25.3.23

ΟΔΟΣ: La Cuba όπως Λακούβα

 

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Καστοριά 11 Νοεμβρίου 2022 - 14 Νοεμβρίου 2022
ΟΔΟΣ 17.11.2022 | 1149

Καθώς πέρασαν 2,5 χρόνια αφ’ ότου την Άνοιξη του 2020 η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (στην πρώτη περίοδο της πανδημίας) είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί αμέσως μετά το lockdown την Καστοριά, χωρίς να το πράξειον· τον επόμενο χρόνο δεν ανταποκρίθηκε στην επίσημη πρόσκληση του δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη να παραστεί την 11η Νοεμβρίου 2021 στα «ελευθέρια της Καστοριάς»· παρά μόνο με χαρακτηριστική καθυστέρηση μόλις μερικές ημέρες πριν, στην 3η από τότε συνεχόμενη πρόσκλησή της εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς, και με αφορμή την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου, θέμα με την ιδιαίτερη πολιτική σημειολογία του, οι δημότες της Καστοριάς είχαν την ευκαιρία για αξιόλογες παρατηρήσεις. 

Όχι, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έπρεπε να έλθει η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καστοριά ώστε να παρακαθήσουν… «αυθόρμητα» οι εκλεγμένοι και εκλεκτοί της εποχής, για πρώτη φορά σε ένα συνηθισμένο κατάστημα καφέ, σχετικά κοντά στους πολίτες μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι όμως σίγουρα μαζί με άλλες και αυτή η εικόνα –σε μια περιοχή που οι εκλεγμένοι καταδέχονται την επίσκεψη μόνο σε προσκυνήματα, λειτουργίες, δεξιώσεις, λιβανίσματα, πανηγύρια συλλόγων και τα συναφή. 

Πρωτίστως είναι το γεγονός ότι εκτός από τα εκτεταμένα μέτρα ασφάλειας και υπερβολικής «σκούπας» από τις θέσεις στάθμευσης των οχημάτων των κοινών θνητών, που έγινε από την Τροχαία Καστοριάς για να μη χαλάσει η ζαχαρένια πολιτικών ημίθεων και ευγενών, ο Δήμος Καστοριάς όπως και η Αντιπεριφέρεια, προσπάθησαν να γίνουν μακιγιέζ. 

Επενέβησαν στην άθλια εικόνα της πόλης αποκλειστικά στα κεντρικά της σημεία. Εστιασμένα εκεί που τέλος πάντων θα περνούσε ή θα στεκόταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν ενδιαφέρονται για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά να μην αποκαλυφθεί η καθημερινότητα αυτή. 

Δεν είναι μόνο τα «ασπρίσματα» στις διαβάσεις πεζών αποκλειστικά στις διαδρομές που θα ακολουθούσαν οι πομπές των αυτοαποκαλούμενων «επισήμων». Με αποτέλεσμα αυτών των ασπρισμάτων, ένα εικαστικό συνονθύλευμα από λακκούβες, χαλίκια, μπαλώματα. Αλλά και η κηπουρική επιδρομή, στο ανύπαρκτο κοινόχρηστο πράσινο των θάμνων – νάνων. 

Όπως και η καθαριότητα, με την σκούπα στο χέρι και το φτυάρι, όπως και ο σημαιοστολισμός και η φωταγώγηση. Με σκηνές που παρέπεμπαν σε αγγαρείες καθαριότητας και συλλογής αποτσίγαρων, σε στρατιωτικές μονάδες στις περασμένες δεκαετίες. 

Είναι βέβαια και το γεγονός ότι με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου, ω του θαύματος, επαναλειτούργησαν οι φωτεινοί σηματοδότες στην συμβολή της λεωφόρου των Κύκνων με την Μεγάλου Αλεξάνδρου και την οδό Διοικητηρίου. Ύστερα από πολλούς μήνες «πορτοκαλί», οι κοινοί θνητοί οδηγοί κοινών οχημάτων, είχαν και πάλι την ευκαιρία να κυκλοφορούν με φωτεινούς σηματοδότες, πράσινους, πορτοκαλί και κόκκινο. Χαράς Ευαγγέλια δηλαδή. 

Και καθόσον τα περισσότερα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αισθάνονται την ελευθερία του τύπου και την ευθύνη της ενημέρωσης και της κριτικής όπως περίπου στην Ρωσία ή την Τουρκία –και ευτυχώς καλύτερα από την Βόρεια Κορέα– κάποιος ή κάποιοι, μετά την απομάκρυνση των επισήμων και των πατρικίων από την προεδρική εξέδρα, είχαν την έξυπνη εικαστική ιδέα να αφιερώσουν εκφραστικά το επίκεντρο της εξέδρας της Καστοριάς, αλλά στο σύνολό της, στα ΜΜΕ, της Καστοριάς προφανώς. Η πινακίδα «ΜΜΕ» (φωτογραφία επάνω) δέσποζε από την Παρασκευή 11/11 μέχρι και την Δευτέρα το πρωί 14/11, με αποτέλεσμα πεζοί, επιβάτες, εποχούμενοι και κάθε περαστικός και διαβάτης, να επιβεβαιώνει ότι η κενή και άδεια εξέδρα των επισήμων της Καστοριάς ανήκει και δεν είναι αδέσποτη. Ανήκει στα ΜΜΕ.

Αφού κανείς σχεδόν δεν πρόσεξε και δεν καυτηρίασε την νοοτροπία στρατιωτικής μονάδας στην λειτουργία της πόλης, τις τρύπες, τους κρατήρες σε δρόμους και πεζοδρόμια με τις… πάλλευκες λωρίδες ή και τις κατακίτρινες των διαβάσεων. Όπως και το ότι, από Δευτέρα πρωί–πρωί, διακόπηκε και πάλι η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην πιο κεντρική ίσως συμβολή οδών της Καστοριάς. Και επανήλθε το αέναο πορτοκαλί, το άναψε – σβήσε – άναψε – σβήσε κ.ο.κ. 






Να προκαλεί εκ νέου ερωτήματα και απορίες για το ποιος άραγε συγκοινωνιολόγος ή άλλος υπηρεσιακός παράγοντας, είναι αυτός που επιβάλλει σε μια πόλη και τους οδηγούς μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση (*). Με την δικαιολογία ότι το «πορτοκαλί» έχει στόχο στην... εξοικείωση των οδηγών στην...επικείμενη κατασκευή κόμβου, να μοιάζει και να είναι φαιδρή και εξόχως υποτιμητική. Και την υπόνοια ότι, δεν μπορεί, κάτι θα κρύβεται πίσω απ’ όλη αυτή την μεγαλοφυΐα να μην μοιάζει καθόλου υπερβολική. 

Όπως δεν φάνηκε καθόλου υπερβολικό να περιφέρεται στις εκδηλώσεις και να στέκεται χωρίς την αντίστοιχη ταμπελίτσα (φωτογραφία κάτω), η υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, που θα της μοιάζει και της ίδιας προσβολή στον... θεσμό, να βρεθεί κάπου ανάμεσα στον λαουτζίκο.


(*) Η υπολειτουργία των σηματοδοτών ξεκίνησε το 2015 επί αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων του κ. Δημητρίου Κωτούλα, επί δημαρχίας κ. Ανέστη Αγγελή, και επανεμφανίστηκε επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Κορεντσίδη· που καθώς δεν εξελέγη ο πρώην αντιδήμαρχος του κ. Αγγελή δημοτικός σύμβουλος του κ. Κορεντσίδη, προσλήφθηκε από τον ίδιο ως «ειδικός σύμβουλός» του. Τον επόμενο μήνα η διασταύρωση θα εισέλθει στον 8ο χρόνο του τριτοκοσμικού πειράματος της «εν τιμή πρότασης - ώρα για δουλειά». 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1149.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/4/23

    Η κυρία χωρίς ταμπελίτσα θα χρειαζόταν ταμπελάρα για να χωρέσει ο βαρύγδουπος τίτλος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/4/23

    Διεθνώς αναγνωρίσιμα άτομα δεν χρειάζονται ταμπελίτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ