Τα λέει τσεκουράτα ο κ. Βορίδης όταν πρόκειται να ενθουσιάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του: «Αν μου ζητηθεί να ψηφίσω υποχρεωτικά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, θα παραιτηθώ». Όταν πρόκειται όμως για το μείζον θέμα της παρακολούθησής του μέσω Predator, σιωπή. Εκεί, ο ατρόμητος υπουργός ζαρώνει από φόβο.
Στέφανος Κασσελάκης
πρόεδρος ΣυΡιζΑ - ΠΣ
Βέλη εκτόξευσε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης προς τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, για τη στάση του τελευταίου σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων. Είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ: «Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, παραιτείται».
Με δεδομένο ότι ΣυΡιζΑ και ΠαΣοΚ από την αντιπολίτευση (άθροισμα 79) έχουν ταχθεί ήδη υπέρ της ισότητας στον γάμο για την πλειοψηφία των 151, χρειάζονται οπωσδήποτε τουλάχιστον άλλοι 72 βουλευτές από τη Ν.Δ. Δεν είναι και λίγοι.
Ανατρέχοντας στο 2015, όταν επί κυβέρνησης ΣυΡιζΑ ψηφίστηκε το "Σύμφωνο συμβίωσης", είναι γνωστό ότι μόνο 19 από τους τότε "γαλάζιους" είχαν πει "ναι"! Περισσότερο ενδιαφέρον κι από τους αριθμούς έχουν τα ονόματα εκείνων που είτε είχαν καταψηφίσει είτε απουσίαζαν. Στην πρώτη κατηγορία, αυτοί που καταψήφισαν, ανήκαν οι: Μαρία Αντωνίου (*), Μ. Βορίδης, Γ. Κασαπίδης, Αν. Καραμανλή, Μισέλ Ασημακοπούλου, Ν. Μηταράκης.Κ. Βλάσης, Γ. Βλάχος, Ανδ. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Μ Κόνσολας, Τ. Δημοσχάκης, Απ. Βεσυρόπουλος, Β. Γιόγιακας, Σ. Αναστασιάδης, Θ. Μπούρας, Γ. Γεωργαντάς, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Χαρ. Αθανασίου, Θ. Καββαδάς, Χρ. Μπουκώρος, Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Στ. Γιαννάκης, Γ. Κεφαλογιάννης, Φ. Αραμπατζή, Γ. Βαγιωνάς,
Και στη δεύτερη (απουσίαζαν) οι: Αδ. Γεωργιάδης, Βασ Κικίλιας, Σ. Βούλτεψη, Ελ. Ράπτη, Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Βαγγ. Μεϊμαράκης, Κ. Γκιουλέκας, Δημ. Σταμάτης, Μ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Μαρτίνου, Ευ. Μπασιάκος, Κ. Κοντογεώργος, Κ. Τζαβάρας, Στ. Καλαφάτης, Θ. Καράογλου, Κ. Τσιάρας, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Τραγάκης, Κων. Καραμανλής του Αχ., Κ. Σκρέκας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Αντωνιάδης.
Ο γάμος ομοφύλων είναι ο γάμος δύο ατόμων του ίδιου βιολογικού ή κοινωνικού φύλου, που έχει επιβεβαιωθεί από αστική ή θρησκευτική τελετή. Το δικαίωμα τέλεσης γάμων σε ομόφυλα ζευγάρια παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία την 1η Απριλίου 2001.
Το 2023, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εκτελείται και αναγνωρίζεται νόμιμα σε 35 χώρες: Ανδόρρα Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισημερινός, Ισραήλ, Ισλανδία, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, Φινλανδία, Χιλή. Η πιο πρόσφατη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου ήταν το Νεπάλ. Θα καταστεί νόμιμη σε μια 36η χώρα, την Εσθονία, την 1η Ιανουαρίου 2024.
Συμπερασματικά Αναγνωρίζεται νομικά στην μεγάλη πλειοψηφία των ανεπτυγμένων δημοκρατιών του κόσμου. αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία. Δεν αναγνωρίζεται ακόμη σε κανένα από τα ισλαμικά πολιτεύματα του κόσμου.
Σε ακόμη περισσότερες χώρες, 39 για την ακρίβεια, δηλαδή περισσότερες από αυτές που επιτρέπουν τον γάμο ομοφύλων, επιτρέπουν την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, Οι 23 από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που επέτρεψε την τεκνοθεσία το 2001. Την από κοινού τεκνοθεσία επιτρέπουν ακόμη οι: Αυστρία, Γερμανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Σλοβενία, Βέλγιο, Κροατία και Εσθονία.
Αντίθετα, 33 χώρες (το 2021) έχουν ορισμούς φύλου για γάμους στα συντάγματά τους που αποτρέπουν τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, οι οποίοι θεσπίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ως προληπτικό μέτρο. Αυτές οι χώρες είναι οι: Αρμενία, Λευκορωσία, Βολιβία, Βουλγαρία, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμπότζη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κίνα, Κροατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γεωργία, Ονδούρα, Ουγγαρία, Τζαμάικα, Κένυα, Κιργιζία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Παλάου, Παραγουάη, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Ρουάντα, Σερβία, Σλοβακία, Νότιο Σουδάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε. Ορισμένες άλλες χώρες έχουν θεσμοθετήσει συνταγματικά τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος γενικά ερμηνεύεται ως καθολική απαγόρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(*) Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μαρία Αντωνίου είναι σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής...
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1201.
Σχετικά:
- ΟΔΟΣ: "Νύχτα Κρυστάλλων"
- ΟΔΟΣ: Ταμπού
- ΟΔΟΣ: «H μασκότ της Καστοριάς»
- ΟΔΟΣ: Θέλω ειρήνην, ψυχής γαλήνην, χορούς Ερώτων, Βάκχους και κρότον.
- Pride
- ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: Το ΚΚΕ και η ευτυχία
- Μπορούν οι ιεράρχες να λένε ό,τι θέλουν;
- Ένοχος ο Αμβρόσιος
- «Σκοτώσαμε τον Θεό και ορφανέψαμε»
- Διχάζει ο μητροπολίτης Σιάτιστας: «Με τις εκτρώσεις σκοτώνουμε παιδιά»
- FAZ: Η Εκκλησία χάνει την δύναμή της στην Ελλάδα
Μαζί με Νότιο Σουδάν, Ουγκάντα, Ουκρανία...... Καλά παμε
ΑπάντησηΔιαγραφή