26.4.23

ΟΔΟΣ: Ερημιά

 
Ο Προφήτης Ηλίας, 1180-1200, (αυγοτέμπερα σε ξύλο 124 Χ 62 cm) του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς. Η εικόνα έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτων, στο Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Γεγονός είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, για το 4ήμερο που ήταν διαθέσιμο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η πόλη της Καστοριάς στις παραλιακές της ζώνες έμοιαζε να έχει μια ασυνήθιστη κίνηση. Οι ζώνες, βόρειας παραλίας - ψαράδικα – πλατεία Μακεδονομάχων – πλατεία Δαβάκη, λεωφόρου Κύκνων – Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ορεστιάδος και της πλατείας Αδελφών Εμμανουήλ κυρίως, αλλά και ο εσωτερικός παραλίμνιος και στον Προφήτη Ηλία και στην κορυφή του Αγίου Αθανασίου, έμοιαζαν στα αλήθεια ιδιαίτερα "busy". Τα γνωστά προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων και πεζών παρατηρήθηκαν εκ νέου με τις στιγμές αιχμής να είναι συχνές, να παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και εκνευρισμός και η πόλη στις χαμηλές της ζώνες να μοιάζει διαφορετική απ’ ό,τι συνήθως. 

Ο κόσμος περπατούσε κοντά στην λίμνη ή αμέριμνα ρέμβαζαν σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια και υπήρξαν στιγμές που θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι πρόκειται για μια άλλη πόλη, μια οφθαλμαπάτη ίσως. Είναι και τα υπέροχα πλατάνια της παραλιακής δενδροστοιχίας των οδών Ορεστιάδος, Μ. Αλέξάνδρου και Νίκης που με τα φθινοπωρινά χρώματα και την εξαιρετική καλοκαιρία, βοήθησαν σε ένα γραφικό σκηνικό. Ένα σκηνικό που ολοκληρώθηκε από την Κυριακή, με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή, επισπεύδοντας το σκοτάδι της νύχτας και της μελαγχολικής χειμωνιάτικης Καστοριάς. Της πόλης που σύμφωνα με τις φήμες ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την επέλαση των "πλατανοκτόνων", αφού σύντομα ο δήμος Καστοριάς, εκτιμάται ότι θα αποψιλώσει και πάλι την Καστοριά από τα πλατάνια της σε όλες ή μερικές από τις οδούς αυτές. 
 
Βέβαια πολυκοσμία δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Καστοριά, αλλά σύμφωνα με την ειδησεογραφία, κινητικότητα περιηγητών σημειώθηκε παντού σε όλη την Ελλάδα ή έστω τουλάχιστον στις περιοχές με ενδιαφέρον, δηλαδή γενικά παντού. Ήταν ή όχι απλά το "πικ" της εξόδου των Ελλήνων μετά από 2,5 χρόνια κορωνοϊού και μετά απ’ αυτό θα εκτονωθεί η κίνηση, κανείς δεν μπορεί από τώρα να το αποσαφηνίσει. Σίγουρα πάντως το φαινόμενο ήταν ευχάριστο. Ιδιαίτερα εάν εκτός από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καφέ, προκάλεσε και κίνηση στα αμιγώς εμπορικά καταστήματα. 

Όλα αυτά είναι βέβαια αρκετά θετικά και θα ήταν πραγματικά, εάν αφορούσαν στο σύνολο την πόλη της Καστοριάς. Εάν δηλαδή δεν υπήρχε η... ουδέτερη η ζώνη ησυχίας και ερήμωσης, στο κέντρο και στα ψηλώματα της χερσονήσου που είναι κτισμένη και αναπτύσσεται η παλιότερη Καστοριά. Διότι εκεί τουλάχιστον η κατάσταση ήταν μια από τα ίδια: Ερημιά. Κι όμως, υπήρχε εκεί το "βαρύ πυροβολικό" του εορταστικού τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου: οι μεγάλης αξίας βυζαντινοί ναοί· όπως και το λαμπρό βυζαντινό μουσείο στα σκοτάδια της πόλης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1147.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ