7.2.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ι. Σκόρδας
Τι μπορεί να είναι εκείνο που θα σκεφτεί να απαντήσει ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης σε πιθανή συζήτηση με τους πρώην "συντρόφους" γουνοποιούς, στην περίπτωση που του θέσουν το απλό αλλά καίριο ερώτημα «για ποιον λόγο δεν επισκέφτηκε ο υπουργός κ. Βορίδης την Καστοριά μαζί με την κ. Αντωνίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης των δικών τους επιχειρήσεων, αλλά αποκλειστικά και μόνο την Σιάτιστα;».


* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Θα αποφύγω προς το παρόν να σχολιάσω όλα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα αφήσω την Δικαιοσύνη να αποφασίσει για πιθανούς ενόχους αλλά και αθώους. Αυτό όμως που θα έπρεπε σίγουρα να σχολιαστεί μέσω της συγκεκριμένης στήλης, είναι η απογοητευτική στάση της κ. Μαρίας Αντωνίου απέναντι στον κόσμο της Καστοριάς, που ως και πέρσι τον Ιούλιο την στήριξε με την ψήφο του. Και δεν αποκλείεται να το ζητήσει εκ νέου στο μέλλον.

Πραγματικά, αν κάποιος θα προσπαθούσε να ερμηνεύσει την πολιτική της στάση, τουλάχιστον μέσα από τα δεδομένα και τα γεγονότα, είναι πολύ πιθανό να μην διαχώριζε την στάση του, απ’ όσα θα σου γράψω. Και αναφέρομαι φυσικά για την ηχηρή απουσία της —συνοδεύοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη— από την Καστοριά. Ή πιο σωστά, την πολιτική συνοδεία που προσέφερε στον προαναφερθέντα υπουργό αποκλειστικά και μόνο στην Σιάτιστα.

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν αυτό ήθελε να είναι τελικά το παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμα. Μπορεί και όχι. Στην προσπάθεια ερμηνείας όμως μιας τέτοιας κίνησης δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Φάνηκε ξεκάθαρα πως συμπεριφέρθηκε: σαν να ήθελε να δείξει ποιος είναι το «πολιτικό αφεντικό» του νομού Καστοριάς. Τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο. Το αν πέτυχε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, να «επιβληθεί» δηλαδή στον δημοκρατικά εκλεγμένο βουλευτή της Ν.Δ. κ. Τζηκαλάγια —και μάλιστα της κοινής εκλογικής τους περιφέρειας— είναι θέμα προσωπικής ερμηνείας. 

Το λάθος όμως θα είναι να πιστέψουν οι τριγύρω της, πως η Καστοριά χρειάζεται πολιτικό «νταή». Και κατ’ επέκταση η Βόρεια Ελλάδα; Άλλωστε ούτε η ίδια θα πιστεύει πως κερδίζει εκλογικούς πόντους σε περίπτωση συμμετοχής της στις επερχόμενες εκλογές, χτίζοντας ένα προφίλ απαξίωσης για αντιπάλους, αλλά και για την ίδια την εκλογική της περιφέρεια;

Καλό θα ήταν κάποιος από το περιβάλλον της, να υπενθυμίσει —στην περίπτωση που το έχει ξεχαστεί— πως για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ενός νομού αποφασίζει μόνο το εκλογικό σώμα. Το οποίο δεν προτίμησε την τελευταία υποψηφιότητά της, ανατρέποντας τα ως τότε προγνωστικά, δίνοντας της την δεύτερη θέση πίσω από τον κ. Τζηκαλάγια.

Και φαίνεται πως από την ήττα δεν λήφθηκε το μήνυμα των ψηφοφόρων. Κάποιοι, ίσως και ενδόμυχα θέλουν να εκπληρώσει για δικό τους λογαριασμό το αίσθημα ρεβανσισμού έναντι του κ. Τζηκαλάγια. Και των ψηφοφόρων του. Απαξιώνοντας το γεγονός πως ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο —κι όχι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Και που και πάλι μπροστά στο κοινό τοπικό συμφέρον, δεν είμαι σίγουρος πως αυτή θα έπρεπε να είναι η πολιτική της στάση ακόμα και μεταξύ κομματικών αντιπάλων.

Αδιαφορώντας πως μέσω αυτής της απόφασης, μένει εκτεθειμένος ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών «Προφήτης Ηλίας», αλλά και νυν δήμαρχος κ. Κορεντσίδης. Ο οποίος, συν τοις άλλοις, και υπό τις δικές της ευλογίες και στηρίξεις κατάφερε να εκλεγεί, όπως τουλάχιστον εκτιμάται πολιτικά. Δεν σκέφτονται πως ο δήμαρχος Καστοριάς θα έρθει σε δύσκολη θέση όταν κληθεί να απαντήσει στους βασικούς υποστηρικτές του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές για όλη αυτήν την απαξιωτική αγνόηση προς την πόλη της Καστοριάς; Εκτός και αν υπήρχε ενημέρωση από πριν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν αισθάνθηκε το πολιτικό προσωπικό σε κάποια στιγμή την ανάγκη να ανταποδώσει στο ελάχιστο στους παλιούς της ψηφοφόρους που εξέλεξαν διαδοχικά από το 2012, απλά πείθοντας τον κ. Βορίδη να επισκεφτούν την ανεργομάνα Καστοριά, από το να δώσουν το παρόν αποκλειστικά και μόνο στην Σιάτιστα;  [σχετικά "εδώ"]. Το προφανές —θα μπορούσε να πει κάποιος— είναι πως απλά δεν σκέφθηκαν για το εκλογικό σώμα της Καστοριάς και κατ’ επέκταση για την όλο και περισσότερο βυθιζόμενη —στο τέλμα— Καστοριά. Και δεν θα είχαν άδικο.

Τι μπορεί να είναι εκείνο που θα σκεφτεί να απαντήσει ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης σε πιθανή συζήτηση με τους πρώην "συντρόφους" γουνοποιούς, στην περίπτωση που του θέσουν το απλό αλλά καίριο ερώτημα «για ποιον λόγο δεν επισκέφτηκε ο υπουργός κ. Βορίδης την Καστοριά μαζί με την κ. Αντωνίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης των δικών τους επιχειρήσεων, αλλά αποκλειστικά και μόνο την Σιάτιστα;». Με ποιον τρόπο θα επιχειρούσε να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη εξαίρεση της Καστοριάς, ενώ βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά;


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ι. Σκόρδας

Ο κ. Μ. Βορίδης στην Σιάτιστα, δίπλα από την κ. Μ. Αντωνίου, ανήγγειλε την σκανδαλιστικά μεροληπτική χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα, κατονομαζόμενης (!) από τον ίδιο ιδιωτικής επιχείρησης εκτροφής γουνοφόρων. Με την δικαιολογία ότι υπέστη οικονομική δοκιμασία λόγω «προβλήματος ρευστότητας» που αντιμετωπίζει από την πανδημία και χρήζει «ενίσχυσης του εισοδήματος». Δίπλα σ’ έναν Νομό, που πρόσφατα βγήκε από την καραντίνα με τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού, και έναν από τα υψηλότερα ποσοστά μόνιμης ανεργίας στην χώρα [σχετικά "εδώ"].


* * *


Η συμπεριφορά αυτή, η παράλειψη δηλαδή —και κυρίως περιφρόνηση της Καστοριάς, αφήνει περισσότερο εκτεθειμένο τον δήμαρχο Καστοριάς, παρά την ίδια. Με την συγκεκριμένη στάση εκδηλώθηκε μια σαφής πολιτική κίνηση, που μοιάζει με "κρύα εκδίκηση", από το σύνολο όσων είχαν διαφορετική επιλογή στις εκλογές του π. Ιουλίου. Πολλοί εκ των οποίων (και ψηφοφόροι της κ. Αντωνίου) έχουν επιχειρήσεις με σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, ειδικά μετά την υγειονομική κρίση. 

Και όσο κι αν έχει απλωθεί σιωπή στο Σκαπέρδειο μέγαρο, αυτή η κίνηση θα γυρίσει μπούμερανκ. Αφού η ίδια εδρεύοντας στο «άχρηστο» γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, όπως το αποκαλούσαν οι νεοδημοκράτες όντας στην αντιπολίτευση κατά την επαναλειτουργία του από τον ΣυΡιζΑ, δείχνει να αντιμετωπίζει αφ’ υψηλού την Καστοριά. 

Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν λίγο πριν την ανακοίνωση της επανεμφάνισης του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού μετά από αρκετές μέρες υγειονομικής ομαλότητας για τον νομό Καστοριάς. Και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο Καστοριάς (!) Όταν βέβαια δημοσιεύτηκε από τα περισσότερα διαδικτυακά μπλογκς, εκεί έλαβαν συμμετοχή και πολύ εκ των πολιτών εκφράζοντας ο καθένας την γνώμη του. Όχι βέβαια για την υγειονομική επιπολαιότητα που επιδεικνύουν οι πολίτες της Καστοριάς με τους συγχρωτισμούς και συνωστισμούς, αλλά γιατί… δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης το γεγονός εμφάνισης των κρουσμάτων! Απίστευτα, αλλ’ άκρως καστοριανά.

Προσωπικά μου θυμίζει πολύ τα σημάδια σύγχυσης που εμφανίζουν ορισμένοι μετά την αποκάλυψη των ηχογραφημένων συνομιλιών που λαμβάνουν μέρος βουλευτές και υπουργοί της διακυβέρνησης ΣυΡιζΑνΕλ. Και που ισχυρίζονται πως όλα όσα αποκαλύπτονται δημιουργούν νοσηρό πολιτικό κλίμα. Φαίνεται να μην είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το πολύ απλό αγαπητή ΟΔΟΣ: πως νοσηρά είναι όλα όσα συζητιούνται στα ηχητικά και όχι επειδή αποκαλύπτονται. Μην σε μέλλει εσένα όμως αγαπητή ΟΔΟΣ. Ψιλά γράμματα.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ι. Σκόρδας


Ιωάννης Κορεντσίδης: «Στην Κορησό, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου, του εκ Κορησού καταγόμενου, όπου λειτούργησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας, κ. Σεραφείμ. Είχα μετά, για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στους συνδημότες μου (*) και να συζητήσουμε, παρουσία δημοτικών συμβούλων και του προεδρείου της τοπικής κοινότητας για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Χρόνια πολλά! Ο άγιος να χαρίζει σε όλον τον κόσμο υγεία, φώτιση και δύναμη!»

(*) Ο κτητικός πληθυντικός, συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στα κείμενα του δημάρχου Καστοριάς [σχετικά και "εδώ"].


* * *


Επανερχόμενος λοιπόν στον επίσημο δημοτικό «στιγματισμό» της πόλης: γιατί όλοι αυτοί που δεν επιθυμούσαν την αναπαραγωγή της συγκεκριμένης είδησης από τα ΜΜΕ, δεν διαμαρτυρήθηκαν για την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής; Που στο φινάλε έσπευσε πρώτη-πρώτη να το επιβεβαιώσει και να το διαδώσει σε όλα τα μήκη και πλάτη; 

Μήπως γιατί λίγη ώρα μετά την δημοτική ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, ως δια μαγείας δεν υπήρχε αναρτημένη ούτε στο επίσημο σάιτ του δήμου Καστοριάς, η σχετική ανακοίνωση, ούτε στους τρεις λογαριασμούς του facebook; 

Εκπληκτικό αγαπητή ΟΔΟΣ; Μπορείς να ερμηνεύσεις την συγκεκριμένη απανάρτηση από τον πλέον επίσημο εκπρόσωπο της Καστοριάς; Μήπως το γεγονός πως αφουγκράστηκαν την «αγανάκτηση» των προφίλ και θέλησαν να βγουν από το κάδρο των παραπόνων για τον… «στιγματισμό»; 

Για να καταλάβω και εγώ αγαπητή ΟΔΟΣ. Όλοι όσοι σχολίαζαν κάτω από την είδηση των (πολλών) νέων κρουσμάτων, ζητούσαν την αποσιώπηση της είδησης για να αποφευχθεί λέει ο «στιγματισμός» της πόλης κι ως δια μαγείας να μυρίσει μακάβρια στην κοινωνία της Καστοριάς; 

Πόσο ανεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις; Να φανταστώ πως είναι οι ίδιοι που γράφουν περί «κατευθυνόμενης ενημέρωσης από τα μεγάλα ΜΜΕ» και τις λοιπές ανοησίες, όταν την ίδια στιγμή ζητούν να κατευθύνουν την «ενημέρωση» μέσω της απόκρυψης γεγονότων; Κι αν αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά όλων αυτών των —ανωνύμων ή και όχι— σχολιαστών, που μανιωδώς αγαπούν την “αρχόντισσα” , αλλά φαίνεται δεν αγαπούν τους ανθρώπους της, η άποψη των αποκλειστικών υπευθύνων ποια είναι;

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, για τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Ξάνθη ή την Θεσπρωτία, οι περιφερειάρχες τους ζήτησαν με επιστολή προς τον ΕΟΔΥ «...να προστεθεί και χάρτης απεικόνισης μηνιαίας αναφοράς της έκθεσής σας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να δει την πορεία των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα» προκειμένου «η εικόνα του χάρτη να ενημερώνει τον καθένα πολίτη για την πραγματική κατάσταση, επί παρόντος χρόνου»;

Είναι να απορεί κανείς τι άλλο θα κάνουν οι αιρετοί για να «προστατέψουν» δήθεν την πόλη, για χάριν των επισκεπτών. Που αν το καλοσκεφτείς, είναι και οι μοναδικοί που άθελά τους, την εκθέτουν με τον πιο επίσημο τρόπο. Όπως έγινε τους πρώτους μήνες, με την συνεχή εμφάνισή τους στα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ζητώντας καραντίνα. Αλλά φαίνεται πως περνά απαρατήρητο από τους σχολιαστές. Είναι διαφορετικά βλέπεις να την εκθέτουν οι αιρετοί κι αλλιώς τα τοπικά μπλογκς και οι ιστοσελίδες των ΜΜΕ. Ο αιρετικός «στιγματισμός» έχει και ένα άλφα κύρος όσο να πεις.

Μάλιστα, για να θολώσουν ακόμα περισσότερο τα νερά και με σκοπό να μην κορωνο-εκτεθεί η Καστοριά, κατηγόρησαν μέχρι και τα γειτονικά Ιωάννινα. Όχι οι αιρετοί αλλά οι διαδικτυακοί σχολιαστές. Ακόμη ακόμη και την ορεινή Παραμυθιά σκαρφίστηκαν ως τόπο επίσκεψης της προσβληθείσας από τον ιό, για να δικαιολογήσουν την επανεμφάνιση κρούσματος στην Καστοριά.

Αντί να σκεφτούν το πιο απλό απ’ όλα. Πως πιθανότερο φαντάζει να έχει προσβληθεί το πρώτο νέο κρούσμα στο χωριό που εργαζόταν, ειδικά όταν την παρούσα στιγμή βρίσκονται αυτό το διάστημα για αγροτικές δουλειές εποχικοί εργάτες από την (κατά τα άλλα αποκλεισμένη λόγω κορωνοϊού) Αλβανία. Που μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Αλλά όταν στην γειτονική χώρα υπάρχει έξαρση του ιού, πόσο απίθανο είναι να έχει μεταφερθεί από τους Αλβανούς εργάτες; [σχετικά "εδώ"]

Και κατ’ επέκταση να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες σε υψηλότερο επίπεδο για τους υγειονομικούς διαγνωστικούς ελέγχους που ενδεχομένως πραγματοποιήθηκαν ή και όχι στα εισαγόμενα εργατικά χέρια. Χωρίς σαφώς να υπάρχει κανένα ρατσιστικό υπόβαθρο σε αυτό. Απλά εδώ στην «αρχόντισσα» της Δυτ. Μακεδονίας, όσοι μπαίνουν στην διαδικασία να εκφράζουν την άποψη τους (και καλά κάνουν), έχουν πάψει προ πολλού να βαδίζουν στην οδό της λογικής, ανακαλύπτοντας παράλληλα φαντάσματα στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.


* * *


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ι. Σκόρδας

Τοπικά μέσα ενημέρωσης: 
«Eμπνέει... ο νέος Δήμαρχος Καστοριάς»


* * *

Όπως για παράδειγμα, αυτό που συνέβη με την τοποθέτηση των ζωγραφισμένων τενεκέδων. Όχι αυτή καθαυτή την εικαστική (;) και ανιδιοτελή κίνηση ορισμένων πολιτών. Δεν θα προβώ σε καμία τέτοια κριτική ως προς την καλλιτεχνική αξία της συγκεκριμένης κίνησης. Καθώς η τέχνη δεν είναι σαν τον αθλητισμό για παράδειγμα. Όπου ο καλύτερος αθλητής δύσκολα αμφισβητείται. Καθώς η τέχνη, σε όλες τις εκφάνσεις της, καλύπτεται από το πέπλο της υποκειμενικότητας και μόνο. Ενδεχομένως και του εύρους της αναγνωρισιμότητας ενός καλλιτέχνη και κατ’ επέκταση του έργου του. 

Και όπως ενημερώθηκες και εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ, όλη αυτή η κίνηση —όμορφη ή όχι θα το κρίνει ο κόσμος— ήταν εμπνευσμένη από τον νυν δήμαρχο Καστοριάς (!). Πέρα από το περιεχόμενο (ας μείνει ασχολίαστο) της συγκεκριμένης ανάρτησης / άποψης και το τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για τις προθέσεις των εν λόγω δύο μπλόγκερς [σχετικά "εδώ" και "εδώ"], ένα είναι σίγουρο, σύμφωνα με την συγκεκριμένη λαμπρή τοποθέτηση: πως όσοι ασκούμε εποικοδομητική κριτική στην δημοτική αρχή, είμαστε εμπνευσμένοι από αυτήν και τα έργα της. Και μπράβο τους για την έμπνευση που μας προσφέρουν. Με την ευχή να συνεχίσουν να εμπνέουν.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1037.

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/2/21

    Το βλέμμα της κυρίας, του άχρηστου γραφείου, δίνει την απάντηση στο ερώτημά σου Γιάννη.
    Και, φυσικά, την απάντηση στο ερώτημα, για το τις πταίει, για το σημερινό κατάντημα της Καστοριάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/21

      Αυτό δεν είναι βλέμμα, αλλά η επιτομή της... πολιτικής σεμνότητας! Σε συνδυασμό ρητού του αρχηγού της (του Καρανανλή ντε!) "σεμνά και ταπεινά"!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/2/21

      Το βλέμμα του διαβασμένου μαθητή και της κυρίας που ξέρει πως αντιγράφεις...και σ αφήνει γιατί ξέρει πως θα μείνεις μετεξεταστεος...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος7/2/21

    Πλάκα θα έχει να ξαναχάσει η κυρία στις ερχόμενες Βουλευτικές... και να κοντραριστουν οι δυο τους στις Δημοτικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/21

      Δε θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές, αφού έχασε στις προηγούμενες.
      Απλώς η ίδια συμπεριφέρεται σαν το Τραμπ. Δεν παραδέχεται την ήττα της.
      Δεν παραδέχεται ότι τελικά έφαγε χαστούκι και ότι ΟΙ ΚΑΣΤΟΙΡΑΝΟΙ ΤΗ ΜΑΥΡΙΣΑΝ! Είναι LOSER!
      Και ο άλλος, με δυσκολία τα κατάφερε, στη β' Κυριακή: Παρολίγο να βγει η Σπύρου!!! Πού? Στη ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/2/21

    Η Καστοριά είναι κάστρο της Νέας Δημοκρατίας και οι περισσότεροι Γουνοποιοι φανατικοί ψηφοφόροι και χορηγοί του κόμματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/21

      Γι' αυτό πάει κατά διαόλου η Γούνα!!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος7/2/21

    Βλέμμα ΚΤΝΜ = Βλέμμα Κουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/2/21

    Μα γιατί στην Καστοριά είναι ο Τζηκαλαγιας, γι αυτό πήγε Σιάτιστα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/21

      Την απαξίωση του Νεοδημοκρατη Υπουργού Βοριδη απέναντι στην Καστοριά σχολιαζουμε... Της Μαρία της κόστισε πολύ ως φαίνεται η μη εκλογή της...

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος8/2/21

    Αξιόλογο το άρθρο,πλήν όμως θα έπρεπε να ασχολείται με την διαχρονική εγκεφαλική αναπηρία του ψηφοφόρου...

    Ο σαρκοβόρος σκώληξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/2/21

    Το παιδί.... Βιολί με βλέμμα σαν την αγελάδα που κοιτάει το τρένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ