Τέλος στις διεκδικήσεις των Ηπειρωτών για την “Σιδηροδρομική Εγνατία” και την έλευση τραίνου στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, έβαλε μιλώντας στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στη διασύνδεση των λιμανιών της χώρας με τις σιδηροδρομικές υποδομές, σημείωσε: «Για αυτό και η Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών με το κυρίως δίκτυο. Είτε μιλάμε για την Αλεξανδρούπολη, είτε μιλάμε για την Καβάλα, είτε μιλάμε για το Βόλο, είτε μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη. Αν μιλάμε ας πούμε για την Ηγουμενίτσα δεν θα γίνει αυτό, διότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάμε να φτιάξουμε μία σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά παράλληλα με την οδική Εγνατία. Είναι ένα έργο, το οποίο ακούω συχνά διάφορους να μιλούν. Είναι, όμως, σήμερα, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».
Σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ήπειρο. Και ετοιμάζει μία ακόμη επίσκεψη, επίσημη και συνοδεία υπουργικού κλιμακίου, στις 31 Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός λοιπόν έβαλε οριστικά τέλος στο έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου για το οποίο μάλιστα είπε ότι ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας! Κάτι τέτοιο ακούστηκε για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο όταν μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια ηπειρώτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προέβαιναν σε ανακοινώσεις και εξαγγελίες για την μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης ενώ και ο περιφερειάρχης που είχε τακτική επικοινωνία με τους υπουργούς ανακοίνωνε από δεκαπενθήμερο σε δεκαπενθήμερο… τα νεότερα για τη δημοπράτηση.
Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου έγινε... επιστημονική φαντασία για την κυβέρνηση το 2023 αλλά δύο χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2021, ο ΟΣΕ υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης από το CEF ύψους 15,5 εκατομμυρίων για την ολοκλήρωση των μελετών σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας - Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Η πρόταση έγινε δεκτή και τον Νοέμβριο του 2021 υπεγράφη μεταξύ της CINEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης συμφωνία χρηματοδότησης με ποσοστό χρηματοδότησης από το CEF κατά 50%. Το περασμένο δε καλοκαίρι, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενημέρωνε πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αντιμετωπίζει θετικά το έργο και ήδη εξετάζει τις προσφερόμενες δυνατότητες χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών του».
■ Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, γεωγραφικά είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδος με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας, αποτελώντας έτσι μία σημαντική γέφυρα ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τη Δυτική Ευρώπη. Ετησίως, διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά. Κύριες συνδέσεις του λιμένα οι ιταλικοί λιμένες Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα, καθώς και η νήσος της Κέρκυρας.
■ Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γεώργιος Καραγιάννης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στο εργοτάξιο της σήραγγας της Κλεισούρας (φωτογραφία) και μιλώντας στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά έργα που… προχωρούν στην Δυτική Μακεδονία δηλώνοντας επί λέξει: «Ένα πραγματικά εμβληματικό έργο που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της περιοχής είναι η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Αεροδρόμιο (!) Καστοριάς – Σύνορα με Αλβανία μέσω Καστοριάς – Ιεροπηγής – Πόγραδετς. Με αυτή τη νέα σύνδεση ενισχύεται η περιφερειακή και διακρατική συνδεσιμότητα των ελληνικών πόλεων μεταξύ τους και με τις γειτονικές χώρες. Η μελέτη σκοπιμότητας για την επιλογή της χάραξης ολοκληρώθηκε τέλος του 2022 και προτείνει τη σύνδεση μέσω Κοζάνης – Σιάτιστας – Καστοριάς».
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 1167.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.