28.6.13

24 Μαρτίου 1944



Την νύχτα της 24ης Μαρτίου 1944 συλλαμβάνεται ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης και φυλακίζεται στο γυμνάσιο θηλέων Καστοριάς. Λίγες ημέρες αργότερα, 763 Εβραίοι (από τους 900 που υπήρχαν στην Καστοριά) μεταφέρθηκαν από του Ναζί, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά στο Άουσβιτζ-Μπιρκενάου.  Τριάντα πέντε από τους εκδιωχθέντες που επέζησαν του oλοκαυτώματος επέστρεψαν στην Καστοριά αργότερα, αλλά και εκείνοι διασκορπίστηκαν. Σήμερα μόνο μία εβραϊκή οικογένεια παραμένει μετά από εκατοντάδες χρόνια εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.
Τίποτα δεν έχει διασωθεί από την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, ούτε καν στην τοπική ιστορία, μολονότι για τις καστοριανές παροικιακές κοινότητες θεωρείται το κόσμημα του σεφαραδίτικου εβραϊσμού γιατί δεν έχασε την επαφή με τη γενέτειρά της». Ούτε η συναγωγή της Καστοριάς, ούτε το τριώροφο σχολείο, η βιβλιοθήκη και το γυναικείο λουτρό, ούτε το νεκροταφείο έχουν απομείνει στην πόλη, μόνο 14 από τα 140 περίπου σπίτια που υπήρχαν ως τις 24 Μαρτίου του 1944 οπότε «το γκέτο της Καστοριάς ερήμωσε» και οι περιουσίες λεηλατήθηκαν…

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαρτίου 2013, αρ. φύλλου 684




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος28/6/13

    Επειδή δεν ξέρω όλη αυτή την ιστορία, μήπως μπορείτε να μου απαντήσετε με ποιον τρόπο χάθηκαν όλα αυτά τα μνημεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ