8.12.10

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΩΪΟΥ: Τα νέα ευρήματα της εκκλησίας Παναγίας Μαυρωτίσσης

H σημερινή μου αναφορά στο βυζαντινό μνημείο που ονομάζεται Παναγία η Μαυρώτισσα σκοπό έχει να παρουσιάσει στο κοινό της Καστοριάς νέα στοιχεία γύρω από τα νεώτερα αρχαιολογικά ευρήματα που ήλθαν στο φως και αποτελούν αληθινή έκπληξη, ακόμη και για τους ειδικούς.
Από τυχαίο γεγονός, ήτοι από εκτεταμένη υγρασία που παρουσιάστηκε στα θεμέλια της κεντρικής εκκλησίας, αποκαλύφθηκε το θεμέλιο της πρώτης εκκλησίας του 6ου αιώνος μετά Χριστόν, για την οποία οι ειδικοί και οι έχοντες την τύχη να υπηρετούν στο μοναστήρι, ο ηγούμενος Νεκτάριος και ο ιερέας Γαβριήλ, μιλούσαν πολύ συγκρατημένα, αφού δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία γύρω από το μνημείο αυτό.

 Ήδη, αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν, γίνεται σαφέστατα γνωστό, ότι οι εκκλησίες οι οποίες υπήρχαν στον ίδιο χώρο, είναι τρεις.
 Οι εργασίας της αρχαιολογικής σκαπάνης το υιοθετούν και η μονή γίνεται πλέον ένα από τα πρώτα μνημεία των προβυζαντινών χρόνων. Η θρυλική Μαυρώτισσα σύντομα θα ανακηρυχθεί το πρώτο χριστιανικό μνημείο της πόλης μας.
 Η άμεση ανταπόκριση των αρχαιολόγων και οι μέχρι τώρα εργασίες τους, προικίζουν την πόλη μας με ένα ακόμη πολύτιμο στολίδι. Πρωτοπορία και στη χριστιανική εποχή.
 Φυσικά, όταν αναφέρομαι στο νέο αυτό απόκτημα , δεν το κάνω ως ειδικός, αλλά σαν ένας τακτικός, καθημερινός θα έλεγα, επισκέπτης και προσκυνητής αυτού του χώρου, εδώ και πολλά χρόνια.

Τώρα όμως ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ευλάβεια μου. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μου, γνωρίζουν, όπως κι εγώ πριν από ελάχιστα μικρό χρονικό διάστημα, πολύ λίγα για την ιστορική διαδρομή του εξαίρετου αυτού μνημείου, του Παρθενώνα της βυζαντινής εποχής, για την περιοχή μας. Οφείλουμε λοιπόν να προσέλθουμε όλοι και να δούμε με τα μάτια μας αυτά τα ευρήματα. Να τα καμαρώσουμε, και σαν καλοί πατριώτες, να διαδώσουμε την ύπαρξή τους` μόνο έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες καλύτερης επισκεψιμότητας στο χώρο αυτό, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή.
 Βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις, πόσο προσπαθούν όλες οι περιοχές της χώρας να αναδείξουν, ακόμη και ελάσσονος σημασίας μνημεία, εμείς γιατί να μην κάνουμε το ίδιο, αφού τόσο η φύση όσο και τα έργα του ανθρώπου μάς ευνόησαν τόσο πλουσιοπάροχα;
 Αν δείτε την καθημερινή προσέλευση στο πρόσφατα δοθέν στη θέα του κοινού αγαθό της φύσης, τη Σπηλιά του Δράκου,θα εκπλαγείτε.
 Κι εδώ οφείλουμε να δείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον, και αφού πρώτα ενημερωθούμε για τα νέα ευρήματα, να αναλάβουμε δράση για τη διάδοση των γνώσεων αυτών σε φίλους και γνωστούς. Και όχι μόνο γι αυτό. Έχουμε τόσα πολλά που αξίζουν την προβολή τους, και έτσι να βοηθήσουμε και οικονομικά τον τόπο μας. Το αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ