1.11.22

ΟΔΟΣ: Ολική μεταμόρφωση


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.3.2022 | 1116


Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Δήμος Καστοριάς υποφέρει. Από διγλωσσία ή απειρία. Και από παραμορφώσεις των δικών του θέσεων. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Δεν εξηγείται αλλιώς η ευκολία με την οποία περνάει από το ένα άκρο στο άλλο. Που αλλάζει προβιά. Νομίζει ίσως ότι δεν γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές του.


Ο Έλλην σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έζησε στην Θεσσαλία και ήταν ο γενάρχης των Ελλήνων. Από την ένωση της αδελφής του Έλληνος, Πανδώρας με τον Δία, γεννήθηκε ο Γραικός από τον οποίο προέρχονται οι Γραικοί, ενώ από την ένωση της άλλης αδερφής του Έλληνος, Θυίας με τον Δία, γεννήθηκαν ο Μακεδνός από τον οποίο προέρχονται οι Μακεδόνες και ο Μάγνης από όπου προέρχονται οι Μάγνητες.

Στην περιγραφή του έθνους, η ονομασία "Έλληνες" χρονολογείται από την εποχή του Ομήρου. Στην Ιλιάδα, Ελλάς και Έλληνες ήταν τα ονόματα της φυλής από την Θεσσαλία (που αποκαλούνταν επίσης και Μυρμιδόνες) και ήταν εγκατεστημένη στη Φθία, με ηγέτη τον Αχιλλέα τον Πηλείδη που ως γνωστό ήταν τρωτός στην πτέρνα του.

Οι αναφορές για την συγγένεια του Αχιλλέα με τον Μακεδνό, γίνονται παρεμπιπτόντως και μόνο. Δεν σχετίζονται πάντως με κάποια ανάλυση για την στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά κατά βάση, σχετίζονται με την γνωστή επιχείρηση Μακεδνός, που ανήκει στο νομικό πρόσωπο του Δήμου Καστοριάς. Και αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα για την δημοτική αρχή κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. Που επιμένει να προκαλεί vertigo στους πολίτες από τα ζιγκ ζαγκ και τις διαρκείς παλινωδίες της, περί τα ίδια ζητήματα. Χωρίς κανένα λόγο και καμμιά εξήγηση. 

* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.3.2022 | 1116 | σ.3


Πώς δήλωνε ο Πούτιν και ο υπουργός του Λαβρόφ ότι δεν πρόκειται να εισβάλλουν στην Ουκρανία και πως όλα αυτά ήταν νοσηρά σενάρια των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ και... τήρησαν τον λόγο τους; Ένα τέτοιο πράγμα έγινε και με την Μακεδνός.


* * *

Είναι οι ίδιοι που αρκετούς μήνες προηγουμένως, έκοβαν φλέβες για την ιδιωτικοποποίησή της. Τώρα τα ίδια πρόσωπα αντιπαρήλθαν τον εαυτό τους και πέρασαν στην απέναντι όχθη. Πώς δήλωνε ο Πούτιν και ο υπουργός του Λαβρόφ (που κάποτε αναφερόταν πως έχει ελληνικές ρίζες) ότι δεν πρόκειται να εισβάλλουν στην Ουκρανία και πως όλα αυτά ήταν νοσηρά σενάρια των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ και... τήρησαν τον λόγο τους; Ένα τέτοιο πράγμα έγινε και με την Μακεδνός. Διότι εκεί που όδευε one way στους ιδιώτες, τώρα φαίνεται νε είναι στο στάδιο «μετ’ επιστροφής».

Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι "τεκτονικές" μετατοπίσεις οφείλονται στην απειρία ή σε άλλη αιτία. Σημασία έχει ότι ο Δήμος Καστοριάς παρατηρείται συχνά να αλλάζει προβιά και μάλιστα χωρίς εξήγηση. Στην υπόθεση Μακεδνός και του λατομείου που είχε δημοπρατηθεί με σαθρή διαδικασία εγείροντας κάθε είδους και αιτιολογίας αντιδράσεις, από παντού, το νταμάρι της επιχείρησης αναγορεύεται σε ένα ακόμη Βατερλώ. Βατερλώ στην κοινή γνώμη, αλλά και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς ακόμη και το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου, όπου διαφοροποιήθηκαν κάποια από τα μέλη του. 

Η κοινωνία της Καστοριάς έγινε μάρτυρας ενός «ξεπουλήματος» (όπως θεωρήθηκε από πολλούς) δημοτικής περιουσίας, που κατακρίθηκε. Διότι το ισοζύγιο των δημοτικών επιλογών ήταν ετεροβαρές. Όχι υπέρ των δημοτικών συμφερόντων, αλλά υπέρ ιδιωτών που με τους όρους της σχετικής δημοπρασίας που επιχειρήθηκε, γίνονταν ελέω Θεού, υπό προϋποθέσεις ακόμη και χωρίς αντάλλαγμα, όχι απλά ενοικιαστές αλλά διαχειριστές και αφεντικά ενός μείζονος περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Καστοριάς. Δηλαδή των πολιτών. Ένα είδος "ολιγάρχη ala Kastoria". Μονοπωλιακής αντίληψης τέλος πάντων. 

Στο ίδιο μοτίβο, οι όροι της δημοπρασίας επικρίθηκαν όσο τίποτε άλλο και ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια για την προχειρότητα και την επιλήψιμη αοριστία ή γενικότητά τους. Και τα αποτελέσματα μιας διαδικασίας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση (μέσω μακροχρόνιας 60 ετών και πλέον μίσθωσης) αμφισβητήθηκαν και προσβλήθηκαν εκατέρωθεν. 

Με τον νικητή της δημοπρασίας και τον ηττημένο να προσφεύγουν στα δικαστήρια, όπου και βρίσκονται ακόμη και σήμερα. Και να έχει γίνει ένα μεγάλο πολεμικό πεδίο. Έστω πανηγύρι ή πετροπόλεμος μα αδρανή υλικά.

Μόνος ενθουσιασμένος εγκωμιαστής και παρακλητικός του φιλελευθερισμού "τρίτου τύπου" ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Ο οποίος δημοσίως συγχάρηκε την πλέον αμφιλεγόμενη δημοτική αρχή, τουλάχιστον σε θέματα ισοπολιτείας, ίσης μεταχείρισης, ουσιαστικής διαφάνειας και ελευθεροτυπίας, για το θάρρος του… φιλελευθερισμού της. Όπως συγχάρηκε τον πλειοδότη (ιδιώτη) εγκωμιάζοντάς τον για την επιχειρηματική του φερεγγυότητα. 

Η ΟΔΟΣ είχε καυτηριάσει την στάση αυτή του βουλευτή που χωρίς λόγο εξέθετε τον ίδιο. Μόνη η ΟΔΟΣ άσκησε κριτική. Παρά ταύτα, ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες με τα περί «φλούφληδων» που έγραψε (ανάρτησε) για τους Νότιους της Ελλάδος, με αφορμή τα χιόνια, δείχνει να επιμένει σε μια κατεύθυνση που βλάπτει κυρίως τον ίδιο. 


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 17.3.2022 | 1116 | σ.4


Οι όροι της δημοπρασίας επικρίθηκαν όσο τίποτε άλλο και ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια για την προχειρότητα και την επιλήψιμη αοριστία ή γενικότητά τους. Και τα αποτελέσματα μιας διαδικασίας που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση (μέσω μακροχρόνιας 60 ετών και πλέον μίσθωσης) αμφισβητήθηκαν και προσβλήθηκαν εκατέρωθεν. Τώρα πια όμως ο Δήμος Καστοριάς, με μια ολική μεταμόρφωση, πέρασε στην αντίπερα όχθη. Με μια αξιοσημείωτη ευκολία, πέρασε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Σαν να μη τρέχει τίποτε δηλαδή.


* * *

Για το ζήτημα της Μακεδνός και του λατομείου, είχαν προκληθεί αντιδράσεις και από πλευράς των άλλων δήμων, ειδικά του Δήμου Άργους Ορεστικού, που καλούσε τον δήμαρχο Καστοριάς, να προασπίσει την ευρύτερη αποστολή της υποδομής και σχετικής εμπορικής δραστηριότητας, ώστε να μη περάσει η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, προπαντός όμως τα δημόσια έργα, με μονοπωλιακό τρόπο στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων. Ο Δήμος Καστοριάς, που αποτελείται άλλωστε από παράγοντες του… "επιχειρείν" προσποιούνταν ότι δεν άκουγε. Σφύριζε αδιάφορα. 

Τώρα πια όμως ο Δήμος Καστοριάς, με μια ολική μεταμόρφωση, πέρασε στην αντίπερα όχθη. Ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει την Μακεδνός, την επιχείρηση που λιθοβολούσε ως παρασιτική και ζημιογόνο. Θα την διατηρήσει υπό δημοτική εκμετάλλευση. 

Με μια αξιοσημείωτη ευκολία, πέρασε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. Σαν να μη τρέχει τίποτε δηλαδή. Τώρα παραδίδει μαθήματα υπεράσπισης του δημοτικού και κοινωφελούς χαρακτήρα του λατομείου. Επικαλείται ότι κατόρθωσε να αδειοδοτήσει την δραστηριότητα. Λες και ήταν αυτό το θέμα. Ή ότι πρόκειται περί άθλου. Ή ότι δεν μπορούσε να το κάνει και πριν.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Δήμος Καστοριάς υποφέρει. Από διγλωσσία ή απειρία. Και από παραμορφώσεις των δικών του θέσεων. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Δεν εξηγείται αλλιώς η ευκολία με την οποία περνάει από το ένα άκρο στο άλλο. Που αλλάζει προβιά. Νομίζει ίσως ότι δεν γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές του.

* * *



Διότι το ισοζύγιο των δημοτικών επιλογών ήταν ετεροβαρές. Όχι υπέρ των δημοτικών συμφερόντων, αλλά υπέρ ιδιωτών που με τους όρους της σχετικής δημοπρασίας που επιχειρήθηκε, γίνονταν ελέω Θεού, υπό προϋποθέσεις ακόμη και χωρίς αντάλλαγμα, όχι απλά ενοικιαστές αλλά διαχειριστές και αφεντικά ενός μείζονος περιουσιακού στοιχείου του Δήμου Καστοριάς. Δηλαδή των πολιτών. Ένα είδος "ολιγάρχη ala Kastoria". Μονοπωλιακής αντίληψης τέλος πάντων.


* * *

Οι χαμαιλέοντες είναι μια διακριτή και εξειδικευμένη ομάδα σαυρών με περισσότερα από 160 είδη. Στο ζωϊκό βασίλειο, διότι στο πολιτικό, φαίνεται να είναι άπειροι. 

Έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και πολλά είδη έχουν την ικανότητα να αλλάζουν χρώμα. Με διάφορα είδη που απαντώνται στην Αφρική, την Μαδαγασκάρη, την νότια Ευρώπη και την νότια Ασία μέχρι την Σρι Λάνκα. Έχουν επίσης εισαχθεί σε Χαβάη, Καλιφόρνια και Φλόριδα και συχνά διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα. 

Στην Ελλάδα απαντώνται δύο είδη χαμαιλέοντα: ο μεσογειακός χαμαιλέοντας (μόνο στη Σάμο), ενώ παλαιότερα εντοπιζόταν επιπλέον στην Κρήτη και τη Χίο, και ο αφρικανικός χαμαιλέοντας που εντοπίζεται στο νομό Μεσσηνίας και πιθανολογείται ότι έφτασε στον ελλαδικό χώρο από αρχαία ελληνική εισαγωγή. 

Τώρα σίγουρα υπάρχει και καστοριανός χαμαιλέων. Τα διαφορετικά είδη χαμαιλέοντα είναι σε θέση να διαφοροποιούν το χρώμα και το μοτίβο τους μέσω συνδυασμών ροζ, μπλε, κόκκινου, πορτοκαλί, πράσινου, μαύρου, καφέ, γαλάζιου, κίτρινου, τιρκουάζ και μωβ εμπλουτίζει την πολιτική πανίδα. Και να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Αν δεν είσαι φλούφλης, είσαι σίγουρα φιλελεύθερος.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1116.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/11/22

    Είναι τόσο ανίκανοι που κι αυτή η 'επιχειρηματική' προσπάθεια θα αποτύχει και θα βγεί ζημιογόνα όπως όλες οι δημοτικές διαχρονικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεωργία Μυκωνιάτη [fb]5/11/22

    Αυτοκριτική; Άγνωστη λέξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ