5.11.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η κυρία Μαρία Αντωνίου που δεν εκπροσωπεί κανένα θεσμό και κανένα αξίωμα· είναι απλώς υπεύθυνη –με ό,τι αυτό σημαίνει– του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξεχωρίζει. Αφού δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τους μετακλητούς (;), τους μετατεθέντες (;) τους αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους να κατέχουν επίσημη θέση –ω του θαύματος– αυτή εφευρέθηκε! 


Την τότε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 40-50% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος –και νυν αδικαιολόγητη παραμονή της, σε μία πόλη που συνεχώς μαραζώνει– κάποιοι «διαμαρτυρόμενοι» την κατάπιαν αμάσητη. Σαν την κάμηλο.


Η επίσκεψη του φωνακλά υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε με βασικό σκοπό τα εγκαίνια έναρξης και επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Καστοριάς και στον δήμο του Άργους Ορεστικού. Παρά τα διάφορα ευτράπελα που προηγήθηκαν της επίσκεψης με τον αποκλεισμό οδοστρώματος απέναντι από τα γραφεία της τοπικής νομαρχιακής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις αγριοφωνάρες εξαγριωμένων κομματικών και μη έξω από το κτήριο του διοικητηρίου κατά την άφιξη του κυβερνητικού επιτελείου, όταν και επισκέφτηκαν την αντιπεριφερειάρχη κ. Δέσποινα Κοζατσάνη.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ) ακούστηκαν θριαμβολογίες, κομματικές τοποθετήσεις και φιλοφρονήσεις αλλά και ολίγον ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών προς αποκατάσταση της αλήθειας στην τοπική κοινωνία για τον πολιτικά υπεύθυνο ή ανεύθυνο- χάρη στον οποίο πραγματοποιήθηκε ή κινδύνεψε να χαθεί ακόμη ένα έργο για την πόλη και την περιοχή της Καστοριάς.

Τοποθετήσεις που καθώς φαίνεται, εξαιρουμένων των παθιασμένων οπαδών των δύο κομμάτων εξουσίας, δεν αφορούν κανέναν άλλον πολίτη. Περισσότερο ενδεχομένως να δίνουν αφορμή για ανταλλαγή απόψεων στα καφενεία, παρά δίνουν λύση στα τοπικά προβλήματα. Και στην τρέχουσα περίοδο οι δημότες της Καστοριάς φαίνεται πως περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη την υλοποίηση έργων, παρά τις πολωμένες καφενειακές συζητήσεις και εντάσεις που συναντούσε κανείς την δεκαετία του ’80.

Και παρά το γεγονός πως οι πολίτες παρακολουθούν την άκομψη μετατόπιση ευθυνών μεταξύ των τοπικών –και όχι μόνο– εκπροσώπων του ΣυΡιζΑ και της ΝΔ για την καθυστερημένη έναρξη του έργου, μερικοί δράττονται της ευκαιρίας για να επανασυστηθούν στο τοπικό εκλογικό σώμα και να εμφανιστούν ως τοπικοί σωτήρες επιδιώκοντας πιθανή εκλογή τους. Όπως για παράδειγμα η επικεφαλής του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Αντωνίου.

Η οποία δίχως καμία νόμιμη εκλογική εκπροσώπηση, εμφανίζεται συνεχώς δεξιά και αριστερά στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, διεκδικώντας ενδεχομένως όσα εκείνη νομίζει πως της αναλογούν. Πολλά; Ελάχιστα; Τίποτα; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με το τι ακριβώς σκέφτεται η κ. Αντωνίου. Αν και οι ψηφοφόροι του κόμματος με το οποίο πολιτεύτηκε την τελευταία φορά, απέδειξαν στην κάλπη πως ακριβώς αντιλήφθηκαν ποσοτικά το βουλευτικό της έργο επί σειρά ετών. «Όχι και τόσο ενθαρρυντικό για την ίδια» λένε κάποιοι, από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου.

Ταυτόχρονα όμως γίνεται ευρέως αντιληπτό από μεγάλη μερίδα των πολιτών πως ενδεχομένως έχει στηθεί άτυπα κάποιος μηχανισμός στήριξης και προβολής της κ. Αντωνίου. Τόσο από την συνεχόμενη κομματική στήριξη που απολαμβάνει ακόμα και μετά την εκλογική της ήττα τον Ιούλιο του 2019 όσο και από τοπικά γρανάζια, πολιτικά και μη. Καθώς περίπου επί δυόμιση συναπτά έτη φιλοξενείται αδιακόπως από το σύνολο των τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, προβάλλοντας τις θέσεις της. Χωρίς να φέρει ουδεμία εκλογική νομιμοποίηση. Τυχαίο αγαπητή ΟΔΟΣ; Δεν νομίζω.

Και η συγκεκριμένη στήριξη –κομματική και δημοσιογραφική– φαίνεται πως γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη όσο φουντώνουν οι φήμες για τον αιφνίδιο και πρόωρο χαρακτήρα των επόμενων εκλογών. Από την στιγμή μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η επανατοποθέτηση του νυν βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και επιβεβαιωθούν οι φήμες πως η κ. Αντωνίου θα αποτελέσει ένα εκ των τριών υπόλοιπων προσώπων που υπολείπονται για την κατάρτιση του τοπικού κομματικού ψηφοδελτίου, τότε θα τείνει να διαπραχτεί εκλογική αναμέτρηση με οσμή αθέμιτου ανταγωνισμού.

Και θα σου εξηγήσω αγαπητή ΟΔΟΣ. Θα μπορεί κάποιος να διαψεύσει όλους εκείνους που θα υποστηρίξουν πως η κυρία Αντωνίου επιδίδεται σε μακροχρόνια προσωπική πολιτική καμπάνια βρισκόμενη σε άτυπη προεκλογική περίοδο χρησιμοποιώντας τον τίτλο του “επικεφαλής πρωθυπουργικού γραφείου”; «Φυσικά και όχι» λένε κάποιοι από τους οποίους δυσκολεύομαι να βρω τρόπο να διαφωνήσω μαζί τους.

Όλα αυτά όμως είναι υποθετικά σενάρια που στην περίπτωση επιβεβαίωσης τους, θα δημιουργήσουν προβλήματα που θα αφορούν αποκλειστικά το κόμμα της ΝΔ και τους ψηφοφόρους της. Όλους τους υπόλοιπους φαίνεται να μην τους απασχολεί καθόλου. Απλά καλό θα ήταν κάποιο από τα λαμπρά συμβουλευτικά στελέχη που έχει δίπλα της η κ. Αντωνίου να την ενημερώσουν πως στην περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει αντιληπτό από τμήμα του εκλογικού σώματος, τότε πολύ πιθανό να μην φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την ίδια.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν κυλήσουν θετικά τα αποτελέσματα για την ίδια στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα της ενδεχομένως να την ξαναρίξει στην εκλογική μάχη των περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023. Έτσι δεν διαρρέουν άλλωστε μικρά γρανάζια του ευρύτερου μηχανισμού που στηρίζει την κ. Αντωνίου; Είναι δυνατόν σε τέτοια λαμπρά κομματικά στελέχη να μην δίνεται ξανά και ξανά η ευκαιρία να εφαρμόσουν το πολιτικό τους πλάνο; Πώς είναι δυνατόν να στερήσουν από το κομματικό και γενικά το εκλογικό σώμα τόσο πλούσιο πολιτικό παρελθόν; Φυσικά και είναι ρητορικά τα ερωτήματα αγαπητή ΟΔΟΣ.

* * *

«Μόνο που οι διαμαρτυρόμενοι επιχειρηματίες φαίνεται πως δεν είδαν όσους ήταν δίπλα τους με την μορφή επαναστατικο-συμπαράστασης. Ένας άμεσα εμπλεκόμενος με τις αυξήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς ρεύματος πολύ πριν ξεσπάσει η καθολική κρίση ενέργειας ήταν ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης. Ο οποίος μάλλον ξέχασε τις δικές του αυξήσεις 40-50% στα δημοτικά τέλη και μαζί με εκείνον φαίνεται πως έπαθαν κάποιας μικρής έκτασης αμνησιακό επεισόδιο και οι διαμαρτυρόμενοι».

* * *

Την Καστοριά –και τους πολίτες της– βέβαια φαίνεται να μην την απασχολούν μόνο τα πολιτικά δρώμενα της κ. Αντωνίου. Φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται πως οι διαχρονικά πολιτικά υπεύθυνοι για την αστική, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση της πόλης, βρίσκονται εντός των τειχών και συντελέστηκε από την εφαρμογή πολιτικών που οι ίδιοι στήριξαν και άλλοι εκλέχτηκαν. Όπως για παράδειγμα, η πολυδιαφημιζόμενη παρουσία αιρετών όλων των βαθμίδων δίνοντας το παρόν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών εστίασης που έλαβε χώρα στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας με κεντρικό αίτημα την μείωση των λογαριασμών ρεύματος!

Μόνο που οι διαμαρτυρόμενοι επιχειρηματίες φαίνεται πως δεν είδαν όσους ήταν δίπλα τους με την μορφή επαναστατικο-συμπαράστασης. Ένας άμεσα εμπλεκόμενος με τις αυξήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς ρεύματος πολύ πριν ξεσπάσει η καθολική κρίση ενέργειας ήταν ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης. Ο οποίος μάλλον ξέχασε τις δικές του αυξήσεις 40-50% στα δημοτικά τέλη και μαζί με εκείνον φαίνεται πως έπαθαν κάποιας μικρής έκτασης αμνησιακό επεισόδιο και οι διαμαρτυρόμενοι.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως την τότε αύξηση των δημοτικών τελών –και νυν αδικαιολόγητη παραμονή της– στα τιμολόγια ηλεκτρισμού την κατάπιαν αμάσητη, αλλά εσύ μην δίνεις σημασία αγαπητή ΟΔΟΣ. Προφανώς δεν θα υπέπεσε στην αντίληψη όλων των υπόλοιπων κάποιου είδους διαμαρτυρία των επιχειρηματιών για την αύξηση των δημοτικών τελών που έφερε ο κ. Κορεντσίδης, εκτός και αν δεν υπήρξε. Που είναι και το πιο προφανές.

Αυτό που απομένει ως τελική εικόνα είναι ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης να… συμπάσχει με τους διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες, έχοντας επιβάλλει ο ίδιος την πρώτη αύξηση! Πραγματικά αριστουργηματικό και συνάμα υποκριτικό το θέαμα.

* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: Να κρατήσουν οι χοροί! [σχετικά "εδώ"]


* * *

Άκουσες κανέναν από τους ντουντουκο-κρατούντες να απαιτούν την κατάργηση της “Κορεντσίδειας” αύξησης που επιβλήθηκε από τον ίδιο και την δική του δημοτική αρχή; Τόσο από τα τιμολόγια που λαμβάνουν οι ίδιοι όσο και των υπόλοιπων κατοίκων που σύμφωνα με τον ίδιο τον δήμαρχο μέσω αυτών των διαμαρτυριών εκφράζεται όλη η πόλη και όχι μόνο ένας επαγγελματικός κλάδος;

Αν ναι, να με ενημερώσεις και μένα για να μην κινούμαι στα δύσβατα μονοπάτια της άγνοιας. Και εδώ που τα συζητάμε αγαπητή ΟΔΟΣ, μπορείς επίσης να με διαφωτίσεις πως είναι δυνατόν οι επιχειρηματίες να μην έκαναν ουδεμία νύξη για την συγκεκριμένη δημοτική υπερφορολόγηση;

Μήπως γιατί ένας εκ των ομιλητών/εκπροσώπων της εστίασης τυγχάνει να είναι και μέλος του τοπικού συμβουλίου προερχόμενος από τον συνδυασμό “Ώρα για δουλειές”; Στα μάτια μου αποκλείεται να υπάρχει κάποια διασύνδεση μεταξύ των δύο, επομένως μην δίνεις και εσύ καμία σημασία. Εξάλλου οι κακές οι γλώσσες τα λένε αυτά. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1115.






3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/11/22

    Καλά, ξέρουμε τι συμβαίνει με τους δήθεν διαμαρτυρόμενους. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια της νότιας παραλίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/11/22

      Δεν χρειάζεται το τσίρκο με κλάματα στους δρόμους. Ας πάνε να κλάψουν στην κουμπάρα τους. Έτσι δεν είναι Σάκη;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος7/11/22

    εμείς τα ξανθά και μποτοξάτα μοντέλα χρειαζόμαστε πασαρέλα: εκκλησία, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις, φυτώρια, εκθέσεις, γιορτές, κομματικές εκδηλώσεις κλπ. κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ