9.6.15

ΟΔΟΣ: Στα ζάρια


ΟΔΟΣ 12.2.2015 | 775

Τις ώρες που το σημερινό φύλλο βρισκόταν στο τυπογραφείο το Eurogroup συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών, βρισκόταν πλέον ενώπιος ενωπίω, με όψεις της αλήθειας. Το παρόν και μεσοπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδος ρυθμίζονταν ανάμεσα σε λέξεις και σε τίτλους, σε λεπτές διατυπώσεις, χοντρές εκατέρωθεν απειλές, σε σοβαρά και δευτερεύοντα ζητήματα: κυριολεκτικά στα ζάρια. Ταυτοχρόνως, παίζεται κατά κάποιο τρόπο στα ζάρια και η Καστοριά, αφού το μέλλον της «αριστεράς» στην περιοχή –που αποτελεί ευθύνη πια του βουλευτή κ. Ευαγ. Διαμαντόπουλου– με την εδραίωση της επιρροής της ή την παρένθεσή της, μπορεί να επανακαθορίσει τις τύχες του τόπου.

Με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει στις Βρυξέλλες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ώστε το «μνημόνιο» της περασμένης (περίπου) τριετίας Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, να μετονομαστεί «συμφωνία – γέφυρα». Και να παραταθεί χρονικά για έξι μήνες ακόμη. Μέσα στους οποίους καθόλου δεν αποκλείεται να διενεργηθούν νέες βουλευτικές εκλογές για να επιδιωχθεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και να «απαλλαγεί» ο ΣυΡιζΑ από ένα αστάθμητο και ιδεολογικά αντίπαλο κυβερνητικό παράταιρο, όπως είναι οι ΑνΕλ. Οι οποίοι μέσα σε λίγες μόλις ημέρες συνεργασίας, άρχισαν να δείχνουν και να περιφέρουν «κόκκινες γραμμές».

Με όλα αυτά, είναι δεδομένο ότι η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα που θα φανεί μετά τις 16 και έως 28 Φεβρουαρίου, θα είναι ένας συμβιβασμός. Καλύτερος ή όχι από τους προηγούμενους, αυτό θα φανεί σύντομα. Έτσι δικαιολογημένη είναι η αίσθηση ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, έστω και αν προκάλεσαν ευφορία στην κοινή γνώμη, δεν έγιναν με πραγματικό τους αποδέκτη το εσωτερικό. Αλλά τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. Και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γερμανία και τις χώρες δορυφόρους της, στους οποίους η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να φαίνεται «αδιαπραγμάτευτη».

Η δημιουργία εντός της χώρας κλίματος διάχυτης αισιοδοξίας και «υπερηφάνειας» υποτίθεται ότι ενεργούν θετικά για τον ελληνικό λαό, αλλά στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν ως παραισθησιογόνες καταστάσεις. Σαν τα καρβέλια που ονειρεύεται ο κάθε νηστικός. Ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι στο μεταξύ διαμορφώθηκαν παράδοξες και απρόβλεπτες συμμαχίες, όπως για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, σε ασταθές υπόβαθρο για μια κυβέρνηση που αναζητεί αναφορές στην Λατινική Αμερική. Και ακόμη χειρότερα ερείσματα στην Ρωσία επιζητώντας την Κυπροποίηση της Ελλάδος. 

Τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δυσχερή ειδικά στην περίπτωση που η ελληνική αντιπροσωπεία βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με πραγματικά αδιάλλακτες απόψεις και απέναντι σε τετελεσμένα. Και την έκπληξη να δείχνει πλέον αρκετά συμφιλιωμένος ο ελληνικός λαός ακόμη και με την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ, ή και την πτώχευση. Αν και αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει το πιθανότερο, αφού σε ένα ναυάγιο το ένστικτο επιβίωσης είναι πανίσχυρο. 

Το ίδιο ισχύει και στην Καστοριά, η οποία από δεκαετίες τώρα παραμένει στα αζήτητα της περιφέρειας και της Ελλάδος. Πόσο μάλλον της Ευρώπης: ένα τοπικό ναυάγιο στις όχθες της λίμνης εξ αιτίας των εγκληματικών για το κοινωνικό σύνολο πολιτικών που προτιμήθηκαν. Όλων υπέρ των δήθεν βαθύπλουτων, των υπερδανεισμένων, ρυθμισμένων και σκανδαλωδώς ευνοημένων επιχειρήσεων στον τομέα της γουνεμπορίας. Για 40-50 ανθρώπους, οδηγήθηκε η πόλη και ένας νομός στο περιθώριο. 

Παρά ταύτα, μετά την 25η Ιανουαρίου, ακόμη και εδώ αισθητή είναι η καλλιέργεια κλίματος ή ψευδαίσθησης αυτοπεποίθησης και δυναμισμού. Για τις «υπερήφανες» και τις έως ελαφρώς εθνικιστικές κορώνες. Με απόλυτα ακαθόριστες προσδοκίες, ασυμπλήρωτη ατζέντα. Αφού κανείς φιλόδοξος στόχος δεν είναι γνωστός τόσο για τον Δήμο Καστοριάς όσο και για την ευθύνη της Περιφέρειας.


ΟΔΟΣ 12.2.2015 | 775 | Η σημαία της Ε.Ε.

Αντίστοιχο φαινόμενο «υπερηφάνειας» δεν θυμάται ο τόπος, τουλάχιστον από την εποχή που ο νεαρός στην ηλικία τότε πολιτευτής και στην συνέχεια βουλευτής Καστοριάς του ΠαΣοΚ κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, έδιωχνε με τους συντρόφους του, τις βάσεις του θανάτου, κήρυσσε αποπυρηνικοποιημένες ζώνες και βεβαίως… οδηγούσε την χώρα εκτός ΝΑΤΟ και ΕΟΚ. Το ίδιο «συνδικάτο». 

Οι κατοπινές πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνητικών εκφραστών στην Καστοριά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπηρέτησαν την διαδικασία περαιτέρω διολίσθησης της περιοχής στην φτώχεια, ώστε να μη μπορεί να σταθεί από τότε στα πόδια της. Και να διαιωνίζεται η εκμετάλλευση του τόπου από τους ρυθμισμένους, δανεισμένους και χαρισμένους των εποχών Σημαιοφορίδη – Πετσάλνικου, αλλά και από τους πολιτικούς επιγόνους της πελατειακής νοοτροπίας. 

Για την ΟΔΟ, στην ίδια τάση με την ροπή που προκλήθηκε και για τον ίδιο σκοπό, περιλαμβάνονται, τόσο η κατάργηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής και η ενεργειακή απομόνωση της Καστοριάς, όσο ακόμη και η εγκατάλειψη του Πνευματικού Κέντρου αλλά και το πείσμα για την κατεδάφιση του στρατώνα Μαθιουδάκη. Η υποβάθμιση του αερολιμένα, η εκκένωση του παλιού κέντρου. Και αυτές είναι πραγματικές καταστάσεις που ο κυβερνητικός πια ΣυΡιζΑ, οφείλει να λάβει υπ’ όψη του αν επιθυμεί να σταθεροποιήσει και διευρύνει την εκλογική του απήχηση στην Καστοριά και να αφήσει έργο. Να κάνει μια πραγματική επανάσταση. 

Ωστόσο κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την ρευστότητα να κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα και την οικονομία και τον φόβο του απρόβλεπτου άγνωστου να επισκιάζει τα πάντα, προς το παρόν αναβάλλει κάθε πραγματική προοπτική σε κεντρικό και περιφερειακό, για την Καστοριά επίπεδο. 

Ανεξάρτητα από το εάν για την υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά τις τουριστικές περιοχές, που εννοείται ότι από το κραχ του 2009 - 2010 σε καμιά περίπτωση δεν αντιλήφθηκαν την μακροχρόνια οικονομική κρίση, καθώς σε 2-3 μήνες αναμένουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η ρευστότητα αυτή δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Εκτός κι’ αν το “αύριο” συνοδευτεί με κάτι πολύ σημαντικό και δραματικό όπως την έξοδο από το ευρώ και την χρεωκοπία της χώρας, οπότε η κρίση θα πλήξει ολόκληρη την επικράτεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση στην περιφέρεια και ειδικά στην Καστοριά, η κατάσταση προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερή, αν και εφ’ όσον δεν συνειδητοποιηθούν  οι ιστορικές ευθύνες. 

Τα τεράστια προβλήματα της Καστοριάς, όχι μόνο στα μεσαία και ακόμη χειρότερα τα μεγάλα όνειρα και σχέδια του τόπου, για την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής, το φυσικό αέριο, την ανακαίνιση – σωτηρία του Πνευματικού Κέντρου και την δημιουργία νέου πολιτιστικού πολύκεντρου, την σωτηρία του παλιού κέντρου της Καστοριάς από την εγκατάλειψη, προς το παρόν φαίνεται να μένουν στην κατάψυξη. Και να παρέχουν μια πρώτης τάξεως, και δοκιμασμένη δικαιολογία στην δημοτική αρχή κ. Ανέστη Αγγελή, αλλά και στην πλευρά της  Περιφερειακής Ενότητας, για παράταση της απραξίας που ήδη παρατηρείται. 


ΟΔΟΣ 12.2.2105 | 775 | σελ.4 Η σημαία της Βενεζουέλας

Η κατάσταση αυτή, αναμένεται να επεκταθεί ακόμη και στα βασικά έργα όπως και τις ανάγκες υποδομών, σε δρόμους, πεζοδρόμια, φωτισμό ακόμη και τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης. Ειδικά γι’ αυτές τις τελευταίες, οι πολύωρες διακοπές της υδροδότησης της πόλης μετά από κάθε ισχυρή νεροποντή, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά. Τόσο για την κατάσταση του δικτύου από τεχνική άποψη, όσο και για την ποιότητα του νερού και τις ευθύνες όσων υπηρεσιακών παραγόντων αποζημιώθηκαν αδρά όλα αυτά τα χρόνια για να εξασφαλίζουν υποτίθεται ασφαλείς υπηρεσίες στους καταναλωτές. 

Με την κατάσταση που κληρονόμησε και την αίσθηση που επικρατεί, ειδικά μετά τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες και χειρισμούς του Δήμου Καστοριάς στην περίοδο των Χριστουγέννων έως και των Καρναβαλιών, να προϊδεάζει ότι δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο η Καστοριά να βολεύεται στην απραξία και ο Δήμος Καστοριάς να καλείται και να αρκείται να διαδραματίσει τον ρόλο της... αιγίδας απλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως της σημερινής Τσικνοπέμπτης και των αποκριάτικων τοπικών εθίμων. 

Τα ίδια μοιάζει να επικρατούν ακόμη χειρότερα και στο επίπεδο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου η Καστοριά, ολοφάνερα χαμένη και πολλαπλώς αδικημένη στην Δυτική Μακεδονία με την παγιωμένη κατάσταση, πολλούς μήνες πια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της Π.Δ. Μακεδονίας και της Π.Ε. Καστοριάς, όχι μόνο να μη δείχνει σημεία αναθεώρησης και διορθωτικών ενεργειών υπέρ της Καστοριάς. Αλλά αντίθετα, εμφανή σημεία συμφιλίωσης, αν όχι απόλυτης αποδοχής των ισορροπιών του τρόμου που επιβλήθηκαν στον τόπο για χάρη της Κοζάνης. Εξ αιτίας της μονόπλευρης υπέρ Κοζάνης και κοντόφθαλμης πολιτικής, που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια και ειδικά αφ’ ότου ψαλλιδίστηκαν οι νομαρχίες. 

Η υπόνοια ότι στην Ελλάδα ετοιμάζεται να επιβληθεί ένα ιδιόρρυθμο σύστημα, όπως εκείνο της Βενεζουέλας, που μέσα στην άγνοιά τους αλλά και την ξενοφοβία - δυτικοφοβία θαυμάζουν οι εγχώριοι, και όπου μετά τον Ούγκο Τσάβες οι πλούσιοι είναι πάντα πλουσιότεροι και οι πτωχοί -αν όχι πτωχότεροι οπωσδήποτε- περισσότεροι, μερικές φορές κυριαρχεί. Και ο κίνδυνος να γίνει η χώρα μπανανία που θα θυμίζει κακή απομίμηση «Βενεζουέλας», δεδομένου ότι η χώρα αυτή αν μη τι άλλο διαθέτει άπειρες και σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, σε αντίθεση με την Ελλάδα. 

Μετά και την πρόσκληση του Ν. Μαδούρο, διαδόχου ηγέτη του Ούγκο Τσάβες, που ήδη απηύθυνε θερμό φιλελληνικό και επαναστατικό χαιρετισμό η Republica Bolivariana Greca, που μοιάζει να ονειρεύεται στην καρδιά της Ευρώπης για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι φωνές της λογικής δεν μοιάζουν να επικρατούν στον ΣυΡιζΑ, προκαλεί ερωτηματικά ανασφάλειας. Ο κατάλληλος για τον ρόλο του Simon de Bolivar έχει ήδη βρεθεί. Απομένει μόνο να διευκρινισθεί αν νόμισμα θα είναι η δραχμή, το ρούβλι, το bolivares, ή η μνά. Καθώς ως γνωστό του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει, και την Κυριακή πρέπει να είναι υποχρεωτικά και δια ροπάλου κλειστά τα καταστήματα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Φεβρουαρίου 2015, αρ. φύλλου 775





ΟΔΟΣ 22.1.2015 | 772
ΟΔΟΣ 29.1.2015 | 773
ΟΔΟΣ 5.12.2015 | 774
ΟΔΟΣ 12.2.2015 | 775




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/6/15

    Όντως! Παίζουν τη Χώρα μας στα ζάρια....!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/6/15

    [..] Με δέσαν στα στενά και στους κανόνες
    και ξημερώνοντας μερα κακή
    τοξότες φάλαγγες και λεγεώνες
    με πήραν και με βάλαν σε κλουβί
    και στα υπόγεια ζάρια τους αιώνες
    παιχνίδι παίζουν οι αργυραμοιβοί

    από τα "Μαλαματένια λόγια", Μάνος Ελευθερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ