27.8.23

Λόγος & Αντίλογος



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 

Θεσσαλονίκη 2-1-2023 
Προς την Εφημερίδα ΟΔΟΣ

Κύριε Διευθυντά 
       
Οι πολυάριθμες παραβιάσεις από το «βόρειο μέρος» της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελούν επαρκή λόγο να καταργηθεί μονομερώς η συμφωνία βάσει του άρθρου 60, παραγρ.1.  της «Συνθήκης της Βιέννης της 21ης Μαρτίου 1986, για το δίκαιο των συνθηκών μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών» ή έστω κατά παραχώρησιν να ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση. Ιστορικό παράδειγμα κατάργησης διμερούς συμφωνίας είναι η ελληνοσερβική συνθήκη συμμαχίας του 1913 που καταργήθηκε από τη Σερβία το 1924. 

Δέχομαι ότι η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει ταχεία λύση του προβλήματος. Ωστόσο, αφού πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί μια νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τα Σκόπια και ιδίως ως προς το όνομα της εθνικότητας και της γλώσσας του κράτους των Σκοπίων που τελείως απαράδεκτα λέγονται «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται μια επιβλαβής για την Ελλάδα διμερής συμφωνία.

Στο ενδιαφέρον και καλά τεκμηριωμένο από ιστορικής απόψεως άρθρο του κ. Σωτήρη Κύρμπα (δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την 22α Δεκεμβρίου 2022 "εδώ") για το θέμα της διδασκαλίας της γλώσσας των Σκοπίων από μια  νεοσύστατη  ΜΚΟ στη Φλώρινα, υπάρχει μια κατακλείδα με την οποία διαφωνώ. 

Συγκεκριμένα ο φόβος ότι αν καταργηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα ζητηθεί να ακυρωθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, είναι τελείως αδιανόητη. Κυρίως γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη όχι από δύο, αλλά από οκτώ χώρες και δημιουργούσε ειρήνη μετά από πόλεμο. 

Με τιμή 
Δημ. Θ. Καραμήτσος
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ - Ιστορικός Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιανουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1157.


Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ