19.9.10

ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΙΔΑ: Τα φύκια [της λίμνης] & οι μεταξωτές κορδέλες [των πολιτών]


Στις ημέρες από το Σάββατο 28 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 300 πολίτες της πόλης μας έγραψαν το ονοματεπώνυμο τους πάνω σε ένα κομμάτι κορδέλα και το κρέμασαν στα κάγκελα της Νομαρχίας Καστοριάς. Η διαμαρτυρία αυτή είχε σκοπό να καταδείξει στους αρμόδιους, όποιοι και αν είναι αυτοί, ότι η κατάντια της λίμνης έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που απλά δεν μπορεί να αγνοηθεί άλλο. Οι κορδέλες και το πλήθος τους είχαν σαν σκοπό να υπενθυμίζουν στους οποιουσδήποτε αρμόδιους την αγωνία εκατοντάδων πολιτών για ένα σημαντικό θέμα όπως είναι η λίμνη μας.

Η διαμαρτυρία αυτή, έγινε προσπάθεια να διακοπεί πρόωρα όταν την Τρίτη 30 Αυγούστου, ο νομάρχης Καστοριάς, έκοψε όλες τις 250 περίπου ως τότε κορδέλες, και τις πέταξε στα σκουπίδια με τις φτηνές δικαιολογίες ότι δεν είχε ενημερωθεί (από πότε είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον οποιονδήποτε αρμόδιο προτού διαμαρτυρηθούμε εναντίον του;), ότι οι κορδέλες ασχήμιζαν το κτίριο της Νομαρχίας (το οποίο είναι τόσο όμορφο που μαζί με την πεντακάθαρη λίμνη σχηματίζουν ένα μαγευτικό θέαμα!) και ότι τέλος πάντων δεν γνώριζε πως η διαμαρτυρία δεν είχε τελειώσει, αφού βέβαια δεν έκανε καν τον κόπο να κατέβει από το γραφείο του για να δει τι γίνεται στα σκαλιά της υπηρεσίας την οποία εκπροσωπεί.

Αλλά πέρα από αυτές τις δικαιολογίες ο συμβολισμός της πράξης αυτής ουρλιάζει από μόνος του. Ότι οι απόψεις 250 και πλέον πολιτών της πόλης είναι για τα σκουπίδια, και ότι αν δεν μας αρέσουν και δεν συμφωνούμε μαζί τους τότε έχουμε το δικαίωμα να τις διώχνουμε σαν μια ενοχλητική μύγα. Για απάντηση βέβαια στα ερωτήματα που τέθηκαν ούτε λόγος να γίνεται. Δήλωσε δε ότι είναι και αναρμόδιος πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στον Δήμο Καστοριάς. Φαίνεται ότι είναι αρμόδιος μόνο για επισκέψεις σε υπουργικά γραφεία και την ανάθεση μελετών για το θέμα της λίμνης.

Προφανώς κάποιοι νομίζουν ότι μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα να μιλάνε και ότι οι άλλες απόψεις στον βαθμό που δεν συμφωνούν με τις δικές τους λίγη αξία έχουν, οπότε και μπορούν να πετάνε στα σκουπίδια τα ονοματεπώνυμα όλων όσων θέλησαν να εκφράσουν την άποψη τους και να πούνε “αρκετά ως εδώ, η λίμνη μας χρειάζεται πλέον έργα και όχι λόγια”.

Ενοχλητικές αλήθειες για ανθρώπους που αποχαυνωμένοι από τα αξιώματα τους έχουν χάσει πλέον κάθε επαφή με την πραγματικότητα, ψυχολογικά εξαρτημένοι από την εξουσία που κρατάνε για δεκαετίες και φοβούνται να την χάσουν έστω και αν δεν έχουν τίποτα καινούργιο και καινοτόμο να προσφέρουν πλέον. Γι' αυτό και σε λίγο καιρό από σήμερα, κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα φορέσουν πάλι το πλαστό προσωπείο του υποψήφιου που νοιάζεται, που είναι φιλικός με όλους, και που στις υποδείξεις των πολιτών τους χτυπά φιλικά στην πλάτη και χαμογελά με άνεση σαν να λέει “μην ανησυχείς για τίποτα, έχω εγώ γνώση, κατέχω το πρόβλημα και μπορώ να το λύσω”. Και βέβαια μετά την εκλογή, όλη αυτή η φιλικότητα χάνεται και αντικαθίσταται με ένα αυτάρεσκο χαμόγελο και μια αλαζονική συμπεριφορά, ωσάν να μας κάνουν κάποια μεγάλη χάρη που ανέλαβαν τα αξιώματα που οι ίδιοι επιθυμούσαν, και εμείς που τους εκλέξαμε εκεί γινόμαστε πλέον οι ενοχλητικοί που δεν τους αφήνουμε να πραγματοποιήσουν τα μεγάλα οράματα που με αυτοθυσία ανέλαβαν.

‘Οσο για την λίμνη μας, αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και νεκρή, αποκαμωμένη και αβοήθητη από τις ατελείωτες και ακριβοπληρωμένες μελέτες που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, και ενώ οι κάθε λογής αρμόδιοι θα μαλώνουν ακόμα πάνω από το πτώμα της για το ποιός από αυτούς θα πάρει την καρέκλα του προέδρου της οποιασδήποτε επιτροπής διαχείρισης των κονδυλίων για τη σωτηρία της. Μόνο που τότε θα είναι πλέον πολύ αργά.

Γιάννης Καραβιδάς
(ως πολίτης αναρμόδιος για οτιδήποτε,
ακόμα και για την έκφραση γνώμης)

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ