27.6.15

ΡΩΜΥΛΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑ: Φτώχεια

«Οι μόνοι άνθρωποι που υπάρχουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, τρελαίνονται να μιλήσουν, τρελαίνονται να σωθούν, που ποθούν τα πάντα ταυτόχρονα, αυτοί που ποτέ δε χασμουριούνται ή λένε έστω και μία κοινοτοπία, αλλά που καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά, που σκάνε σαν πυροτεχνήματα ανάμεσα στα αστέρια κι από μέσα τους ξεπηδά το μπλε φως της καρδιάς τους, κι όσοι τους βλέπουν κάνουν: Αααα!!!! με θαυμασμό».

Αυτά έγραφε ο Τζάκ Κέρουακ στην εισαγωγή του «Στο δρόμο», του γνωστότερου από τα έργα του και νομίζω πως πάντα όταν θα θυμάμαι τη Νένη θα το κάνω με θαυμασμό: για τη φιλία της, το ταλέντο της, το πείσμα της, την παρρησία της στα θέματα της πόλης. Το ότι μέσα από το πλούτο το δικό της, μας έκανε και μας πλούσιους.

Τώρα θα πρέπει να συνηθίσουμε τη φτώχεια. Γιατί η Νένη δεν είναι εδώ. Είναι στο τρομερό επέκεινα. Γιατί είχαμε συνηθίσει να είναι το άλλοθι μας για την πολιτιστική δημιουργία και την έννοια του ενεργού πολίτη που δεν διστάζει να «εκτεθεί».

Αν θέλουμε να τιμήσουμε την Ελένη Τσαδήλα, αν θέλουμε να ξαναγίνουμε πλούσιοι, ας κάνει ο καθένας μας κάτι παραπάνω.

Αν μας είναι δύσκολο να γίνουμε καλλιτέχνες ή είμαστε ατάλαντοι ως ηθοποιοί, ας γίνουμε πολίτες , ας γίνουμε συμμέτοχοι σε δίκαιους σκοπούς της Καστοριάς, σαν αυτούς που υποστήριζε η ίδια.

Ας μη τα αφήνουμε όλα για τους «άλλους» ας γίνουμε εμείς οι «άλλοι». Από τον κυβερνητικό βουλευτή, (που ήταν στη κηδεία) μέχρι και τον πιο αδιάφορο κριτικό του καναπέ.

Δεν ξέρω αν το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στη πόλη μας ή στα παιδιά μας, νομίζω όμως πως το χρωστάμε στη Νένη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Φεβρουαρίου 2015, αρ. φύλλου 774



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/6/15

    Μετα τη πνευματικη φτωχεια καταφτανει και η ολοκληρωτικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/6/15

    ας ειναι καλα τα παιδιά της μεγαλης ρεβανς...
    [ τοσα χρόναι πολεμησαν να το πετύχουν ]

    α υ τ ο χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/15

    Έφυγε η Νένη. Έμειναν οι ατάλαντοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ