22.8.23

Το Σκάκι


Επάνω, στιγμιότυπο από πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση ενός μόνο υποψηφίου του ΠαΣοΚ/ΚινΑλ στην Κόρινθο. Η σύγκρισή τους δείχνει «πόσο λίγος» ήταν ο κόσμος στην εδώ εκδήλωση των τριών υποψηφίων της Ν.Δ. στο «Κάστρο» της.



«Στης Χαλιμάς τα παραμύθια»

■ Με άσχημο άστατο καιρό και κρύο περάσαμε τις άγιες μέρες του Πάσχα. Έναν καιρό που ταίριαζε απόλυτα στη «βομβαρδισμένη» αρχόντισσα λόγω των «μεγάλων» έργων που συντελούνται (έτσι μας λένε). Ευτυχώς μία δημοσκόπηση και μία δήλωση του δημάρχου κ. Κορεντσίδη μας έφτιαξαν τη διάθεση. Θα μπορούσαμε να γελάσουμε μέχρι δακρύων. Μαζί μας και οι πέτρες που λένε. Αλλά το γέλιο αναβλήθηκε. 

■ Μία δημοσκόπηση για τη Δυτ. Μακεδονία, τα κόμματα και τους βουλευτές. Κρατάμε, το ποιoς θα βγει βουλευτής Καστοριάς. Είχε ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάστηκε. Όχι συγκεντρωτικά, με αύξουσα σειρά ψήφων για τους βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά ανά κόμμα. 

■ Φοβήθηκαν κάτι; Μάλλον τις ψήφους της υποψήφιας βουλεύτριας του ΣυΡιζΑ της κ. Τελιγιορίδου όπως επίσης και της κ. Τσαλουκίδου του ΠαΣοΚ/ΚινΑλ. 

■ Διότι βάσει της δημοσκόπησης οι δύο αυτές κυρίες είναι πρώτες και μετά ακολουθούν οι τρεις υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. 

■ Αρνητική και αιχμηρή κριτική για αυτή τη δημοσκόπηση έκανε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο κ. Τζηκαλάγιας διότι σύμφωνα με αυτή βρίσκεται στην 5η θέση του πίνακα όλων των υποψηφίων. 

■ Τα αποτελέσματα για τους υποψηφίους στην Καστοριά δεν άρεσαν και στα τοπικά ιντερνετικά μπλοκάκια και έβγαλαν το συμπέρασμα (κάτι σαν παραμυθάκι) ότι, αφού η Καστοριά είναι το «Κάστρο» της δεξιάς γαλάζιας παράταξης θα εκλεγεί η... κ. Αντωνίου. Έτσι βολεύει τους πληρωμένους γαλάζιους «παπαγάλους». 

■ Δεν τους πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό (ή και το αντίθετο αν είναι σκεπτόμενοι) ότι εδώ στην Καστοριά οι πολίτες ίσως και να ψηφίσουν πρόσωπα και όχι κόμματα. Μήπως και να θέλουν να «τιμωρήσουν» την επιλογή των τριών προσώπων στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. 

■ Τρία πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην τοπική πολιτική σκηνή πολλά χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν ούτε ένα θετικό προσφέρει στο τόπο μας. 

■ Τίποτα. Μόνο εξαγγελίες και πολλές, μα πολλές φωτογραφίες.

■ Αυτοπροβολή, ανούσιες δηλώσεις επί παντός και τρικλοποδιές μεταξύ τους. Άθλια η εικόνα της πολιτικής για τους ψηφοφόρους. 

■ Άσχημες ήταν και οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μουμουέ για την παρουσίαση των τριών υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. σε ξενοδοχείο. Λίγος ο κόσμος που παρέστη στην εκδήλωση. Οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Και κομματικά στελέχη. Κανένας απολύτως ενθουσιασμός. Και αν αυτός ήταν ο κόσμος σε πολιτική εκδήλωση εδώ στο «Κάστρο», στα κόκκινα ή πράσινα «Κάστρα», πόσος θα είναι άραγε; 

■ Απλά: προεκλογικό φιάσκο.

■ Η σύγκριση, φερ' ειπείν, με πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση ενός (1) μόνο υποψηφίου του ΠαΣοΚ/ΚινΑλ στην Κόρινθο, με τους τρεις (3) της Νέας Δημοκρατίας στο "Κάστρο" της στην Καστοριά, δείχνει «πόσο λίγος» ήταν ο κόσμος στην εδώ προεκλογική εκδήλωση (φωτογραφίες).

■ Επαναλαμβάνουμε, όλων των υποψηφίων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μαζί και στο «Κάστρο» της, και όχι ενός εκ των πολλών υποψηφίων ενός κόμματος που έπαψε εδώ και καιρό να κυβερνά.

■ Επειδή η πόλη της Κορίνθου διαθέτει και δημοτικό θέατρο όπως μαθαίνουμε από το άρθρο, η πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε αυτό, και όχι σε ξενοδοχείο.

■ Αυτό το τελευταίο (το δημοτικό θέατρο) αφορά την δημοτική αρχή της Καστοριάς. Επειδή ήταν το πρώτο έργο που είχε εξαγγείλει ότι, θα «σηκώσουν τα μανίκια» για να φτιάξουν. Ένα Πολιτιστικό Κέντρο. Τέσσερα χρόνια μετά ούτε μελέτη δεν έχουν φτιάξει. Αν και υπάρχουν έτοιμες μελέτες από τους προηγούμενους δημάρχους.

■ Σχετικά με την, μετά Πάσχα, δήλωση του κ. Κορεντσίδη ή καλύτερα το «ευλογώ τα γένια μου», περί τάχα εκτόξευσης, του δήμου Καστοριάς στην απορρόφηση κονδυλίων και εντάξεων έργων από την 13η στη δεύτερη θέση, χωρίς επίσημα στοιχεία, καλά μας τα ‘παν και οι άλλοι. 

■ Παρένθεση: Η εικόνα σε αυτή την δήλωση, μας έδειχνε ότι ούτε και ο ίδιος ίσως να μη πίστευε αυτά που ανακοίνωνε. Αυτό δε το μεγάλο έργο, που είναι και το σημαντικότερο για την Καστοριά (πέρα από το Πνευματικό), η αντικατάσταση των αρκετών εξ αυτών με αμίαντο σωλήνων ύδρευσης της πόλης, το είχε εξαγγείλει από το καλοκαίρι του 2020 ότι θα ξεκινούσε άμεσα, δηλ. τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς: του 2020. Τόσο άμεσα που το περιμένουμε ακόμα. Παρακολουθούμε τα έργα και τις ημέρες τους στην Διαύγεια όπως και των αντιδημάρχων και προέδρων και θα τα δημοσιοποιήσουμε σε κάποιο άλλο Σκάκι λόγω έλλειψης χώρου σε αυτό. Περισσότερο δε, επειδή θέλουν να τα γνωρίζουν οι πολίτες. Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε:

■ Κάθε φορά που κάποιος δήμαρχος βρισκόταν στο τελευταίο έτος λίγο πριν τις εκλογές, τα ίδια ακριβώς μας έλεγε. Πολλά έργα στα χαρτιά μας άφηνε και μελέτες. Μελέτες να δουν τα μάτια μας.

■ Ένα παράδειγμα τώρα για το πώς μπορεί να απορροφηθούν τα κονδύλια για τα έργα και να ανέβεις την κλίμακα ότι δήθεν παράγεις έργο.

■ Ας δούμε διαχρονικά την (δεύτερη) ανάπλαση της νότιας παραλίας στην πόλη μας. Εξαγγέλθηκε το... 2010 επί δημαρχίας Τσαμίση. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν 100.000 ευρώ. 

■ Φυσιολογικός προϋπολογισμός, καθώς η ανάπλαση αφορά κυρίως την διαρρύθμιση χώρων πεζοδρομίου για να... αυξηθεί ο χώρος για τις καφετέριες, πλακόστρωση και φύτευση δένδρων.

■ Στην συνέχεια, το 2012, ο επόμενος δήμαρχος, ο κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη, το ίδιο έργο, από 100.000 ευρώ με τις μελέτες το εκτόξευσε (μπουμ) στο 1.200.000 €. 

■ Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017, ο επόμενος δήμαρχος ο κ. Α. Αγγελής, το ανέβασε στο 1.800.000 €.

■ Τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή λίγο χρόνο αφότου ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου ο κ. Κορεντσίδης, εκτίναξε το έργο στα 3.500.000 €!

■ Και κάποιους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2021, η ίδια δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη της «Ώρας για δουλειά», για το ίδιο έργο της ανάπλασης της νότιας παραλίας, από 1.800.000 € που το παρέλαβε από τον κ. Αγγελή, το εκτόξευσε στο υπερπέραν: στα 4.250.000 €.

■ Κάπως έτσι γίνεται η εκτίναξη των δήθεν μεγάλων έργων που ΘΑ γίνουν στην Καστοριά και η άνοδος στη δεύτερη (λέμε τώρα) θέση απορρόφησης κονδυλίων στην περιφέρεια του κ. Κασαπίδη. 

■ Μετά από καιρό (έχουμε 5 μήνες μέχρι τις εκλογές) θα το εκτοξεύσει στην πρώτη γαλαξιακή θέση. Με τόση φόρα που έχει πάρει.

■ Εδώ θυμηθήκαμε και ταιριάζει απόλυτα το τραγουδάκι: «και σένα σου 'γιναν συνήθεια, της Χαλιμάς τα παραμύθια».

■ Απορία: μήπως η εξαγγελία του κ. Άκη Τσούκα για την δημαρχία της Καστοριάς προκάλεσε αναταράξεις; Και για τον λόγο αυτόν προέβη σε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Κορεντσίδης στο ίδιο τραπέζι δίπλα με τον κ. Κασαπίδη;

■ Ο κ.Τσούκας μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο Καστοριάς. 

■ Θα ξεκινήσουμε με δύο λάθη, κατά την προσωπική μας άποψη, που έκανε και τα επισημαίνουμε για να έχει το χρόνο να τα σκεφτεί και να τα διορθώσει προς το καλύτερο.

■ Η εξαγγελία της διεκδίκησης του δήμου μέσω του facebook. Πολιτικά μη κομψή. Δεν θέλουμε δήμαρχο του κοινωνικού αυτού μέσου δικτύωσης. Έχουμε χορτάσει φωτογραφίες selfies, likes και σαχλές καρδούλες. Εκτός και αν οι πολιτικοί εκλέγονται με καρδούλες και όχι με την ψήφο μας. 

■ Και αυτό το background με την λίμνη έχει πια παλαιώσει. Το έχουν αναρτήσει όλοι μα όλοι. Χιλιοφορεμένο και βαρετό. Νισάφι. 

■ Περισσότερο πολιτικό κύρος θα έδινε στον κ. Τσούκα η εξαγγελία με μία επίσημη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ή σε κάποιο ιδιωτικό, χώρο, ελλείψει δημοτικού θεάτρου ή πολιτιστικού κέντρου. 

■ Και μετά, την επόμενη μέρα, ένα Δελτίο Τύπου, θα μπορούσε να το ανεβάσει σε προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, στο twitter, στο instagram, στο linkedin, στο telegram, στο tik-tok, στο snapchat… και οπουδήποτε αλλού κρίνει ότι αξίζει ο δημόσιος πολιτικός λόγος της Καστοριάς να συλλέγει likes και καρδούλες. Αυτά ως προς τα αρνητικά. 

■ Τί μας άρεσε: Χωρίς πολλές «φιοριτούρες» και γραβάτα με ασορτί πονσέτ (το μαντηλάκι στο πέτο), έδειχνε ο λόγος του να είναι πειστικός και να θέλει πραγματικά να βοηθήσει την Καστοριά. Άνθρωπος απλός, της διπλανής πόρτας, όπως και όλοι εμείς που απευθύνθηκε. Ο γείτονάς μας, ο φίλος μας, ο συμμαθητής μας, ο συγγενής μας. 

■ Χωρίς αυλοκόλακες, και είθε να συνεχίσει έτσι. 

■ Ένας Καστοριανός που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της πόλης. Λογικό είναι, αφού ως παιδί έχει παίξει και έχει ματώσει στις γειτονιές της, έχει ανδρωθεί στα σοκάκια της, να γνωρίζει και τα χρόνια προβλήματά της. Να έχει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί της. 

■ Σχετικά με τα πικρόχολα σχόλια για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις, έχουμε να πούμε ότι δεν είναι άνεργος. Δουλεύει και μπορεί και να αγοράζει και να φοράει ό,τι θέλει. 

■ Δεν περιμένει να πάρει κάποιο δημόσιο αξίωμα για να έχει έσοδα να τα αγοράσει.

■ Περιμένουμε την επιλογή των συμβούλων του και των υποστηρικτών του. Ευελπιστούμε να είναι θετική.

■ Μετά το Πάσχα λοιπόν, αφού πρώτα γελάσαμε με αυτά που διαβάσαμε και ακούσαμε, προβληματιστήκαμε.

■ Φανταζόμαστε το μέλλον, πώς θα είναι ο τόπος και πώς θα είμαστε εμείς, με ακόμα τέσσερα χρόνια βουλευτή τον κ. Τζηκαλάγια;

■ Φανταζόμαστε το μέλλον του τόπου, πώς θα είναι ο τόπος και πώς θα είμαστε εμείς, με ακόμη τέσσερα χρόνια την κ. Αντωνίου;

■ Φανταζόμαστε το μέλλον με την εκλογή για τα τέσσερα χρόνια της κ. Κανδύλη; Και τον κ. Μητσοτάκη να μας λέει συνεχώς «ξεχάστε την Αρχιτεκτονική», «ξεχάστε» το ένα, «ξεχάστε» το άλλο;

■ Και να δηλώνει αλαζονικά και προσβλητικά, σε ένα τόπο που έχει ερημώσει από την πολιτική του: «Εδώ σπάμε ρεκόρ στις εκλογές, αλλά τώρα θέλω να κάνουμε νέο ρεκόρ»;

■ Θέλουμε δήμαρχο που να κυβερνάει αυτός το δήμο και να παραδίδει έργα σημαντικά;

■ Ή θέλουμε δήμαρχο να μας αφηγείται παραμύθια, και «ειδικούς συμβούλους - δημοσιογράφους του δημάρχου» να μας κυβερνούν;

■ Θέλουμε πέντε τοπικά ιντερνετικά μπλοκάκια να μας κυβερνούν;

■ Ή θέλουμε... «επιτυχημένους αντιδημάρχους» που μεταπηδούν από δημοτική αρχή σε δημοτική αρχή, από Αγγελή και Χατζησυμεωνίδη, σε Κορεντσίδη και τανάπαλιν, για να έχουν πάντα επάγγελμα καθώς η ανεργία καλπάζει στην Καστοριά, και οι πολιτικά υπεύθυνοι για την αυξανόμενη φτώχεια, συνεχώς φωτογραφίζονται και πατούν καρδούλες; 

■ «Μα δεν γεννιούνται παλληκάρια, στης Χαλιμάς τα παραμύθια!»

■ Αν θέλουμε και αντέχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια αυτές και αυτούς τους πολιτικούς, είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Καληνύχτα Παραμυθάδες
 Όπου κι αν λέτε τα παραμύθια



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1172.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ