2.4.23

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2022 [3]


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πρόσωπα 2022
ΟΔΟΣ 29.12.2022 | 1155 | Πρόσωπα 2022


Στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς


Αυτή την χώρα, που παλεύει
για τον άνθρωπο


[+ ] Aν και δεν υπάρχει άμεση σχέση με την Καστοριά, είναι πολλοί οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ που υπέδειξαν για το 2022 μια χώρα, χριστιανική και ορθόδοξη αλλά και το λαό της. Που από τον περασμένο Φεβρουάριο αντιστέκεται σθεναρά, αποφασιστικά και με αξιοπρέπεια, στην ρωσική στρατιωτική μηχανή. Με τεράστιες καταστροφές, τίμημα θανάτους χιλιάδων αθώων ανθρώπων στην πλευρά των αμάχων της Ουκρανίας, την δυστυχία και την τραγωδία που προκαλεί μια άλλη χώρα. Μια χώρα γειτονική, σλαβική και αδελφική τους, και… ορθόδοξη χριστιανική. Μια δύναμη σαφώς ιμπεριαλιστική, αναθεωρητική, με επιρροές από την ίδια αχανή στέπα της Κεντρικής Ασίας που αποτελεί την κοινή φύτρα και σμίλεψε (και) τους Τούρκους στο δικό τους πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι γεγονός που θα μπορούσε να περιγράφει την παραβολή του Κάϊν με τον Άβελ, ή του Δαυϊδ με τον Γολιάθ, ή του κινηματογραφικού Καλού με Κακό. Όμως είναι γεγονός με θύμα μια ολόκληρη χώρα που μετατρέπεται σε κηλίδα της γης. Εξ αιτίας ορισμένων παραφρόνων. 

Ο πόλεμος αυτός, στην Ελλάδα, και στην Καστοριά όπου κάθε βράδυ ενεργείται φιλορωσική προπαγάνδα, θα έπρεπε να αποτελεί καθημερινή είδηση. Αφού εκτός του ότι είναι ένα σύγχρονο Ολοκαύτωμα, μια Τελική Λύση τύπου Πούτιν, αφορά μεταξύ άλλων την Ευρώπη. Αλλά και περιοχές που έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για την Ελλάδα και στις οποίες ζουν από αιώνες συμπαγείς ελληνικές κοινότητες. Τις οποίες, κάπου-κάπου, τις θυμόμασταν στον πρώτο καιρό του πολέμου. Για να τις ξεχάσουμε στην συνέχεια, προτιμώντας να εθελοτυφλούμε.

Δεν είναι ότι οι Έλληνες έχουν κάποιο σοβαρό και πειστικό λόγο να μην τάσσονται αναφανδόν κατά της Ρωσίας σ’ αυτόν τον πόλεμο. Είναι όμως που η λάγνα επιρροή που ασκείται από το… ξανθό γένος, «δικαιώνεται» μέσα από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Που ευλογεί τον αιμοσταγή πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αναγνώρισε αυτονομία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Και έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του θύματος. Κι’ όμως η ρωσική προπαγάνδα, που έχει εξαπλωθεί παντού στον κόσμο όπως και στην Ελλάδα και την Καστοριά φυσικά, έχει κατορθώσει να κάνει ορισμένους να παρουσιάζουν το άσπρο - μαύρο. Η πιο «ανώδυνη» αλλά βαθύτατα σκληρή και απάνθρωπη εξήγηση είναι η άποψη ότι στον συγκεκριμένο πόλεμο, την… «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κάποιος οφείλει να μη πάρει την θέση του θύματος, αλλά να είναι απλά…  «με τον άνθρωπο». 

Η δεύτερη ανοησία είναι ότι ο Πούτιν και οι Ρώσοι, εισέβαλαν και δολοφονούν χιλιάδες αθώων ανθρώπων, αμάχων και στρατιωτικού προσωπικού, για να απαλλάξουν την Ουκρανία από τους… ναζί που την κυβερνούν. Άλλες φορές πάλι για να την απαλλάξουν από ένα πρόεδρο, του οποίου αμφισβητούν τον σλαβικό ανδρισμό του. Ακόμη και για να απαλλάξουν την χώρα του, από τον εκμαυλισμό της Δύσης όπως και για την προάσπιση και την ασφάλεια του σλαβορθόδοξου ιδανικού από την διαλυτική καταστροφή της Δύσης. Την οποία καλούν να σταματήσει να αισθάνεται ότι κυριαρχεί, καθώς κυριαρχούν τα ανερχόμενα έθνη (Ρωσία, Κίνα, Τουρκία). 

Αυτή την χώρα, που παλεύει για τα ιδανικά, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της και τον λαό της, κόντρα στις αντιδραστικές προκαταλήψεις όσων ελεεινολογούν, και όσων στην Ελλάδα, την Καστοριά λησμονούν ότι υπάρχουν αξίες για τις οποίες μπορεί κάποιος να πολεμήσει, να αντισταθεί και να θυσιαστεί, υπέδειξαν πολλοί αναγνώστες της ΟΔΟΥ με την πεποίθηση ότι θα είναι και η τελική νικήτρια. Με την σημείωση της έκδοσης, ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων με το νέο ημερολόγιο που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα από το 1923 (συμπληρώνοντας δηλαδή ένα ολόκληρο αιώνα), είναι από τις αξιοσημείωτες κατακτήσεις του σύγχρονου Ελληνισμού. Που υπό διαφορετικές συνθήκες θα γιόρταζε τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου 2023, μαζί με τις κυριότερες σλαβικές εκκλησίες, Σερβία, Ρωσία κ.ο.κ. Την ίδια ώρα που φέτος, μεγάλο μέρος των Ουκρανών, αποφάσισαν να εορτάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου. Όπως όλος ο υπόλοιπος χριστιανικός κόσμος δηλαδή. Και όχι την ίδια ημέρα με τον ευλαβή Πούτιν και τον πατριάρχη της Μόσχας. Και ποιος δεν τους καταλαβαίνει άραγε;.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1155 [Πρόσωπα 2022]

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/4/23

    Μια μικρή παρατήρηση, ο πόλεμος είναι μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και όχι Ρωσίας και Ουκρανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ