2.4.11

ΟΔΟΣ: Φύλακες φυλάκων


Τα αδηφάγα βλέμματα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πάνω της, η διαδικασία επιλογής από το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, του κατάλληλου (;) προσώπου για να επανδρωθεί η θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης.

Αφού ως φαίνεται, ο νέος Δήμος Καστοριάς με τους εκλεγμένους του, αισθάνθηκαν ότι εκπλήρωσαν με επιτυχία το καθήκον του αυτοπροσδιορισμού τους στο νέο πολυπληθές σχήμα με όρους βιωσιμότητας, λειτουργικότητας και προπαντός αποτελεσματικότητας για τα διογκωμένα προβλήματα του διευρυμένου δημοτικού χώρου, βρήκαν να διαθέσουν αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο τους για να εκλέξουν τον προστάτη και συμπαραστάτη του δημότη. Σαν οι ίδιοι να εκλέχτηκαν για κάτι διαφορετικό από το να είναι οι δεσμοφύλακες και όχι υπηρέτες του δημότη και της Καστοριάς.

Η κάλυψη της θέσης προβλέπεται, για όλους τους δήμους της χώρας, από τον νόμο του «Καλλικράτη». Σε εποχές έξαρσης της ανεργίας, μια εργασία σαν κι’ αυτή, συμβουλευτικού ή εποπτικού χαρακτήρα αμειβόμενη με περίπου 2.500,00 ευρώ μηνιαίως όπως ήταν αναμενόμενο, κέντρισε το ενδιαφέρον 19 (και πλέον) προσώπων, που υπέβαλαν αιτήσεις. Σε μια Καστοριά με την σημαία ευκαιρίας σε έπαρση από τα παλιά κιόλας χρόνια, ο καθένας μπορεί να ζει το δικό του όνειρο.

Ο αριθμός των υποψηφίων, οι αποκλίσεις απόψεων των συνδυασμών (πλειοψηφίας-μειοψηφιών) καθώς και ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις διαρροές για γραμμές, εντολές ή και διαφωνίες στους κόλπους των ίδιων των συνδυασμών, όχι απλά οδήγησε σε ναυάγιο την (πρώτη) απόπειρα επιλογής (που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή συναίνεση), αλλά αν επαναληφθούν όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν της συνεδρίασης του συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε προκαταβολική διάβρωση τον ούτως ή άλλως αμφισβητούμενο «θεσμό».

Ο θεσμός αυτός, υποτίθεται, ότι έχει ιδιαίτερο βάρος και σημαντική αποστολή υπό το φως των διαπιστώσεων ελεγκτικών σωμάτων της διοίκησης (πχ. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) και ανεξάρτητων αρχών (Συνήγορος του Πολίτη), περί εκτεταμένης κακοδιοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και φαινομένων διαφθοράς.

Το βέβαιο είναι ότι, τουλάχιστον στον Δήμο Καστοριάς, η πρόκληση επιλογής του κατάλληλου προσώπου για την θέση αυτή, οδήγησε σε έριδες, ειρωνείες και μειδιάματα, αλλά κυρίως σε ανυποληψία την όποια διαδικασία, αφού κατέδειξε ότι γινόταν πολύ φασαρία για το τίποτε.

Είναι περίπου βέβαιο, ότι η πλειοψηφία θα επιδιώκει να επιλέξει υποψήφιο που να συμμερίζεται τις θέσεις της και να ταιριάζουν τα χνώτα τους, και οι μειοψηφίες θα πιέζουν για να παρέχουν συναίνεση με κάποια, προφανώς πολιτικά ανταλλάγματα.

Επί της ουσίας, σε μια Ελλάδα που η δημόσια διοίκηση, αλλά τώρα πια και η αυτοδιοίκηση, παρουσιάζουν σοβαρές παθογένειες και κρούσματα εκτεταμένης διαφθοράς, ο κόσμος άρχισε να συνηθίζει στην ιδέα ότι είναι περίπου φυσιολογικό, η αστυνομία να ελέγχεται από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, οι δημόσιες υπηρεσίες να εποπτεύονται από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, και ο πολίτης να χρειάζεται συνήγορο του πολίτη, ώστε να μεσολαβεί στις σχέσεις του με την πατρίδα του, αλλά και ένα ΚΕΠ για να κάνει την δουλειά που δεν κάνουν οι υπηρεσίες. Και τέλος, ένα «γρηγορόσημο». Τραγικά πράγματα και καταστάσεις δηλαδή, που αποδεικνύουν την χαλάρωση του αισθήματος του συντεταγμένου Κράτους.

Διότι, όχι μόνο δεν κατορθώθηκε, παρά τους επιθεωρητές και τους συνηγόρους, αλλά και τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων, να ελεγχθεί το τέρας της διαφθοράς, που μέσω αυτών των μηχανισμών θεσμοθετήθηκε κιόλας σαν ένα είδος αναγκαίου κακού.

Και να που το ήδη αποτυχημένο προηγούμενο, του να υπάρχει φύλακας για τον φύλακα, επιχειρείται τώρα να επαναληφθεί και στην περίπτωση του Δήμου Καστοριάς, με την επιλογή του φύλακα και προστάτη του δημότη, δηλαδή ενός θαλαμοφύλακα. Τον οποίο (απλό πολίτη), υποτίθεται, οφείλει να προστατεύει και να υπηρετούν αυτεπαγγέλτως και υποχρεωτικά, ο Δήμος Καστοριάς και τα εκλεγμένα όργανά του.

Και αντί η συζήτηση, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες να εξαντλούνται στο περιεχόμενο του νέου, υποτίθεται θεσμού, σε συνάρτηση με τα πραγματικά προβλήματα της Καστοριάς, όλες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου, αναλώθηκαν σε χαμηλού επιπέδου αντιπαραθέσεις, έριδες, καρφώματα και μειδιάματα για τους δώθε κακείθε εκλεκτούς, και για προειλημμένες αποφάσεις επιλογής κάποιου, που προβλέπεται να αποδειχθεί ότι θα φέρει ένα βαρύγδουπο και μάλλον πρακτικά άχρηστο τίτλο.

Αφού είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι, στο άμεσο μέλλον θα χρειάζονται κι’ άλλοι φύλακες, αυτή την φορά για τους φύλακες των φυλάκων. Και έτσι η Ελλάς, ξανά προς την δόξα τραβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ