23.6.18

20o Διεθνές χορωδιακό φεστιάλ Άργους Ορεστικού

Δελτίο Τύπου: Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που έχει καταστεί θεσμός για την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου 2018, στο Άργος Ορεστικό. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις του 20ου Διεθνούς χορωδιακού φεστιβάλ Άργους Ορεστικού, το οποίο φέτος επανάκτησε τον διεθνή του χαρακτήρα με συμμετοχές αξιόλογων χορωδιακών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε μια εποχή που δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται η οικονομία και η κοινωνική συνοχή, μέσα στο γκρίζο των ημερών, μπορούμε μέσα από εκδηλώσεις τέτοιου πολιτιστικού επιπέδου, να δώσουμε, σε πείσμα των καιρών, κάποια αισιόδοξα μηνύματα, να καλλιεργήσουμε την ποιοτική μουσική μας παιδεία, συμβάλλοντας στην πολιτιστική πρόοδο, αλλά και προβολή του τόπου μας πανελλήνια και διεθνώς, Επίσης να συμβάλλουμε στην προβολή του πλούσιου τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής μας και να ενισχύσουμε, μέσα από την παρουσία τόσων επισκεπτών, και την τοπική οικονομία.

Τα χορωδιακά σχήματα τα οποία συμμετείχαν στο 20ο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ, εντυπωσίασαν με την αρτιότητα των παραστάσεων τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην άνοδο του ποιοτικού επιπέδου, με αποτέλεσμα το κοινό της περιοχής μας, να απολαύσει το καλύτερο Χορωδιακό φεστιβάλ της τελευταίας δεκαετίας.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, έναρξη του Φεστιβάλ έκανε η θαυμάσια Νέα Χορωδία Λευκάδας, υπό την διεύθυνση της Μαέστρου Μαρίας-Κυριακής Αραβανή, προσφέροντας στο κοινό ένα όμορφο πρόγραμμα, με ευαισθησία και μελωδικότητα αντάξια της μουσικής παράδοσης των Επτανησίων

Ακολούθησε η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης, υπό την διεύθυνση της Μαέστρου Έμης Τσιούρα- Δημοπούλου, σε ένα ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα τραγουδιών και ρεπερτόριο που περιελάβανε κλασικά κομμάτια, αλλά και Έλληνες συνθέτες.

Η παγκοσμίου επιπέδου σερβική μεικτή πολυφωνική χορωδία “Jedinstvo” Bajna Luka, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Nemanja Savic, γνωστή από τις πολλές εμφανίσεις στην πόλη μας, ‘έδωσε φέτος άλλο χαρακτήρα στο Φεστιβάλ, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, με ένα φανταστικό πρόγραμμα, από το σερβικό ρεπερτόριο, αλλά και με πολλά ελληνικά τραγούδια, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να απολαύσει αυτήν την πολυβραβευμένη διεθνώς χορωδία και η οποία κλείνει αισίως φέτος 140 χρόνια ζωής.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έκλεισε η ιστορική χορωδία Νίκαιας, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου & συνθέτη Μιχάλη Κοκκίνη, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η έναρξη του προγράμματος έγινε με την προβολή βίντεο, με το ιστορικό της κλοπής των μαρμάρων και ακολούθησε μία σύνθεση του Μιχάλη Κοκκίνη με το σχετικό το θέμα, αλλά και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού,

Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, η χορωδία “Jedinstvo” Bajna Luka, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Nemanja Savic, συμμετείχε στην θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, μαζί με τον σέρβο ιερέα πατέρα Ντράγκαν, οποίος συλλειτούργησε με τον πατέρα Λεωνίδα και Παύλο, προσφέροντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα, άλλη μία διαφορετική «εκδοχή» της ορθόδοξης λειτουργίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Ο πατέρας Λεωνίδας τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους και τους δώρισε από ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γράμμουστας. Ακολούθησε μικρή δεξίωση με νηστήσιμα εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της εκκλησιαστικής επιτροπής για τους φιλοξενούμενους, στον δροσερό κήπο της εκκλησίας μας.

Πριν την έναρξη του προγράμματος της δεύτερης μέρας, ο μορφωτικός σύλλογος « Η Ορεστίς» τίμησε «μνήμης ένεκεν» το επί σειρά ετών μέλος του συλλόγου, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Η Ορεστίς», αείμνηστο Γιάννη Ουζούνη, για την μεγάλη προσφορά του στον σύλλογο και την πόλη μας. Στο έργο του αναφέρθηκε συγκινημένος ο πρόεδρος της Ορεστίδος, ο οποίος έδωσε και την τιμητική πλακέτα στην κόρη του κ. Αφροδίτη Ουζούνη, μέσα σε κλίμα γενικής συγκίνησης και ζεστού χειροκροτήματος από το κοινό, σε αναγνώριση της προσφοράς του.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας άνοιξε η οικοδεσπότης μεικτή πολυφωνική χορωδία «Ορεστίδος», υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Ντίνου Ταμβάκη. Παρουσίασε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, από κλασσικά και ελληνικά τραγούδια με απόλυτη επιτυχία, πιστοποιώντας την συνεχή ανοδική της πορεία καταχειροκροτούμενη από το κοινό. Συνέπραξε στα δύο τελευταία τραγούδια η κιθαριστική ορχήστρα Δυτ. Μακεδονίας και Καστοριάς.

Ο Σύλλογος Τροβαδούρων Πτολεμαΐδας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Καλογήρου, πήρε την σκυτάλη, σε αυτή την υπέροχη μουσική σκυταλοδρομία, δίνοντας ένα άλλο τόνο στην βραδιά, αποδίδοντας ένα πρόγραμμα με παλιές καντάδες και με την συνοδεία κιθαριστών και φυσαρμόνικας.

Η έμπειρη κυπριακή χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Μάρως Σκορδή, μας εντυπωσίασε με τις μελωδικές φωνές των μελών της, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα αποτελούμενο από κυπριακά και ελληνικά δημοτικά τραγούδια, αλλά και σύγχρονα και δικαίως κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έκλεισε η τιμώμενη χορωδία του φεστιβάλ, η μεικτή πολυφωνική χορωδία “Jedinstvo” Bajna Luka, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Nemanja Savic.

Το να προσπαθήσει να περιγράψει με λόγια κανείς τις συγκινήσεις, τα μελωδικά ηχοχρώματα αυτής της μοναδικής χορωδίας, είναι έργο τιτάνιο. Μόνο όσοι ήταν τυχεροί και βρέθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο, μπορούν να μιλήσουν για το υπέροχο αυτό μουσικό σύνολο, το όποιο παρουσίασε ένα διευρυμένο χρονικά πρόγραμμα, σε σχέση με την εμφάνιση του Σάββατου, συγκινώντας το κοινό, με τις θειικές φωνές των μελών του, την άρτια διεύθυνση του μοναδικού μαέστρο Νεμάνια Σάβιτς και το πολύ αξιόλογο ρεπερτόριο της.

Συγκινητικό το φινάλε, όταν η χορωδία έκλεισε το πρόγραμμα της ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, σκορπώντας ρίγη σε όλο το κοινό το οποίο όρθιο τραγουδούσε μαζί τους. Μετά από προτροπή του προέδρου της Ορεστίδος Κων/νου Αδάμ, η χορωδία τραγούδησε και τον σερβικό εθνικό ύμνο! ( Εδώ δεν νομίζω ότι δεν χρειάζονται σχόλια, για πως συμπεριφερόμαστε εμείς οι Έλληνες απέναντι στα εθνικά μας σύμβολα….)

Οργανωτικά και καλλιτεχνικά, κατά την εκτίμηση του κοινού και των συμμετασχόντων Χορωδιών, ήταν ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.
Όλα κύλησαν ομαλά, οι φιλοξενούμενες χορωδίες εξέφρασαν την έκπληξη και τον θαυμασμό τους για την αρτιότητα των πολιτιστικών υποδομών μας, τις θερμές τους ευχαριστίες για την άριστη οργάνωση και φιλοξενία και το υψηλό ποιοτικό επίπεδο του φεστιβάλ, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Πέρα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ οι χορωδίες απόλαυσαν ένα οργανωμένο πρόγραμμα ξεναγήσεων σε χώρους πολιτιστικής, ιστορικής και αρχαιολογικής αναφοράς και γνώρισαν την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Λεωνίδας, ο αντιπεριφερειάρχης ης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος (ο οποίος τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ορεστίδος Κων/νο Αδάμ για την προσφορά τους στο Φεστιβάλ), ο δήμαρχος μας κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Αφροδίτη Μπελονάκη και Φώτης Ταστίδης, ο στρατηγός διοικητής της Μεραρχίας Υποστηρίξεως κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αλίκη Ζήδρου, ο πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος κ. Αντώνης Οικονόμου, ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Πασχάλη Γκέτζιος, ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Χατσέρας, και η αν. καθηγήτρια κ. Δόμνα Μιχαήλ, η κ. Αγγέλα Δούμα, σύζυγος του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτη του συλλόγου μας Δαμιανού Δούμα, η σύζυγος του αειμνήστου προέδρους μας Βασίλη Αβραμίδη, κ. Φρειδερίκη Αβραμίδου, πολλοί πρόεδροι συλλόγων της περιοχής μας και πλήθος κόσμου.

Το Δ.Σ του συλλόγου, θεωρεί υποχρέωση του, όπως εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, η οποία αποτελεί μία όαση πνευματικής ανάτασης, στην δύσκολη, από πολλές απόψεις, περίοδο την οποία διέρχεται ο τόπος μας. (Θα ακολουθήσει βέβαια ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστίες προς όλους όσους βοήθησαν ώστε να αξιωθούμε όλοι μας την απόλαυση ενός τέτοιου σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος στην πόλη μας)

Αγωνιζόμαστε ως σύλλογος και ως άτομα για την πολιτιστική ανάταση της περιοχής μας, έχουμε την στήριξη του Δήμου μας, της Περιφερειακής Ενότητα και της Περιφέρειας μας, χρειαζόμαστε όμως και τη στήριξη του κοινού, για να αποδώσουμε στο μέγιστο δυνατόν. Αναμένουμε την ενεργή υποστήριξη και τη συμμετοχή από το φιλόμουσο κοινό της περιοχής μας, το οποίο πιστεύουμε ότι, πέρα από την απόλαυση ενός υψηλού ποιοτικού περιεχομένου χορωδιακού φεστιβάλ, όπως έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια της πραγματοποίησης του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού, οφείλει να συμμετέχει ενεργά και στα πολιτιστικά δρώμενα του συλλόγου στελεχώνοντας τα αντίστοιχα τμήματα της «Ορεστίδος»

Κλείνοντας, θεωρούμε δεδομένο ότι, και το επόμενο χορωδιακό φεστιβάλ, θα κυμανθεί στα ίδια, εάν όχι σε υψηλότερα ποιοτικά επίπεδα.

Το δελτίο τύπου υπογράφεται με τα στοιχεία «Ο Αργίτης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ