6.12.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Το τελευταίο Σάββατο ξεκίνησε μία νέα σειρά στην ΕΤ1 με τίτλο «Αυτοί που πήραν τα Βουνά». Ίσως σε άλλη περίπτωση να μην ασχολούμουν, αλλά το γεγονός ότι αφορούσε την πόλη μας, και έναν νέο ξένο άνθρωπο που αποφάσισε να ζήσει στην Καστοριά, μου κίνησε το ενδιαφέρον να την παρακολουθήσω.

Ήταν μεγάλη ικανοποίηση να δω -μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα- για μία ακόμη φορά την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου μας σε πανεθνικής εμβέλειας μετάδοση. Ένιωσα πάρα πολύ καλά από το γεγονός ότι ένας άνθρωπος εμπνεύστηκε από την πόλη μας για να έρθει να δημιουργήσει, γιατί σίγουρα έχουμε ανάγκη από νέες ιδέες και δυναμική. Tres chic!!! Άλλωστε η ιδιαιτερότητα πάντα της Καστοριάς ήταν η επαφή της με το εξωτερικό και τις νέες ιδέες που έφερναν οι παγκοσμίως καταξιωμένοι γουναράδες μας. Η «ντοπιολαλιά» μας ήδη έχει γαλουχηθεί και λαξευτεί στην κοσμοπολίτικη κουλτούρα των παππούδων μας.

Άλλωστε για αυτό, δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου κε Διευθυντά. Σίγουρα υπάρχει αδιαφορία για τα προβλήματα και το μέλλον της πόλης μας από ένα κομμάτι της κοινωνίας μας. Αλλά δεν αξίζει να αναδείξουμε ως οφείλουμε –ντόπιοι και ξένοι από κοινού- εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας μας, φίλους και συμπολίτες μας, οι οποίοι και αγαπάμε την πόλη μας και νοιαζόμαστε για αυτήν και προσπαθούμε στο μέτρο που ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά προς το καλύτερο;

Λυπήθηκα πολύ όταν άκουσα τον νέο αυτό κάτοικο της πόλης μας να ισχυρίζεται με τόσο στόμφο και αυτοπεποίθηση ότι οι Καστοριανοί δεν αγαπάμε την πόλη μας. Γιατί αυτό ακυρώνεται από το γεγονός ότι υπάρχουμε και συνεχίζουμε παρ’ όλες τις αντιξοότητες να αγαπάμε την πόλη μας και να επιλέγουμε να ζούμε εδώ. Εύχομαι ο νέος αυτός κάτοικος να μας γνωρίσει πραγματικά και αυτό βέβαια θα γίνει όταν θα βλέπει τους Καστοριανούς όχι σαν «Αρειανούς», αλλά σαν ντόπιους συμπολίτες του οι οποίοι έχουν πολλά να του δώσουν. Διότι ο μέτοικος μεταφέρει μεν γνώσεις από κει που έρχεται, αλλά έχει και πολλά να μάθει από τον χώρο στον οποίο μετοικεί! Χαίρομαι τουλάχιστον, που οι συμπολίτες μας που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή τίμησαν αυτή την απλή παραδοχή.

Τελειώνοντας και μη θέλοντας να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τα συγκαταβατικά χαμόγελα απέναντι στην αγνή περηφάνια ενός original Καστοριανού δεν αποτελούν την καλύτερη των προϋποθέσεων, για μία ειλικρινή και ουσιαστική σχέση μεταξύ μας. Πάντως τον καλοδεχόμαστε στη πόλη μας και τον παρακαλούμε όταν ξανά-απευθυνθεί στο τύπο να μιλήσει για «συμπολίτες» Καστοριανούς και εκεί, θα βρει πολλά να πει για τη “γούνα” μας!

Με τιμή,
Μία Καστοριανή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ