14.4.20

Στις 21 Απριλίου προβλέπεται η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα

Αυτό θεωρεί πιθανό το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης και ανάλυσης στατιστικών της υγείας παγκοσμίως.

Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.

Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.

H περίφημη «καμπύλη» δείχνει να κορυφώνεται στις 21 Απριλίου με μέσο όρο θανάτων εκείνη την ημέρα τους 13, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.

Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.

Οι ανωτέρω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας τουλάχιστον έως τον Μάιο.

Η μελέτη "εδώ"

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/4/20

    και αν δεν κορυφωθεί "οι καφετζούδες" της επιδημιολογίας θα βάλουν άλλη ημερομηνία...

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/8/20

    Πω το είπαμε το Ινστιτούτο? Μην ξεχάσω να τους στείλω χαιρετίσματα. Είναι 20/8 και τα θύματα στην Ελλάδα ειναι 237. Δυστυχώς τέτοιες "προβλεψεις" δεν έκαναν μόνο οι ξένοι αλλά και αρκετοί αξιοθρήνητοι ελληναράδες πολιτικάντηδες και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ