9.4.20

Λόγος & Αντίλογος


Κι όμως εδώ, στην Καστοριά, οι αρμόδιοι του Δήμου Καστοριάς που δεν στερούνται τις παχυλές αποζημιώσεις και απολαβές τους, ακόμη δεν έχουν σκεφθεί το στοιχειώδες που θα όφειλαν να πράξουν.



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Δεν λέω. Πραγματικά και ίσως αδικαιολόγητα, κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στην εποχή του κορωνοϊού ειδικά στην Καστοριά αδυνατώ να τα αντιληφθώ, να τα εξηγήσω.

"Αυτή είναι η Καστοριά" θα έλεγε ο αντίστοιχος Σημίτης. Αν συγχωρείται να αναφέρεται κανείς στον τέως πρωθυπουργό. Διότι είναι περίπου ταμπού, η λέξη Σημίτης.

Αντίθετα η ευρέως γνωστή "μάσκα" για τον κορωνοϊό στην Καστοριά διαχρονικά είναι γνωστή από το παρελθόν ως φίμωτρο. Αόρατο μεν, αλλά αποτελεσματικό.

Κανείς δεν αντιλέγει επί της ουσίας στην Καστοριά. Τέλος πάντων, σπανίζει το φαινόμενο. Ταυτόχρονα είναι ταμπού.

Εντάξει μιας και έχουμε ταμπού, να συνεχίσουμε να ξεχνάμε. Να ξεχάσουμε για παράδειγμα τις βιαστικές και πολιτικά ακόμη αμφιλεγόμενες δημόσιες διαβεβαιώσεις του βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, ότι ο ίδιος θα μεταλάμβανε της Θείας Ευχαριστίας την Μεγάλη Πέμπτη που πλησιάζει.

Κατανοώ ότι απευθυνόταν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό ακροατήριο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ίσως να μην στάθμισε ορθολογικά τις εντυπώσεις που θα προκαλούσε σε ένα άλλο, δικό του πολιτικό κοινό.

Ωστόσο εν τω μεταξύ πάντως και από τότε, έχει κάνει τόσα άλλα, καλά κυρίως και στην σωστή κατεύθυνση, ως ιατρός, βουλευτής κ.λπ. στην εποχή του κορωνοϊού, που για να είμαστε δίκαιοι, τού πιστώνονται στα θετικά. Το έσωσε κάπως ο κ. βουλευτής. Δεν λέω ότι τα έκανε όλα σωστά, αλλά πάντως δεν κρύφτηκε, δεν χάθηκε. Δεν το έβαλε στα πόδια.

Εντάξει, να παραλείψω ακόμη να ρωτήσω τον δημοσιογράφο - παρουσιαστή ραδιοφωνικής εκπομπής στην Καστοριά, που έβγαλε στα ερτζιανά συνέντευξη (βέβαια δεν άκουσα και κανένα διάλογο για να την πούμε έτσι, αλλά τέλος πάντων) από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς, ελάχιστες εβδομάδες προηγουμένως.

Όταν και (τον) άκουσα να αναφέρει με χαρά ότι, τις ημέρες εκείνες στην Μεσοποταμία, ο ίδιος είχε χοροστατήσει και παρέστη, όταν δεκάδες (ή εκατοντάδες νομίζω ανέφερε) πιστοί στο εκκλησίασμα έλαβαν την θεία κοινωνία, -για να υπερασπιστεί την άποψη για το ακίνδυνο του θείου μυστηρίου.

Όμως τώρα κανείς δεν αναρωτήθηκε για την συμπτωματική (;) σχέση όλων αυτών, με τον απόλυτο αποκλεισμό (καραντίνα) που επιβλήθηκε στην Μεσοποταμία. Θα μου πείτε, ταμπού.


* * *

Στις 26 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, προερχόμενο από Έκθεση Μόδας του Μιλάνου (όπου πολλοί γουνοποιοί, μαθητές κ.ά. από τον νομό Καστοριάς, είχαν επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή λίγες ημέρες πριν). Στις 28 Φεβρουαρίου, καταγράφεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Καστοριά. Στην συνέχεια απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς που κορυφώθηκαν την Κυριακή 1η Μαρτίου. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας 8 Μαρτίου από όπου και η φωτογραφία, η Ελλάδα κατέγραφε επίσημα 73 κρούσματα, ενώ μόλις δύο ημέρες μετά την φωτογράφηση, 15 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καστοριάς τέθηκαν σε καραντίνα. 
* * *


Να ξεχάσω ακόμη και τους επιπόλαιους απειλητικούς, που βγαίνουν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, προαναγγέλλοντας μηνύσεις όσους κυρίως στην Αθήνα, σε κεντρικές εφημερίδες αναπαράγουν την εκτίμηση της εξάπλωσης της πανδημίας στην Καστοριά σε σχέση με τις επισκέψεις εκθετών στο Μιλάνο, μέσα στον Φεβρουάριο.

Να το ξεχάσω ναι -αν και θα ήθελα διακαώς να γνωρίζω τα αποτελέσματα των νομικών απειλών τους, ως το τέλος. Προκειμένου να πληροφορηθούμε, για τις αποφάσεις νομικών ενεργειών μετά τις απειλές που περιφέρουν.

Δεν ξέρω πόσοι απ' αυτούς που απειλούν τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις νομίζουν ότι η ισχύς λύνει και δένει. Ταμπού και εδώ; Σιγά το έγκλημα καθοσιώσεως. Λες και αναφέρθηκαν σε πρόθεση διασποράς του ιού.

Πώς όμως να ξεχάσω ότι ενώ είμαστε "μένουμε σπίτι" όλοι στην Καστοριά, πώς να ξεχάσω ότι έχει απονεκρωθεί κάθε επαγγελματική και άλλη οικονομική δραστηριότητα.

Ότι ενώ οι Δήμοι της περιοχής λίγο έλειψε να βγουν με τις ντουντούκες και τα μικρόφωνα να ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτα μέτρα πιο αυστηρά από την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμη και καραντίνα σε όλο τον νομό -και σε ένα βαθμό το πέτυχαν, απαγορεύοντας ακόμη και τα ψίχουλα για τους πολίτες της Καστοριάς.

Και τέλος πάντων, πώς να ξεχάσω ότι ενώ η κυβέρνηση φροντίζει όσο μπορεί και θυμάται να ελαφρύνει τις οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, με δόσεις, με εκπτώσεις, με επιδόματα κ.λπ., μέχρι και η ΔΕΗ η αμαρτωλή του παρελθόντος, ανακοίνωσε απαλλαγές, εκπτώσεις κ,λπ…

Κι όμως εδώ, στην Καστοριά, οι αρμόδιοι του Δήμου Καστοριάς που μας έκλεισαν ακόμη πιο αυστηρά και πιο δρακόντεια για το καλό μας, στα σπίτια μας, οι ίδιοι μεν δεν στερούνται τις παχυλές αποζημιώσεις και απολαβές τους. Δώρισαν βέβαια άπαξ το 1/2 αυτών όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν (μένει να το δούμε πώς θα γίνει στην πράξη), αλλά ακόμη δεν έχουν σκεφθεί το στοιχειώδες που θα όφειλαν να πράξουν:

Να ελαφρύνουν έστω και προσωρινά τους καταναλωτές, από τα δυσβάστακτα δημοτικά τέλη, που αύξησαν μάλιστα πρόσφατα έως 40% σε σχέση με το παρελθόν, -ούτε και προσωρινά έστω.

Υπερβολές και κακοπιστίες θα πουν κάποιοι. Όμως ευλόγως δεν απορώ; Ταμπού και στις απορίες;

Ένθερμος Αναγνώστης σου



Φωτογραφία [APF]: Ο πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα.


6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/4/20

    Αγαπητοί μπορείτε να μπείτε στη Διαύγεια, οι αναθέσεις βροχή, 5χιλιαρα και 10000χιλιαρα,για ψεκασμούς και χορτοκοπτικό μηχανήματα. Λεφτά Υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/4/20

    Οι του Δημάρχου βγάζουν φωτογραφίες τους υπαλλήλους και τα σκουπιδιαρικα να δουλεύουν. Δηλαδή θα έπρεπε να πληρώνονται και να κάθονται.... Ευρωληπτη Δημοσιογραφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/4/20

      To "ώρα για δουλειά" έγινε "ώρα για φωτογράφιση"!!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/4/20

      Και πολίτες πληρώνουν με αυξήσεις τις φωτογραφίες

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος9/4/20

    Κι εντάξει (ας πούμε) ο δήμαρχος και οι παροικούντες γύρω του κάνουν αυτά που κάνουν από την προεκλογική περίοδο, η αντιπολίτευση του δήμου, πού είναι;
    Όλα αυτἀ τα λεφτά που φεύγουν πέρα δώθε και τα περισσότερα άσκοπα, γιατί δεν λένε κάτι;
    Μούγγα η αντιπολίτευση η οποία πρέπει να είχε ήδη ζητήσει έλεγχο για την κατάσταση που ζούμε τώρα!
    Ποιοί ευθύνονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/4/20

      Οι ψηφοφόροι φταίνε πάντα. Ο Αντώνης χειραγωγει και ο κόσμος ψηφίζει. Εγώ προσωπικά δεν ψήφισα κανέναν.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ