3.8.23

Το Σκάκι


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


“Αυτόπτες μάρτυρες”

Εγώ τους είδα —λέει— τους δυο διαρρήκτες πίσω απ' τις γρίλιες
να παραβιάζουν την απέναντι πόρτα· —δε φώναξα διόλου·
είχε φεγγάρι· φαινόνταν καθαρά τ' αντικλείδια τους
και τα στολίδια του γύψου στον τοίχο. Περίμενα πρώτα
να φωνάξουνε οι άλλοι από δίπλα. Κανένας δε φώναξε.
Έφυγα, απ' το παράθυρο, κάθισα στην καρέκλα, ακούμπησα
το μέτωπό μου στο μάρμαρο του τραπεζιού, και θαρρώ
που αποκοιμήθηκα πλάι στο φτωχό μελανωμένο χέρι
του παιδιού που δεν προβιβάστηκε. Μέσα στον ύπνο μου
μ' έπιασε πονοκέφαλος απ' το φεγγάρι. Τα χαράματα
μου χτύπησαν την πόρτα. Ήταν οι δυο διαρρήκτες
κρατώντας δυο ωραίες ανθοδέσμες. Μπήκα στην κουζίνα
να βάλω τα λουλούδια στο νερό. Γυρίζοντας πίσω,
μ' ένα βάζο στο κάθε μου χέρι, δεν τους βρήκα.
    
■ Τους ψηφίσαμε τους άρχοντες του τόπου και της πόλης μας. Δεν μπήκαν στις ζωές μας από το παράθυρο αλλά τις «διέρρηξαν» (με το ξεκίνημα, 40% αύξηση των δημοτικών τελών) και κοιτάμε τα «έργα και τις μέρες» τους (πίσω απ' τις γρίλιες). Κρατούσαν στα χέρια τους τις υποσχέσεις (τ' αντικλείδια) για το συμμάζεμα της Καστοριάς. Τους πιστέψαμε ότι θα «σηκώσουν τα μανίκια ψηλά» και θα δουλέψουν. Βλέπουμε (είχε φεγγάρι) την καταστροφή της πόλης μας και δεν μιλάμε επειδή όταν κάποιοι τόλμησαν να μιλήσουν και να γράψουν για τα «πεπραγμένα» τους, συκοφαντήθηκαν και χλευάστηκαν από ψεύτικα προφίλ που γέμισαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Κι έτσι φοβηθήκαμε και περιμένουμε άλλους να μιλήσουν (Κανένας δε φώναξε). 

■ Τώρα ακούσαμε ότι, διαμαρτύρονται οι απλήρωτοι υπάλληλοι κάποιων δομών του δήμου μας. Πέντε μήνες απλήρωτοι οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών δομών. Όταν πριν τέσσερα χρόνια (όχι και πολύ μακρυά) και πάλι ήσαν απλήρωτοι από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα τοπικά ειδησιογραφικά «έκραζαν» τους υπεύθυνους. Τον τότε δήμαρχο κ. Αγγελή και τον τότε πρόεδρο της «Ορεστειάς» τον κ. Λάζαρο Ζήση (πρόεδρο της "Μακεδνός" και της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -νυν «Ώρα για δουλειά»). Τώρα γιατί δεν γράφουν για τους υπεύθυνους; Τον δήμαρχο, τον οποίον θέλησαν να συναντήσουν οι διαμαρτυρόμενοι απλήρωτοι δημοτικοί υπάλληλοι και απουσίαζε ως συνήθως. 

■ Κάθε μήνα οδεύει στο «Κλεινό Άστυ» (ο κ. Κορεντσίδης) προς την πρωτεύουσα Αθήνα για συναντήσεις με στελέχη του τάδε και του δείνα υπουργείου όπως μας πληροφορεί μέσω Διαύγειας. Πολλή «δουλειά» που συνεπάγεται με πολλά ταξίδια για τα πολλά έργα του. Τα έξοδα όμως των ταξιδιών του δεν δημοσιοποιούνται στην Διαύγεια με ονοματεπώνυμο. Πολύ παράξενο! Παράξενο όμως δεν είναι που ταξιδεύει αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη και όχι από το δικό μας, το διεθνές αεροδρόμιο. Το οποίο ούτε προτιμούν οι τουρίστες του «παγκόσμιου προορισμού». Γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια; Δεν βρίσκει εισιτήριο λόγω μεγάλης ζήτησης; (Έφυγα, απ' το παράθυρο).
 
■ Ευθύνες όμως για την μη καταβολή των μισθών σε υπαλλήλους των δομών του δήμου που ανήκαν στην δικαιοδοσία της κοινωφελούς επιχείρησης "Ορεστειάς" φέρει και η πρόεδρός της, η κ. Χ. Φιλίππου. Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν πρέπει να νοιώθουμε εμείς τύψεις που τους ψηφίσαμε (ακούμπησα το μέτωπό μου στο μάρμαρο του τραπεζιού), ας ξανα-ξανα θυμηθούμε το πρώτο «μεγάλο έργο» της κ. Φιλίππου. Την «εκδικητική» διακοπή των αναμεταδόσεων των παραστάσεων της όπερας απευθείας από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Την μοναδική επιτυχημένη πολιτιστική εκδήλωση του δήμου Καστοριάς που είχε εισιτήριο κι έτσι έβγαζε τα έξοδά της. Με εντολή «άνωθεν» αποφασίστηκε η διακοπή μετά από 6 και πλέον χρόνια επιτυχούς λειτουργίας επί Χατζησυμεωνίδη και Αγγελή, για να «τιμωρήσουν» την εφημερίδα «Οδός» η οποία έκανε κριτική των πρώτων πεπραγμένων τους. Από τον Απρίλιο του 2022 όμως που έχει αναλάβει αντιδήμαρχος (η κ. Φιλίππου) Παιδεἰας, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων έχει διαθέσει σε μόνο σε αθλητικούς συλλόγους και αθλητικές εκδηλώσεις το ποσόν, 28.557,60 ευρώ (και θαρρώ που αποκοιμήθηκα). 

■ Για να μην βλέπουμε το «τίποτα» και κυρίως να μην μιλάμε για τις προεκλογικές υποσχέσεις τους τις οποίες δεν τήρησαν δηλαδή έργα, έργα, έργα, μας έριξαν άφθονη χρυσόσκονη (τα στολίδια του γύψου) και μας θάμπωσαν. Μας θἀμπωσαν όμως με τα χρυσοπληρωμένα πολιτιστικά τους δρώμενα; Μας θάμπωσαν τα χρυσοπληρωμένα κείμενα των «δημοσιογράφων» που προσπαθούν και τους εαυτούς τους μάλλον να πείσουν ότι, όλα είναι ανθηρά εδώ στην Καστοριά; Οι δημότες γνωρίζουμε (Μέσα στον ύπνο μου μ' έπιασε πονοκέφαλος απ' το φεγγάρι) την ερήμωση και την φτώχεια της πόλης μας. Την ζούμε καθημερινά. Δεν είναι μόνο η δημοτική αρχή υπεύθυνη για την κατάντια μας, είναι και οι βουλευτές και προπάντων ο κυβερνητικός και η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης που ενώ δεν την ψηφίσαμε και δεν εξελέγη βουλευτής, μας την επέβαλλαν στο «σβέρκο» μας το «επιτελικό κράτος» επί τέσσερα έτη. 

■ Επειδή οι εκλογές κοντοζυγώνουν (Τα χαράματα μου χτύπησαν την πόρτα), άρχισαν και οι συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Πρώτη η κ. Μ. Αντωνίου η οποία έκανε μία εκδήλωση στον ναυτικό όμιλο με θέμα «Γυναίκα και πολιτική»  με κύριο πρόσωπο την ίδια και πλαισιωμένη από τις τρεις άλλες γνωστές πολιτικούς. Η μία εξ αυτών ευρωβουλευτής, διότι η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη δεν μπορεί χωρίς μία ευρωβουλευτή δίπλα της. Η «κολλητή» -πρώην «κολλητή» της η κ. Μ. Σπυράκη έχει μπει στον πάγο λόγω ενός σκανδάλου και, βρήκε καινούργια «κολλητή». Επιλογή ενός χώρου (μπαρ-εστιατὀριο) και όχι π.χ. ενός αμφιθεάτρου όπως έγινε για την ομιλία της ιστορικού κ. Μ. Ευθυμίου. Δύσκολο να γεμίσεις αμφιθέατρο. Κι έτσι «έπεσαν» στην παγίδα της οι άλλοι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, να την «τιμήσουν» με την παρουσία τους. 

■ Με την επιστροφή του από το ταξίδι του ο κ. Κορεντσίδης, μας εξήγγειλε ότι «θα» δημοπρατηθούν πέντε έργα (κρατώντας δυο ωραίες ανθοδέσμες). «Θα» δημοπρατηθούν, δηλαδή ούτε καν θα ξεκινήσουν, δηλ. προεκλογικά βεγγαλικά. Όχι το έργο της αλλαγής των σωλήνων ύδρευσης δεν είναι μέσα σε αυτές τις δημοπρατήσεις. Μάλλον το έχει δημοπρατήσει, αλλά δεν ξεκινάει. Μη ρωτάτε και πολλά. (Μπήκα στην κουζίνα να βάλω τα λουλούδια στο νερό). 

■ Θα έχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμα και θα βλέπουμε πολύ χρήμα να δαπανάται από τους άρχοντες για να μας πείσουν ότι έχουν επιτελέσει μεγάλο έργο για εμάς. Είναι κουραστικό να ταξιδεύεις συνεχώς για να εξαγγέλλεις μετά, έργα. Στα χαρτιά και στα συρτάρια (Γυρίζοντας πίσω, μ' ένα βάζο στο κάθε μου χέρι, δεν τους βρήκα). Το μόνο σίγουρο, ευελπιστούμε.

Καληνύχτα «Αυτόπτες Μάρτυρες»
Απ’ όποιο παραθύρι κι αν «βλέπετε» 


Το ποίημα « Αυτόπτης μάρτυρας» είναι του Γιάννη Ρίτσου και γραμμένο το 1972 συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή του «Γραφή τυφλού», για την παγκόσμια ημέρα ποίησης που γιορτάστηκε προχθές Τρίτη 21 Μαρτίου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1167.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ