22.7.12

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Πώς τα παιδιά μας αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της κρίσης

Το ‘χουν συνηθίσει πια τα παιδιά του Σχολείου μας να ανοίγει ξαφνικά η πόρτα της τάξης τους και να καλούνται να δώσουν την απάντησή του το καθένα πάνω σ’ ένα κομμάτι χαρτιού.
Αυτή τη φορά την αφορμή έδωσε ο Κώστας, ο μαθητής της Γ’ τάξης, όταν, μετά το απόσπασμα από το αριστούργημα του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», τα παιδιά της τάξης μίλησαν για τα όνειρά τους:
«Εγώ ονειρεύομαι να φύγουμε από την κρίση» έγραψε, επισημαίνοντάς μας πως δεν είναι μονάχα η Καβαλιώτισσα μαθήτρια που με τα δάκρυά της συγκλόνισε όλους (;) τους Έλληνες, αλλά πως όλα τα Ελληνάκια, ακόμα και τα μικρότερα, προβληματίζονται για την κατάσταση.

Το όνειρο του Κώστα, λοιπόν, μας έκανε να ζητήσουμε από τα παιδιά των τεσσάρων μεγαλύτερων τάξεων του Σχολείου μας να μας απαντήσουν σύντομα στα εξής δύο ερωτήματα: τι πιστεύουν πως είναι η κρίση και τι νομίζουν πως θα μπορούσε να μας σώσει από αυτήν.
Οι απαντήσεις τους μας εξέπληξαν. Οι αλήθειες τους μας φάνηκαν συντριπτικές. Τις μοιραζόμαστε, λοιπόν, μαζί σας, αφού σας ξεκαθαρίσουμε πως τις παραθέτουμε αυτούσιες, παραλείποντας όμως τα ονόματά τους για ευνόητους λόγους:

Να τι απάντησαν στα ερωτήματα α) «Τι είναι η κρίση;» και β) «Πώς νομίζεις ότι μπορούμε να σωθούμε;»:

Α: α) Είναι ένα οικονομικό πρόβλημα. β) Πρέπει να κάνουνε καλή κυβέρνηση, να κυβερνήσουν σωστά.

Μ: α) Όταν δεν έχεις λεφτά να φας. β) Θα πρέπει να γίνουν καλοί οι άνθρωποι που κυβερνούν.

Γ: α) Ότι κατέρρευσε η Ελλάδα. β) Πρέπει να κυβερνήσουμε όλοι μαζί.

Ε: α) Ότι δεν υπάρχουν λεφτά. β) Θα μας σώσει το να κάνουμε οικονομία.

Ι: α) Ότι είμαστε φτωχοί. β) Θα μας σώσει ένας δίκαιος πλούσιος.

Τ: α) Η κρίση είναι ένας σεισμός που δύσκολα φεύγουμε από εκεί. β)Θα μας σώσει ο Τσίπρας.

Σ: α) Ότι οι άνθρωποι είναι φτωχοί. β) Θα μας σώσει η εξυπνάδα αυτών που θα μας κυβερνήσουν.

Α: α) Είναι χρεοκοπία, μας παίρνουν τα λεφτά. β) Θα μας σώσει το τι θα ψηφίσουν οι άνθρωποι στις άλλες εκλογές.

Ε: α) Είναι μία πόλη με σεισμό. β) Θα μας σώσει μία άλλη πόλη.

Β: α) Που δεν έχουμε λεφτά. β) Άμα κυβερνήσουν όλοι μαζί.

Ζ: α) Η κρίση είναι σαν μία αρρώστια, που μας κατέστρεψαν πάρα πολύ. β) Θα σωθούμε μόνο αν ξαναγυρίσουμε στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, που ήταν η μόνη αληθινή δημοκρατία.

Α: α) Η κρίση είναι ένα χρηματοκιβώτιο που αδειάζει και γεμίζει. β) Θα έρθουν οι εξωγήινοι και θα μας δώσουν άπειρα χρήματα και θα σωθούμε.

Κ: α) Η κρίση είναι ένα μεγάλο κακό, μια συμφορά, που δεν υπάρχουν λεφτά. Έτσι μας κατάντησαν οι πολιτικοί, που ζητούσαν λεφτά από τις άλλες χώρες και μετά εμείς οι Έλληνες τα ξοδέψαμε όλα τα λεφτά και μας τα ζητάνε πίσω και χρωστάμε σε όλες τις χώρες. β) Οι μόνοι που μπορούν να μας σώσουν είμαστε εμείς.

Α: α) Είναι κάτι που ποτέ δε θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε. β) Αυτό που θα μας σώσει είναι να σταματήσουμε τις χαζομάρες.

Ν: α) Είναι κάποιοι «άνθρωποι» που δε σέβονται τους άλλους. Που τους νοιάζει μόνο ο εαυτός τους. β) Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να αλλάξουν. Γι’ αυτό όποιος νοιάζεται πραγματικά για τον λαό να κατέβει στις εκλογές. Γιατί ο λαός δεν είναι χαζός. Δεν πιστεύει τα ίδια ψέματα.

Κ: α) Να μην έχουμε λεφτά. Ο μπαμπάς και η μαμά να μην έχουν δουλειά. β) Δεν ξέρω ακριβώς τι θα μας σώσει. Τουλάχιστον να είμαστε υγιείς.

Ι: α) Η κρίση είναι κάτι πολύ φριχτό. Δεν μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε! β) Μας σώζει να φύγουν όλοι οι βουλευτές! Να φύγουν αλλά χλομό το βλέπω.

Ε: α) Η κρίση είναι ότι δεν έχουμε λεφτά. β) Θα μας σώσει αν δεν υπάρχουν βουλευτές και τέτοιες βλακείες και να μην κάνουμε συνέχεια εκλογές, γιατί έτσι όλο και πιο πολύ θα χρωστάμε.

Μ: α) Η κρίση είναι ότι δεν έχουμε λεφτά ούτε να φάμε. Κι επίσης θα πει ότι σε λίγο δεν θα ζήσουμε γιατί δεν υπάρχει φαγητό. β) Θα μας σώσει η συνεργασία! Και μόνο η συνεργασία των ανθρώπων.

Π: α) Η κρίση είναι ένα διάστημα όπου δεν έχουμε λεφτά και οι πρωθυπουργοί έχουν φάει δισεκατομμύρια. β) Δεν ξέρω τι θα μας σώσει.

Η: α) Η νέα δημοκρατία. Δεν βρίσκουμε άκρη. Η Ιταλία μας χρωστάει πολλά λεφτά.
β) Θα μας σώσει να γίνουν εκλογές.

Λ: α) Η κρίση είναι ότι δεν έχουμε λεφτά και μας τα τρώει το κράτος. β) Θα μας σώσει η επανάσταση.

Ε: α) Η κρίση είναι ένα οικονομικό πρόβλημα. β) Θα μας σώσει το να βγει η ΝΔ ως καλύτερο κόμμα.

Α: α) Οι γονείς δυσκολεύονται να πουν αν δεν έχουν χρήματα στα παιδιά για να μην στεναχωριούνται. β) Θα μας σώσει αν γυρίσουμε στις δραχμές.

Χ: α) Η κρίση είναι ότι μας έκλεψαν τα λεφτά. β) Τίποτα δεν θα μας σώσει.

Κ: α) Η κρίση είναι ένα ανθρώπινο πρόβλημα. β) Κανείς δε μας σώζει.

Γ: α) Η κρίση είναι ένα πράγμα που μπορεί να μας κάνει να πεινάσουμε. β) Θα σωθούμε αν τα κόμματα ενωθούν.

Η: α) Με την κρίση οι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε εξαιτίας αυτών που μας παίρνουν τα λεφτά και δεν έχουμε να φάμε. β) Θα σωθούμε αν όλοι οι πρόεδροι των κομμάτων πηδήξουν από ένα αεροπλάνο κι αντί για αλεξίπτωτα έχουν τσάντες μαθητών.

Μ: α) Η χώρα είναι φτωχή και δεν υπάρχουν λεφτά επειδή τα κλέβουν οι βουλευτές. β) Αν τους κλείσουν στη φυλακή θα ησυχάσουμε. Και να βγει η χρυσή αυγή και να τους τσακίσει.

Χ: α) Κρίση είναι αυτό που καταντήσαμε σήμερα. β) Να φύγουν οι πολιτικοί και όλοι οι κλέφτες.

Ε: α) Η κρίση είναι ο βράχος που έπεσε στην Ελλάδα για να φέρει τη δυστυχία και την φτώχεια. Γι’ αυτό οι άνθρωποι πεινάν. β) Θα σωθούμε αν φύγουν τα κόμματα. Γιατί από τότε που βγήκε το πασόκ έχουν πεθάνει άνθρωποι. Αθώοι…

Σ: α) Είναι ένα φαινόμενο που επικρατεί στη χώρα μας εξαιτίας μερικών ανθρώπων χωρίς μυαλό!!!! β) Αυτό που θα μας σώσει πιστεύω ότι είναι η ομαδικότητα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι! Τέλος, ό,τι κι αν κάνουμε να λέμε εμείς και όχι εγώ!!

Μ: α) Κρίση είναι όταν ένας άνθρωπος χάνει κάτι ή του λείπει κάτι. β) Δεν ξέρω ακριβώς τι θα μας σώσει. Ίσως αν ξεκουμπιστούν οι πολιτικοί και αν σταματήσουν να τους ψηφίζουν οι άνθρωποι!!!

Α: α) Η κρίση είναι σαν μία γυναίκα: στην αρχή μπορεί να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε κάνει μεγάλο κακό, αλλά στο τέλος… β) Απ’ την κρίση θα μας σώσει ένα θαύμα ή μία πολιτική σαν τη Βραζιλία, δηλαδή να ανέβουν οι μισθοί και να πέσουν οι φόροι.

Ν: α) Κρίση είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. β) Θα μας σώσει η Χρυσή Αυγή.

Α: α) Η κρίση είναι όταν τα λεφτά της χώρας λιγοστεύουν. β) Θα μας σώσει να έρθουν νέοι πρωθυπουργοί.

Γ: α) Η κρίση είναι μία τιμωρία. β) Θα σωθούμε άμα φύγουν οι πολιτικοί.

Π: α) Η οικονομική κρίση είναι μία κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, όπως και πολλές άλλες αυτό το διάστημα, όπου δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια. Έχει προκληθεί λόγω της απερισκεψίας, της κακής διαχείρισης των οικονομικών και το συνεχές κλέψιμο των «κυρίων» αυτών που τους λένε πολιτικούς. Αλλά… βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. β) Αν ενωθούμε, αλλάξουμε την πολιτική μας διακυβέρνηση, σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ο καθένας τον εαυτό του, αλληλοβοηθηθούμε, πάρουμε πίσω όλα τα κλεμμένα λεφτά από τους πολιτικούς, στρωθούμε στη δουλειά, βάλουμε κάτω το κεφάλι και… πιστέψουμε ξανά στη βοήθεια του Θεού, με μέτρο όμως το « Συν Αθηνά και χείρα κίνει», νομίζω πως θα σωθούμε. Επίσης κάτι «γαϊδούρια» που τόσο καιρό μας σώζουνε πρέπει να φύγουν. Πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες ύλες που υπάρχουν στη χώρα μας.

 Τετάρτη 16/5/2012
 Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου


Υ.Γ.: Κι επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, το άρθρο αυτό αφιερώνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, με την παράκληση να ακούσουν επιτέλους τη γεμάτη αγωνία φωνή των ίδιων των παιδιών μας. Αφιερώνεται όμως ιδιαιτέρως στους πολιτικούς, με την προτροπή να αφουγκραστούν το μέλλον αυτής της χώρας επιτέλους και στην πράξη-όχι άλλο πια μόνο στα λόγια, τα προεκλογικά μάλιστα, που είναι μεγάλα και ψεύτικα και προσπαθούν να ξεγελάσουν όσο γίνεται περισσότερους…

«Τέλος, ένα σχόλιο προσωπικό: οι απαντήσεις των παιδιών μας σήμερα μου προκάλεσαν ένα μεγάλο φόβο, καθώς διαπιστώνεται εύκολα το γεγονός πως, εξαιτίας  της κρίσης  που και τα παιδιά βιώνουν, έχει γίνει μέσα στο παιδικό μυαλό μια πάρα πολύ επικίνδυνη σύνδεση: αυτή της διαφθοράς με το δημοκρατικό πολίτευμα, σε σημείο να θεωρούν τη δημοκρατία συνώνυμη και ταυτόσημη με τη διαφθορά (Μόλις προχτές, μιλώντας για δράκους και λέγοντας πως δράκος μπορεί να ονομαστεί και όποιο κακό βάνει ο νους του καθενός μας, πήραμε και την απάντηση πως δράκος είναι η δημοκρατία!). Αυτή, λοιπόν, η τόσο επικίνδυνη σύνδεση πιστεύω πως πρέπει να μας βάλει σε περισσότερες σκέψεις κι από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, που μας απασχολεί όλους…»


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ