16.7.12

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Νέες πολυδύναμες καλλιέργειες: Ιπποφαές και Γκότζι

Τα τελευταία 4 χρόνια για το Ιπποφαές και τα τελευταία 2 χρόνια για το Γκότζι επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός μεταξύ των Ελλήνων καλλιεργητών, ιδιαίτερα νέων. Σε αυτό βοηθά και η οικονομική κρίση με το ανανεωμένο ενδιαφέρον για μια επιστροφή στο χωριό όπου υπάρχουν και κάποια χωράφια εγκαταλειμμένα ή νοικιαζόμενα που πολλοί σκέφτονται να τα αξιοποιήσουν με τις νέες καλλιέργειες.

Πρώτα-πρώτα επιτρέψτε μου να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ύπαιθρο και την Ελληνική γεωργία. Εμείς που μελετούσαμε χρόνια τα προβλήματα του αγροτικού χώρου περιμέναμε μια τέτοια στροφή και την υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό ως μια πολύ θετική εξέλιξη. Η Ελληνική γεωργία χρειαζόταν από χρόνια μια μετάγγιση σε νέα άτομα και προπαντός με περισσότερες γνώσεις. Η αντίληψη που κυριαρχούσε από τη δεκαετία του 1950 και παλαιότερα και έφθανε ως τις ημέρες μας και την οποία συνόψιζαν οι κουβέντες των αγροτών που απευθυνόμενοι στο δάσκαλο πατέρα μου του έλεγαν «Δάσκαλε, μην τον πιέζεις τον δικό μου. Δεν τα παίρνει τα γράμματα. Θα τον κάνω γεωργό» δεν ισχύει εδώ και δεκαετίες. Η παραγωγή τροφίμων έχει γίνει μια δραστηριότητα που δεν θέλει μπράτσα, αλλά γνώσεις και πολλές δεξιότητες για να στεφθεί με επιτυχία.

Το τραγικό είναι ότι αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη γεωργία βρίσκει τους θεσμικούς φορείς σε σημείο κατάρρευσης και σε πλήρη αδυναμία να υποστηρίξουν σε έρευνα, εκπαίδευση και τεχνική καθοδήγηση τους νέους αγρότες. Κοντά σε αυτά πρέπει να προσθέσετε και τον σχεδόν από χρόνια διαλυμένο συνεταιριστικό τομέα για να συμπληρώσετε τις θεσμικές ανεπάρκειες και το αρνητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες.

Επομένως, οι νέοι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στις νέες καλλιέργειες ξεκινούν μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πρώτα-πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις νέες καλλιέργειες, τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις τους σε εδαφοκλιματικές συνθήκες, σε καλλιεργητικά μέσα και σε οργανωτικά σχήματα. Το διαδίκτυο είναι μια πηγή ενημέρωσης, αλλά δεν φθάνει. Κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες και όσοι συνδέονται με φυτωριακές επιχειρήσεις υπερθεματίζουν τη φύτευση και μάλιστα διαλαλούν και πυκνές φυτεύσεις και καλλιέργειες χωρίς εχθρούς και πολλές φροντίδες. Για το Ιπποφαές έχουν γραφεί και κυκλοφορούν 2 βιβλία (ένα δικό μου) και για το Γκότζι μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο με δική μου συγγραφή και πρωτοβουλία.

Ο κίνδυνος των εσφαλμένων φυτεύσεων και μάλιστα σε μεγάλες εκτάσεις και η επανάληψη του ίδιου σκηνικού που οδήγησε στο παρελθόν πολύ λίγους να ευημερήσουν και τους πολλούς να έχουν χάσει μερικές χιλιάδες ευρώ με οδήγησε στη συγγραφή των 2 βιβλίων και στην ενεργό συμμετοχή στην ενημέρωση με διαλέξεις και σεμινάρια των ενδιαφερόμενων να επενδύσουν στις νέες αυτές καλλιέργειες. Συχνά με ρωτούν και για πολλές άλλες καλλιέργειες. Δεν έχω ασχοληθεί και προς το παρόν δεν θα ασχοληθώ γιατί η ενασχόληση με αυτές τις δύο και μάλιστα με αυτοχρηματοδότηση, υπερβαίνει τις οικονομικές και οργανωτικές μου δυνατότητες.

Τι έχω να συστήσω σε όσους ενδιαφέρονται;. Τα συνοψίζω τηλεγραφικά και κατά σειρά εκτέλεσης:
1. Ενημερωθείτε πολύ καλά για την καλλιέργεια που σκοπεύετε να κάνετε. Μην περιμένετε επιφοίτηση. Σπανίζει και δεν ασχολείται με τετριμμένα!.
2. Μην πιστεύετε τα όσα κυκλοφορούν για σίγουρα και υψηλά εισοδήματα και μάλιστα με οδηγίες από το καφενείο προς τους εργάτες και με εσάς να παίζετε χαρτιά! Δεν υπάρχουν μαγικές ή δυναμικές καλλιέργειες ή όπως αλλιώς θα τις ονομάσετε που θα σας κάνουν πλούσιους από τη μια χρονιά στην άλλη. Καμιά καλλιέργεια δεν το έκανε αυτό μέχρι σήμερα. Η Ελληνική γεωργία για να ευημερήσει και μαζί της όσοι την ασκούν, πρέπει να παράγει πολλά και κυρίως εκλεκτής ποιότητας προϊόντα.
3. Κάντε μια πλήρη εδαφολογική ανάλυση στις εκτάσεις που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τις νέες καλλιέργειες. Φυτεύσεις στα κουτουρού είναι παρακινδυνευμένες.
4. Μην αντικαθιστάτε δοκιμασμένες καλλιέργειες και μάλιστα πολυετείς. Είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
5. Κάντε μια συντηρητική φύτευση ακόμη και αν «τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια σας». Ένα μέχρι πέντε το πολύ στρέμματα. Υπάρχουν πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε και θα τα μάθουμε μαζί με εσάς. Εσείς θα χρηματοδοτήσετε την απόκτηση της νέας γνώσης!.
6. Προμηθευτείτε τα φυτά από σοβαρό φυτώριο και ζητείστε τιμολόγιο στο οποίο να αναγράφεται η ποικιλία των φυτών που σας έδωσαν και η προέλευσή τους. Πολλοί πουλάνε «γουρούνι στο σακί».
7. Οι νέες καλλιέργειες πρέπει να γίνουν με βιολογικές μεθόδους. Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε πρακτικές της συμβατικής γεωργίας με ζιζανιοκτόνα και χημικά προστατευτικά, αλλάξτε πορεία. Είστε χαμένος από χέρι. Οι καρποί των νέων αυτών καλλιεργειών έχουν τεράστια φαρμακευτική αξία και οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα μόνον αν είναι 100% απαλλαγμένα από χημικά κάθε είδους. Άλλωστε συμβατικό ιπποφαές και γκότζι υπάρχει άφθονο στην αγορά με προέλευση την Κίνα και την Μογγολία και προφανώς δεν μπορείτε να τις συναγωνιστείτε σε συμβατικό γκότζι ή ιπποφαές. Σε βιολογικό όμως, μπορείτε να έχετε ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.
8. Ο χώρος της Δυτικής Μακεδονίας προσφέρεται και για τις 2 καλλιέργειες αρκεί να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητές τους ως προς τις εδαφολογικές και άλλες απαιτήσεις.
9. Ξεκινήστε στα πλαίσια μιας καλά οργανωμένης ομάδας παραγωγών που θα μπορέσει να ενταχθεί και στα ευρωπαϊκά προγράμματα και να έχει τεχνική βοήθεια και ένα μέγεθος παραγωγής που θα μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεταποιητικής ή εμπορικής μονάδας. Το «μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα» δεν έχει πέραση. Δες τε τους παραδοσιακούς μας χορούς. Οι άνθρωποι πιάνονται ο ένας με τον άλλον και συντονίζονται. Αυτό υποδηλώνει αλληλεγγύη που τείνει να εκλείψει ακόμη και στην Ελληνική ύπαιθρο. Την χρειαζόμαστε τώρα όσο και τα παλιά δύσκολα χρόνια.
Καλή επιτυχία στις νέες καλλιέργειες.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 643

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ