.500 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης για την συνδιοργάνωση του ποδοσφαιρικού αγώνα Supercup: 1.430 €.

■ Συνδιοργάνωση με τον Αθλητικό Σύλλογο Καστοριάς του 3ου Τουρνουά Μπάσκετ Παίδων 14-15 χρονών: 1.227,60 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης εκδήλωσης παρουσίαση βιβλίου  σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: 500 €.
Υπηρεσίες πιστοποίησης δαπανών του έργου Authentikk: 2.000 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης της πολιτιστικής μουσικής εκδήλωσης Γιορτή Μούστου σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυροποτάμου ο Παλμός: 2.000 €.

■ Συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Υποτροφιών Καστοριάς στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς: 800 €.

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπάνης διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουντουκλή - Χλόη: 1.240 €.

■ Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αθανάσιο Χριστόπουλο της μουσικοχορευτικής παράστασης 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής: 2.000 € .

■ Εξειδίκευση πίστωσης δαπανών της διοργάνωσης: α) εργαστήριο εικαστικών τεχνών β) έκθεση εικαστικών έργων: 8.390 €.

■ Διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης με την επωνυμία «Πανσέληνος του Αυγούστου» στον αύλειο χώρο του αρχοντικού Τσιατσιαπά, διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας στα πλινθόκτιστα του Άνω Κρανιώνα Κορεστείων και υπηρεσία ηχητικής κάλυψης κινηματογραφικής βραδιάς -προβολή ντοκιμαντέρ “Η Μέρα που Σώπασαν τα Πουλιά”, στον αύλειο χώρος πρώην δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Κλεισούρας . Σύνολο: 23.100 €.

■ Για την πρώτη που αφορά την εκδήλωση –μουσική συναυλία «Πανσέληνος Αυγούστου» στο αρχοντικό Τσιατσιαπά το ποσόν είναι 10.206 € και στην αφίσα φαίνεται και με την συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς και απλά απορούμε, τί πλήρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού γι’ αυτήν την εκδήλωση που πραγματοποίησε; 

■ Το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων (ενάμιση μήνας) είναι: 59.697,60€! Πληρώνουμε για να παίρνουν ψήφους οι αιρετοί. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

■ Αυτά είναι τα φανερά κι επώνυμα επειδή έχουμε και τα ανώνυμα δηλ. πρόσληψη ακόμα ενός ειδικού συμβούλου – πολιτικού μηχανικού, παρά τω δημάρχω, ο οποίος είναι... ανώνυμος, δεν έχει όνομα αλλά «κρεμάλα» _ _ _ _ _  ψάξτε να βρείτε τα γράμματα, κάθε λάθος και κρέμασμα. 

■ Το ίδιο ακριβώς έγινε και με την αλλαγή του υπαλλήλου στη διαύγεια_ _ _ _ _  εδώ φυσικά έκαναν το λάθος και το όνομα βρίσκεται, απλά κι εδώ απορούμε, γιατί όλη αυτή η μυστικότητα; Έχουμε διαύγεια ή όχι; Είναι νόμιμο; Τί φοβάστε;  

■ Ποιος είναι ο (ακόμη ένας) «ειδικός σύμβουλος» του κ. Κορεντσίδη. Πόσοι «ειδικοί σύμβουλοι» έχουν προσληφθεί τελικά;

■ Υπάρχουν και οι αντιξοότητες από τον δήμο Καστοριάς δηλ. από την μία κόβουν και κουτσουρεύουν τα πολύχρονα δέντρα και από την άλλη φυτεύουν μικρά καλλωπιστικά δέντρα, θάμνους και λουλούδια εποχιακά. Πληρώσαμε 11.963,31€! Τα έχουν φυτέψει στην πόλη ή σε χωριά δημοτικά ή σε ιδιωτικές αυλές; Πολύ απλά έχουμε απορία γιατί δεν βλέπουμε που φυτεύτηκαν συγκεκριμένα αυτά τα 11.963,31 ευρώ.

■ Τα μέλη Συλλόγου Καστοριάς κουράστηκαν από το έργο που επιτελούν και θέλουν μία ξεκούραση, έτσι αφού ήπιαν «ένα ποτήρι κρασί» και «αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι» δίπλα στη πισίνα γνωστού ξενοδοχείου, θα πάνε και ένα διήμερο στα ιαματικά λουτρά Πόζαρ Αριδαίας (σάουνα, τζακούζι, χαμάμ κλπ) και μία επίσκεψη για την ευλογία από Άγιο. Κι έτσι μετά την ανανέωση θα συνεχίσουν το δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους για το φθινοπωροχειμώνα: τα πρεμεντί και τις λαχειοφόρους. 

■ Α! Και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας! Πολύ κούραση και μόνο που τα διαβάσαμε!

Όταν πεθαίνει βασιλιάς, 
μη χαίρεσαι λαουτζίκο
Μη λες πως θάν΄ καλύτερος 
ο νυν από τον τέως
Πως θά ‘ναι το λυκόπουλο 
καλύτερο απ΄ τον λύκο.
Τότε μονάχα να χαρείς: 
αν θάναι ο τελευταίος.
Κώστας Βάρναλης

Καληνύχτα Ιταλία
Όπου και να ‘σαι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1142.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/3/23

    Οι στίχοι του Βάρναλη αφιερωμένοι σ' αυτούς που παραβρέθηκαν σε μια κηδεία πριν δύο μήνες και πήγαν στο λαϊκό προσκύνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/3/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ