29.4.23

Campus ευρωπαϊκών προδιαγραφών

 
Η νέα έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκτείνεται σε εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 20 στρεμμάτων, σε μια έκταση που ξεπερνάει τα 900 στρέμματα.

Κλέβει τις εντυπώσεις
η νέα Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης


Σήμερα όμως που κυβερνούν οι «καλοί» και αναμένεται να διεκδικήσουν εκ νέου και μάλιστα με προσδοκίες μια νέα κυβερνητική θητεία, όπως την επόμενη, δεν μπορεί η «απάντηση» στα σωρευμένα προβλήματα να είναι... η συνέχιση των έργων για το φράγμα Νεστορίου.


H πύλη της νέας Πανεπιστημιούπολης  της Κοζάνης άνοιξε διάπλατα για να υποδεχθεί τους φοιτητές των τριών πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου. Ένα campus ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα στεγάσει τα όνειρα τις ελπίδες και τις προοπτικές των φοιτητών, στις ολοκαίνουριες υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στην ΖΕΠ Κοζάνης. Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με νέες προοπτικές για τους φοιτητές των τριών τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, των Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και των Χημικών Μηχανικών.



Χαμόγελα, αισιοδοξία για τους φοιτητές και τους καθηγητές που πλέον θα βρίσκονται σ έναν ενιαίο χώρο και όχι σε διάσπαρτα κτήρια που μέχρι τώρα γινόταν τα μαθήματα σε ενοικιαζόμενους χώρους. Η μεταφορά των εργαστηρίων γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Μια νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το χθες τελείωσε και το αύριο ξεκινά σήμερα με τους καλύτερους οιωνούς. Στόχος του Πανεπιστημίου είναι η ανάπτυξη νέων υποδομών στο campus.

Η συνολική έκταση του campus είναι 948.087 τ.μ. Το σύνολο της έκτασης πολεοδομικά δομείται σε οκτώ οικοδομικά τετράγωνα όπου αναπτύσσονται εγκαταστάσεις διοίκησης, συγκροτημάτων εκπαίδευσης, φοιτητικής μέριμνας, αθλητικών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων με συνολική δομήσιμη επιφάνεια 135.000 τ.μ. Το κτήριο διοίκησης αποτελείται από τέσσερα επίπεδα ενώ υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής σύνδεσής του με νέα κτηριακά συγκροτήματα που χωροθετούνται βόρεια του με χρήσεις συνεδριακού κέντρου και κεντρικού κτηρίου βοηθητικών λειτουργιών.




Το κτηριακό συγκρότημα εκπαίδευσης αποτελείται από τρία κτήρια ένα κεντρικό και δύο εκατέρωθεν αυτού. Το κεντρικό κτήριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, καλύπτει τις ανάγκες διοίκησης των σχολών και περιλαμβάνει: γραμματείες τομέων αίθουσες σεμιναρίων χώρους υγιεινής Χώρους κυκλοφορίας και στάσης Τα άλλα δύο κτήρια, όμοια μεταξύ τους, αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες (αίθουσες διδασκαλίας & εργαστήρια) και περιλαμβάνουν: Δύο αμφιθέατρα, χώρους εργαστήριων, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους υγιεινής, χώρους κυκλοφορίας και στάσης.

Εντός της Πανεπιστημιούπολης κατασκευάσθηκαν εσωτερικοί δρόμοι, χώρος αναψυχής, χώροι στάθμευσης και λοιπές διαμορφώσεις σε τμήμα του γηπέδου της Πανεπιστημιούπολης. Η συνολική επιφάνεια των οικοδομικών τετραγώνων του γηπέδου της Πανεπιστημιούπολης στην οποία έγιναν παρεμβάσεις είναι 208 στρέμματα. Σημειώνεται, δε, πως ο σχεδιασμός όλων των κτηρίων θα συμμορφώνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων, θα ενσωματώνουν τεχνολογίες Α.Π.Ε. για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, δημιουργώντας έτσι κτήρια μηδενικής κατανάλωσης (Ζ.Ε.Β.).




Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πανεπιστημίου στο νέο της χώρο, έχει μεταφερθεί η διοίκηση και λειτουργεί στη ΖΕΠ κανονικά, ενώ έτοιμες είναι οι αίθουσες διδασκαλίας, όπως επίσης μεταφέρθηκε και μεγάλος αριθμός γραφείων καθηγητών και ελαφριού τύπου εργαστήρια και εργαστήρια πληροφορικής.  Για την έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή του έργου κατασκευής φοιτητικών εστιών και συνεδριακής αίθουσας στο ΠΔΜ, ο πρύτανης κ. Θεοδουλίδης, τονίζει πως πρόκειται για «μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο για το Πανεπιστήμιο που συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής κοινότητας ή ένα συνεδριακό κέντρο, βοηθάει στην πρόσβαση φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση και συμβάλει στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου». 

Οι εστίες θα μπορούν, επίσης, να γίνεται χρήση τους από τη χρήση από φοιτητές εξωτερικού, καθηγητές επισκέπτες, ενώ το συνεδριακό κέντρο μπορεί να χρησιμεύσει για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αλλά να παίξει το ρόλο συνεδριακού τουρισμού. Η χωροθέτησή τους θα γίνει στο Campus έκτασης 950 τ.μ., όπου υπάρχουν χωροθετημένα στο σχεδιασμό να γίνουν εστίες, λέσχη, συνεδριακό κέντρο, και τα άλλα εκπαιδευτικά κτίρια που υπάρχουν στον σχεδιασμό. Σε διπλανό χώροι θα χρηματοδοτηθεί το τεχνολογικό πάρκο, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, σημείωσε ο κ. Θεοδουλίδης. Ωστόσο, οι μελέτες και τα κατασκευαστικά θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση μια τετραετία, εκτίμησε.




Για τις εστίες στην Πτολεμαΐδα, ο πρύτανης απάντησε ότι θα χωροθετηθούν στο οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο δήμος, στο παλιό στρατόπεδο Φούφα, όπου και προβλέπεται να γίνει η Πανεπιστημιούπολη «Μέχρι να απαιτηθεί η διαδικασία από το ΣΔΙΤ, πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης», τόνισε, απαντώντας, επίσης, ότι το κτήριο εκπαίδευσης θα «το δούμε ανεξάρτητα», όταν θα υπάρξει χρηματοδότηση. Το κτήριο της διοίκησης είναι συνολικής επιφάνειας 5.933 τ.μ. με 2.053 τ.μ. με επιπλέον υπόγειο και το συγκρότημα εκπαίδευσης αποτελούμενο από τρία επιμέρους κτήρια συνολικής επιφάνειας 14.212 τ.μ. με επιπλέον 1.908 τ.μ. υπόγειο. 

Η Πανεπιστημιούπολη στην Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας στο Δήμο Κοζάνης, εντάχθηκε το 2016 με προϋπολογισμό 49.500.000 € στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας αποτελούμενο από το βασικό υποέργο της κατασκευής της Πανεπιστημιούπολης και από άλλα οκτώ υποστηρικτικά υποέργα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Οι μελέτες του έργου συντάχθηκαν από την ΑΝ.ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας αε.

* * *


Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα




Αναρτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022 στη Διαύγεια, η προκήρυξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, για την εκτέλεση του έργου κατασκευής του δρόμου προσπέλασης στο υπό ανέγερση Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, στον Δήμο Γρεβενών, που αποτελεί το 3ο Υποέργο  της εγκεκριμένης πράξης “Δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα Γρεβενών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας”, χρηματοδοτούμενη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας. 

H α’ φάση έχει προϋπολογισμό 1,55 εκ. ευρώ και  θα περιλαμβάνει 4 ρομποτικά και τηλεχειριζόμενα οπτικά τηλεσκόπια διαμέτρου 40, 60, 80 και 150 εκ., ένα ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 7 μ., σταθμό παρατήρησης της ατμόσφαιρας, μετεωρολογικό σταθμό, σεισμολογικό σταθμό, εκπαιδευτικά εργαστήρια (αστρονομίας, φυσικής, γεωλογίαςσεισμολογίας, μετεωρολογίας-ατμόσφαιρας και διαστημικού καιρού), μουσείο αστρονομίας, αμφιθέατρο με προσομοίωση κίνησης της ουράνιας σφαίρας, αστρομαρίνα και άλλο ειδικό εξοπλισμό. 

Ο δήμος Γρεβενών, ως φορέας υλοποίησης του εν λόγω υποέργου, αναλαμβάνει την κατασκευή του δρόμου, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη δημιουργίας ενός σύγχρονου αστεροσκοπείου που θα συνεισφέρει ως έργο-σταθμός τόσο στην οικονομική ανάπτυξη των Γρεβενών όσο και στην ουσιαστική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών. Μετά από πολύ κόπο, δήλωσε ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γ.Δασταμάνης, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, προκειμένου ο δρόμος προσπέλασης του υπό ανέγερση Αστρονομικού Πάρκου να αποτελεί σύντομα μια πραγματικότητα, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο σκοπός του ινστιτούτου Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα θα είναι η κάλυψη δύο κυρίως αναγκών: Η πρώτη αφορά στην ανάγκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιδίως των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε υποδομές υποβοήθησης του εκπαιδευτικού, καθώς και του ερευνητικού έργου τους, σε αντικείμενα αστρονομίας, διαστημικής, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, επικοινωνιών, διάδοσης της επιστήμης και άλλων. 

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ήδη από το ξεκίνημά του ως ενιαίο ίδρυμα, αντιλαμβάνεται τη σημασία του ΕΑΠΟ στην εκτέλεση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου και την αύξηση της φήμης του. Η δεύτερη ανάγκη εκπορεύεται από την παραδοσιακή απομόνωση και την έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης της περιοχής των Γρεβενών. Η διέλευση της Εγνατίας οδού έφερε μεν την περιοχή στο προσκήνιο, απαιτείται εντούτοις για την αντιμετώπιση του παραμένοντος ζητήματος της ανάπτυξης, η πραγματοποίηση παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας και αναγνωρισιμότητας, όπως είναι το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 20 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1145

Σχετικά: 

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/4/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/4/23

    Γεια σου Μητσοτάκη, χουβαρντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/4/23

      Ο άνθρωπος τόσα Pass έδωσε, εμβόλιο τζάμπα με το ζόρι, τζάμπα SMS στο Lockdown για να ζητάς άδεια να ψωνίσεις, ήρθε για 40 λεπτά και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού. Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος βόρεια της Ελλάδας δεν έγιναν αυτά. Ούτε στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε τέτοια φιλολαϊκή πολιτική.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/4/23

      Υποχρεωτικός εμβολιασμός για κορωνοϊό δεν υπήρχε ούτε στη Βόρεια Κορέα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/4/23

      Τόσο χουβαρντάς που μέχρι και στεφάνι έστειλε στην κηδεία του πατέρα του μητροπολίτη Φθιώτιδος.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος29/4/23

    Τα κτίρια δεν κάνουν τα πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/4/23

    Kαι εμείς έχουμε το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Μαυρόβου κάτω από τον ξάστερο ουρανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/4/23

    Στην Καστοριά έστειλε στεφάνι τιμώντας τον σύγχρονο Παπανούτσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/4/23

    Ελπίζω το συγκρότημα να το εγκαινιάσει ο Αρχιεπίσκοπος, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/4/23

    Γκρινιάρηδες είστε πάντως. Υπάρχει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και το ενυδρείο.......

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/23

      Και φέρει και το όνομα Πατριάρχη τιμώντας τη μέγιστη συμβολή της Εκκλησίας στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/23

      Αυτό που το πάς....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/5/23

      Ρώτησε τον Γαλιλαίο Γαλιλέι και θα σε ενημερώσει.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ