16.6.18

Ψήφισμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας




Ψήφισμα επί της συμφωνίας 

μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ


Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της συμφωνίας για την επίλυση διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM)

Δηλώνουμε

με πλήρες αίσθημα ευθύνης ως Έλληνες και κυρίως ως Μακεδόνες με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στους αγώνες των προγόνων μας να διαφυλάξουν, με το αίμα τους, την ελληνικότητα της Μακεδονίας
ότι:

1. Η Μακεδονία ως όνομα, ως ιθαγένεια, ως γλώσσα και ως ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη.

2. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» (για κάθε χρήση) μπορεί να εμφανίζεται ως λύση αλλά για τους Δυτικομακεδόνες δεν είναι αποδεκτή.

3. Με πλήρη ευθύνη, νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα πρέπει να συμβάλλουμε στην επίλυση του μακροχρόνιου αυτού ζητήματος που ταλανίζει την χώρα μας για περισσότερα από 25 χρόνια με γνώμονα όχι μόνο τη διαφύλαξη της ιστορίας και της υπόστασής μας αλλά και της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων της χώρας μας στο παρόν και στο μέλλον.

4. Δηλώνουμε παράλληλα ότι η μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς ανακατατάξεις, πιέσεις και απειλές που δέχεται η πατρίδα από άλλους γείτονες με εκφρασμένες αλυτρωτικές διαθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων με απρόβλεπτες συνέπειες.

5. Θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια ότι η ομιλούσα γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και διαχωρίζεται ρητά από την ελληνική, γλωσσική, ιστορική κληρονομιά.

6. Η αποδοχή από την πΓΔΜ, βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας «erga omnes», να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση είναι επιτακτική όπως και η απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου από το Σύνταγμά της.

7. Όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να ενημερωθούν για τους όρους της συμφωνίας, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όχι μόνο βραχυχρόνια αλλά, κυρίως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

8. Στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα απαιτείται κοινή εθνική στάση.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου δυτικής Μακεδονίας
Φώτης Κεχαγιάς

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/6/18

    Τόσους μήνες καμιά αντίδραση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
    Μούγκα στη στρούγκα για να μη θιχτεί το πολιτικό τρίο αμόρε Τσίπρα-Καρυπίδη-Καμένο.
    Και να μη χάσουμε τα ψηφουλάκια των "ντόπιων" [........]
    Φάτε τώρα και Βόρεια Μακεδονία και Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναγνώστης17/6/18

    Μας έκαναν να ανατριχιάσουμε με το γεγονός ότι, αντί να απορρίψουν αμεσότατα το "Δημοκρατία του Ίλιντεν", το συζήτησαν κιόλας οι ανιστόρητοι. Και χτες, στην ομιλία του ο Τσίπρας,στην προσπάθειά του να μας πείσει ότι από παλιά η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα, τον ακούσαμε να λέει πως και η Ναταλία Μελά παραδέχεται την ύπαρξή της!!! Ποιας όμως; Του ιδιώματος που ΕΔΩ, στη δική μας Μακεδονία, την Ελληνική, μιλιότανε, όχι στην από κει! Αμφιβάλλουμε αν ξέρει κάτι για το αίμα που έχυσαν αυτοί που τη μιλούσαν ΕΔΩ, γιατί είχαν ελληνικότατη ψυχή! Άρα, στο μυαλό του ο Τσίπρας μπερδεύει οικτρά τις 2 Μακεδονίες, την Βόρεια, φρούτο που αυτός επικύρωσε,με τη μία και μόνη αληθινή, την Ελληνική Μακεδονία! Βλέπετε, μας κυβερνούν ανιστόρητοι και παίρνουν την τύχη της Ιστορίας μας στα χέρια τους τα άσχετα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ