22.10.22

ΟΔΟΣ: Xωρίς περιβάλλον


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.3.2022 | 1117


Και στην Καστοριά ως γνωστόν ό,τι δηλώσεις είσαι και εάν το δηλώσεις, μπορείς και να το σώσεις.


Καθώς ημερολογιακά τουλάχιστον, ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης και το βλέμμα αναζητεί στο αστικό περιβάλλον της πόλης τα πρώτα τεκμήρια της όμορφης εποχής, στην Καστοριά τουλάχιστον, η προσπάθεια μοιάζει να είναι μάταιη.

Αν εξαιρεθούν κάποιες κάπως απομακρυσμένες γειτονιές του παραδοσιακού κατά βάση ιστού της πόλης, όπου μέσα σε ιδιόκτητα οικόπεδα το επίμονο βλέμμα θα αντιληφθεί κάποιες ανθισμένες αμυγδαλιές ή «ρυκές» και κάποιους θάμνους έτοιμους να δώσουν τα νέα φύλλα τους στο Σύμπαν, κατά τα άλλα η εικόνα της πόλης αποδεικνύεται για κλάματα. 

Απουσιάζει όχι μόνο το αειθαλές πράσινο αλλά και το φροντισμένο εποχιακό και φυλλοβόλο. Με εξαίρεση κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις. Που συνήθως είναι ντεκόρ, αμφιβόλου ποιότητας και γούστου. 

Όπως για παράδειγμα στην είσοδο της Λεωφόρου Κύκνων το ντεκόρ στους ιστούς των σημαιών (ελληνικής και «βυζαντινής»), ή ακόμη και εκεί που υπάρχει το γλυπτό «I love Kastoria» και αλλού. 

Γενικά τα λουλουδάκια και οι θάμνοι στην Καστοριά προορίζονται να αποτελούν τα κόλλυβα του πρασίνου, της περιβαλλοντικής συνείδησης και μια ψευδαίσθηση, αυταπάτη, ευαισθησίας και πρασίνου. Ειδικά δε, αν συνδυαστούν με τα κωνοφόρα δένδρα –που μετά το κουτσούερεμά τους μοιάζουν με ομπρέλες, μνημεία συλλογικής ντροπής για όλους τους κατοίκους. Και υπάρχουν σε νησίδες στις οδούς Γράμμου, Λεωφόρο Κύκνων και αλλού. 

Όπως τα δένδρα... νάνοι που μαρτυρούν την φοβία των ιθυνόντων για το πράσινο και την αναβάθμισή του στην Καστοριά. 

Ώστε να είναι να απορεί κανείς που όλα αυτά τα made in Kastoria δεν έγιναν ακόμη πανελλήνια είδηση. Είναι δε τόση η εξοικείωσή του βλέμματος του πολίτη της Καστοριάς με το κομμένο και το ξερό, το ανύπαρκτο και τα υποτυπώδη ντεκόρ πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, που κανείς δεν προσέχει ακόμη και κάτι που μοιάζει απίστευτο. 

Στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Καστοριάς και του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, στην Λεωφόρο των Κύκνων, που ανήκει στην ευθύνη του Δήμου Καστοριάς και είναι το γνωστό ξύλινο κτήριο που παραπέμπει σε σαλέ Ελβετίας χωρίς το πράσινο (δηλαδή της... Νέας Ελβετίας), ΔΕΝ υπάρχει ούτε ένα δένδρο. Έτσι για σκιά, για τα προσχήματα, για «ξεκάρφωμα» που λένε.  Ένα οικόπεδο με ένα ξύλινο κτίσμα, χωρίς γλάστρες, χωρίς λουλούδια, άνθη ή φυτά. Παρά μόνο δηλώσεις και επιγραφές.

Και στην Καστοριά ως γνωστόν ό,τι δηλώσεις είσαι και εάν το δηλώσεις, μπορείς και να το σώσεις, συνέβη και στην περίπτωση αυτή. 
Κέντρο Περιβάλλοντος...  χωρίς περιβάλλον. Όπως λεωφόρος Κύκνων χωρίς κύκνους, λεωφόρος Γουναράδων χωρίς γουναράδες κ.ο.κ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/10/22

    Δεν είναι Νέα Ελβετία. Αλλά Νέο Τσιμπουτί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/10/22

      Τι σου φταίνε ρε φίλε οι τσιμπουτιανοί και τους προσβάλεις;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/10/22

    Τώρα που το Βογατσικό έγινε Καλιφόρνια και ο Ζήσης Schwarzenegger δεν μας σταματάει ΤΊΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ