5.4.08

ΟΔΟΣ: Ανταγωνισμοί

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της εφημερίδας, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο και διοργανώνεται από τον Δήμο Καστοριάς, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς αλλά και τον σύλλογο «Αθανάσιος Χριστόπουλος», δεν είναι μια απλή υπόθεση παρουσίασης της βιβλιογραφίας γύρω από την Καστοριά.

Αλλά είναι εξέλιξη που επισπεύσθηκε αναπόφευκτα μετά από πληροφορίες για το ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με έμμεσο και όχι απόλυτα ξεκαθαρισμένο τρόπο, τα πορίσματα και το περιεχόμενο της μελέτης που εκπονήθηκε από την κ. Μαρία Σιαμαντούρα αποκλειστικά για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, ίσως και να αποτελούσε μέρος του πρωτογενούς υλικού, για αντίστοιχη προσπάθεια (συγκέντρωσης και καταγραφής της βιβλιογραφίας για την Καστοριά) που είναι σε εξέλιξη στο Άργος Ορεστικό. Για την οποία οι εντολοδόχοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Άργους Ορεστικού, συλλέγουν στοιχεία απ’ όλο τον νομό. Ιδίως όμως από την Καστοριά και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς.

Χωρίς καμμιά διάθεση για δραματικούς τόνους, αν αληθεύουν οι φήμες, -και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το όλο ζήτημα αποτελεί μορφή πολιτιστι- κού «ανταγωνισμού» η οποία εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα με την βιομηχανική «παρακολούθηση» ή και την σύγχρονη πνευματική «κατασκοπεία». Και προκάλεσε ενόχληση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, κυρίως επειδή με πρόσχημα τον δανειστικό χαρακτήρα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, εντοπίσθηκαν προσπάθειες συστηματικής δουλειάς πάνω στο σχετικό βιβλιογραφικό υλικό της πόλης, χωρίς να γνωστοποιηθεί στον Δήμο Καστοριάς, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς αλλά και την ίδια την συγγραφέα της μελέτης, ότι γίνεται μια πιο οργανωμένη επεξεργασία του πνευματικού πονήματός της.

Η ΟΔΟΣ παρουσιάζει τη ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη εξέλιξη, με το σχόλιο ότι ο ανταγωνισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ΄Αργους Ορεστικού (που έχει μερικά χρόνια παρουσίας) προς την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς (που χρονολογείται από πολλές δεκαετίες) δεν είναι η μόνη περίπτωση, ανταγωνισμού των δύο μεγάλων πόλεων.
Τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων θετικός, αρκεί να διεξάγεται με όρους.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13.3.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ