22.3.13

Για την γούνα και την Καστοριά

Ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης μετά την πρωτοφανή πολυήμερη κινητοποίηση των Καστοριανών στα σχέδια επέκτασης της επεξεργασίας και εμπορίας γούνας εκτός Καστοριάς





8 Οκτωβρίου 1975

Δημοσιογράφος: Καστοριά η πόλις των γουναρικών που έγιναν η αιτία να γίνει η όμορφη πρωτεύουσα του νομού, ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ευτυχώς όμως που με την παρέμβαση κυβερνητικών παραγόντων, η Καστοριά μετά το εκρηκτικό πενθήμερο, ξαναβρήκε την ήσυχη ζωή της. Όλα άρχισαν να λειτουργούν με τον συνηθισμένο κανονικό ρυθμό. Όλες οι οργανώσεις έλυσαν την απεργία και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εργασίες τους. Άρχισαν να λειτουργούν και πάλι στην πόλη τα καταστήματα, τα εργαστήρια επεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία, ενώ ειδικές ομάδες από γουνοποιούς και συνεργεία του Δήμου άρχισαν να καθαρίζουν τους δρόμους από τα οδοφράγματα που είχαν αναγείρει οι απεργοί.
Και μια και η πόλη ησύχασε και ο πόλεμος της γούνας σταμάτησε, ας ρωτήσουμε τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Πετκανά γιατί ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της πόλης. Κύριε δήμαρχε, σαν άρχοντας της Καστοριάς θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις τόσες φασαρίες που έγιναν εδώ.

Α.Πετκανάς: Η πάντοτε φιλήσυχη Καστοριά μας μεταβλήθηκε τις μέρες αυτές σε ένα εκρηκτικό ηφαίστειο. Αιτία; Η μελετωμένη επέκταση της γούνας πέραν των δύο παραδοσιακών κέντρων της: της Καστοριάς και της Σιατίστης. Η πόλη μας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Όλος ο λαός ενωμένος, διεκδίκησε τα δίκαια και αναφαίρετα δικαιώματά του. Ένα ήτο το σύνθημα: η γούνα της Καστοριάς να παραμείνει στην Καστοριά. Οι γουνοποιοί και οι γουνεργάτες κήρυξαν απεργία. Τους συμπαραστάθηκαν όλα τα άλλα επαγγέλματα. Οι εκδηλώσεις κράτη- σαν ολόκληρη εβδομάδα. Τα πάντα ήσαν κλειστά. Ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους, γενικά η πόλη μας ήτο ανάστατη. Τις λεπτομέρειες όλων των γεγονότων της περιέγραψε ο Τύπος. Ως δήμαρχος τέθηκα επικεφαλής του αγώνος, που είναι ιερός και δίκαιος. Είμαι αποφασισμένος να τον συνεχίσω στο πλευρό του λαού μας  μέχρι τελικής δικαιώσεως.




Δημοσιογράφος: Διαβάσαμε στον Τύπο ότι έγιναν και ζημιές μέσα στην Καστοριά.

Δήμαρχος: Με τόσον έντονο αγώνα, μπορώ να πω ότι οι ζημίες ήσαν μηδαμινές. Δεν χύθηκε ούτε σταγόνα αίματος, ούτε μύτη μάτωσε, ούτε ένα τζάμι έσπασε.

Δημοσιογράφος: Ο πρόεδρος Γουνεμπόρων Καστοριάς κ. Σιστοβάρης μας εξηγεί για τα προβλήματα των γουνεμπόρων.

Ι.Σιστοβάρης: Σοβαρώς απασχόλησε τελευταίως την πόλιν μας, όχι μόνο τους γουνοποιούς, αλλά όλον τον κόσμο της Καστοριάς, σχετικά με την επέκταση της γούνας. Έχουμε την γνώμη ότι η επέκταση της γούνας θα επιφέρει καταστροφή, τόσο εις την τοπικήν οικονομίαν, όσον και στην εθνικήν οικονομίαν. Η πρώτες ύλες της γούνας είναι περιορισμένες και δεν δύναται κατά αυτόν τον τρόπον να γίνει ουδεμίαν επέκταση. Εάν δημιουργηθεί μία επέκταση, έστω και μικράν, με την αύξηση των εργοδοτών, θα δημιουργηθεί ζήτησης της πρώτης ύλης, και με αυτόν τον τρόπον θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος συναγωνισμός ο οποίος θα είναι καταστρεπτικός. Αν φύγει από τους πραγματικούς φορείς η επεξεργασία και η επίβλεψη, θα πέσει εις την πτώση της ποιότητος και κατ’ αυτόν τον τρόπον θα έχουμε σοβαρότατες επιπτώσεις εις την γουνοποιία μας. Οι επαφές μας οι οποίες έγιναν με τον κύριο Μάρτην και τον κύριον Κονοφάγον, σκοπό έχουν, εν όψει της εισδοχής εις την Κοινήν Αγοράν να δημιουργηθεί μίαν βιοτεχνικήν ζώνην, που σκοπόν έχει να ελέγχει και την ποιότηταν αλλά και την όλην οργάνωσιν της επεξεργασίας της γούνας.Θεωρούμε απαραίτητην την ίδρυση της βιοτεχνικής ζώνης. Επιπλέον έχουμε αναφέρει όλα γενικά τα θέματα εις την Κυβέρνησιν, και διαπιστώσαμε ότι και η ίδια η Κυβέρνησιν αντιλήφθη ότι οποιαδήποτε επέκταση θα σημειώσει ζημία εις την τοπικήν και εθνικήν οικονομίαν. Πέραν αυτού, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλους τους νόμιμους τρόπους για την διατήρησιν της βιοτεχνίας, διότι είναι ο μοναδικός πόρος που έχουμε, και δεν έχουμε με τίποτε άλλο να απασχοληθούμε. Απεναντίας οι ενδιαφερόμενοι, όσο των άλλων νομών, όσο και εντός του νομού, κοινότητες και μητροπόλεις, έχουν με τι να ασχοληθούν. Παραδείγματος χάριν, όπως είναι το Άργος Ορεστικόν, είναι η πλουσιότερη πόλις του νομού μας. Είναι αγροτική, επομένως έχουν με τι να απασχοληθούν, και αυτό που ζητούν είναι να αφαιρέσουν από εμάς και όχι να προσθέσουν. Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα της Κυβερνήσεως, το θέμα μας θα λυθεί διότι έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Ο πρόεδρος των Γουνεργατών κ. Μοσχονάς, μας εξηγεί τα προβλήματα της τάξεως των γουνεργατών:

Μοσχονάς: Οι γουνεργάτες τους ξεκίνησαν τον έντιμο αγώνα τους, έχοντας υπόψιν τους τον κίνδυνο τον οποίον διατρέχουν τυχόν οιασδήποτε διασποράς. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Καστοριά δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβιώσεως εκτός από την γούνα. Συν τοις άλλοις ο γουνεργάτης δεν είναι μόνο γουνεργάτης αλλά και φρουρός της παραμεθορίου. Γνωρίζω υπεύθυνα, ότι τυχόν οιασδήποτε επεκτάσεως θα γκρεμιστεί ένας καθρέπτης στην παραμεθόριο και θα δυστυχήσει ο απασχολούμενος με την γούνα. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μας έχει κοιτάξει. Δεν μας έχει φτιάξει εργατικές κατοικίες και άλλα. Αιτούμαι τουλάχιστον την προστασία της εργασίας μας, για την επιβίωση των δικών και των παιδιών μας.

Δημοσιογράφος: Πάντως οι 18.000 διαδηλωτές που επί 6 ημέρες αγωνίστηκαν σκληρά για να μην χάσουν όσα έχουν κερδίσει με ιδρώτα εκατοντάδων ετών, βρίσκονται σε επιφυλακή και περιμένουν, εάν δεν επιλυθούν τα αιτήματά τους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι θανάτου, όπως μας δήλωσαν.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Νοεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 667


Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ.


Σχετικά κείμενα: 




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος26/3/13

    Αυτά είναι όταν τα παθήματα δε γένονται μαθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ